Pellet

A pellet

A következő cikk kicsit korábbi, hiszen folyamatosan jelennek meg új és újabb termékek. A pellet magyarországi ismertsége és használatának robbanásszerű elterjedése alig néhány évre tekint vissza. Az új típusú etetőanyag, ha csodára nem is képes, de bizonyos körülmények között egyértelműen hatásosabb, mint a normál etetőanyagok bármelyike.

Az első, hazánkban ismertté vált pelletek a bojlis horgászatban előetetésként használt, nagy fehérjetartalmú granulátumok voltak. Használatának célja, hogy felfokozza, meggyorsítsa a későbbi masszív bojlis etetés hatékonyságát. Ezt elsősorban átlagos méretű pontyoknak és termetesebb fehér halaknak szánták, amelyeknek az volt a szerepük, hogy megtisztítsák a terepet a nagyok megérkezése előtt… Ez volt az elmélet!

A gyakorlat azonban gyakran más képet mutatott, ugyanis a pellet döbbenetes gyorsasággal vonzotta a termetes halakat már az etetés első napjaiban is. Az aprók „szóhoz” sem tudtak jutni. Közben bojlival meg halat sem fogtak. Nyilvánvalóvá vált, hogy a pellet nem csak előetetésre, „melléktermékként”, hanem célzott csalogatóetetésre is kiváló.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
Top Mix Magic Pellets „kőkemény” megoldást kínál az apróhalaktól és törpeharcsáktól hemzsegő magyar vizeken. Nagyon lassan oldódik, 24 óra elteltével is megőrzi formáját. Különösen bevált a nyári szelektív amur- és pontyhorgászatok során. Hat különböző ízben (hal, kagyló, sajt, eper, méz, vanília) kapható

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
Horogra Stonfo szilikon karikával célszerű felfűzni

 

 

A klasszikus pelletek magas (20-40%) fehérjetartalommal bírnak, ez ráadásul állati eredetű fehérje: halliszt. Ez nem ismeretlen anyag a halak számára, hiszen köztudomású, hogy a termetesebb békés növényevők (pl. a ponty), bizonyos időszakokban szabályosan foghatók a ragadozóknak felkínált élő csalihallal vagy halszelettel is! Így a vízben lassan oldódó pellet, bármennyire is idegennek gondoljuk azt (vad, erős, szokatlan illata és fanyar íze miatt), a halak számára természetes.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
Pelzer Matrix Mini Pellets (5 mm) nagyon erősen halliszt ízesítésű granulátum, menekülnek tőle az apró fehérhalak, és mint a mágnes vonzza a nagyokat, de törpeharcsás vízen nem szabad bevetni!

 

 

Tőlünk nyugatabbra a pellet használatának nagyon komoly hagyományai vannak. Ha ott bevált és eredményesen használják, nálunk miért ne működne?! Ráadásul a pellettel való horgászat Nyugat-Európában már régen nem a bojlis horgászok kiváltsága. A békés halra horgászók zöme, legyen szó bármilyen módszerről (!) nem feledkezik meg róla soha. A teljességhez kedvéért azonban nem árt megemlíteni, hogy nyugati horgászbarátaink némi helyzeti előnyt élveznek. Ugyanis ott a tógazdaságokban felnevelt halakat, extrudált (granulált) haltáppal (vagyis valamilyen pellettel!) etetik és nem kukoricával vagy búzával, mint hazánkban. Tehát a hal ott ezen nőtt fel, ezt a táplálékot ismeri és szereti.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
A Maros Mix Pellet magyar vizeken kikísérletezett, nagy hatékonyságú etető pellet. Három különböző változatban kapható. A fekete az óvatos, öreg halak csemegéje, rendkívül magas (46,2%!) fehérjetartalommal. A piros változó hőmérsékletű (felmelegedő, lehűlő) vizekre javasolt, ez fűszeres, ánizsos ízesítésű. A sárga a meleg, zavaros vizekben vált be. Ennek kombinált méz-vanília aromája robbanásszerűen hat a vízben, hamar felkelti a halak érdeklődősét

 

 

A magyar vizekben élő halaknak először meg kell ismerniük. Ez lehet 1 óra, 1 nap vagy 1 hét, de ha a hal megismerte, megszerette, rákapott, onnantól kezdve a hagyományos etetők és csalik nulláznak mellette!

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
A Sensas Crazy Baits Carp Pelletek kifejezetten a finomszerelékes módszereket kedvelő, pontyfogó versenyeken is szerencsét próbáló horgászoknak készültek. Hihetetlen íz-, aroma- és színválaszték jellemzi. Az 5 mm-es átmérőjű golyócska gyorsan megpuhul, hamar kifejti csalogató hatását. Minden időszakra tartogat nyerő megoldást!

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
A Sensas Crazy Baits Carp horogpellet lassan süllyed a fenékre. A finom, puha, intenzív aromájú, rugalmas golyócska hamar gazdára talál, ha már van hal a közelben

 

 

A gyártóknak köszönhetően manapság elképesztően nagy íz-, forma- és méretválaszték áll a horgászok rendelkezésére. Ezért a valamikori pellet = hallisztes granulátum (leegyszerűsítve kissé a fogalmat) már régen nem igaz! Olaszországban például a legtöbb etetőanyag kapható granulált változatban is, és ezt is pelletnek nevezik.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
A leghíresebb, legnagyobb múlttal rendelkező etető pellet az angol Nutrabaits cégtől származik. Az utóbbi időben különösen népszerű (és eredményes!) a kendermag (franciául: chenevis, angolul: hemp) kivonatot tartalmazó pellet

 

 

A pellet előnyei

  1. Használatával kizárható, távol tartható az apróhal.
  2. Felszálló és „ködösítő” anyagot nem tartalmaz, a vízközt mozgó halak számára észrevétlen.
  3. A különböző oldódási idővel rendelkező granulátumoknak köszönhetően garantáltan kitart a nagyobb halak megérkezéséig.
  4. Teljesen felpuhulva is (a legtöbb!) megőrzi formáját, nem esik szét. Ezek a nagy, finom és puha szemek különösen vonzóak a finnyásan kapó termetes halak számára.
  5. Minden horgászmódszernél bevethető, legyen szó spicc-, rakós, matchbotos vagy akár feederes horgászatról.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
Az olasz Tubertini cég terméke 2000-ben, a Klubcsapatok Világbajnokságán debütált. A Portugáliában megrendezett versenyen a Tubertini csapat lehengerlő fölénnyel nyert és lett világbajnok! A csapattagokat – bárhol ültek – „követték” a pontyok, és átlagosan kétszer-háromszor fogtak többet, mint szomszédjaik! Itt nagyon látványos volt az apróhal kontra nagy hal szelekció

 

 

Felhasználási módok – Tuti tippek

Nyugat-Európában vaskos könyveket megtöltő szakirodalma van ennek a témának. Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a pelletet több ezer különféle módon bevethetjük, csupán a fantázia szab határt felhasználásának. Most csak a legismertebbeket említjük.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
A Nutrabaits speciális, kutyacsont formájú horogpelletje kemény, szívós, lassan oldódik. Többféle módon „tűzhető” horogra…

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
… ha csupán egy szemet kell felkínálni, célszerű a Stonfo szilikon karikát használni…

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
… ha füzért kell készíteni, javasoljuk a Stonfo szilikon hajszálelőkét

 

 

  1. A száraz pellet granulátum kis és közepes távolságra a legegyszerűbb módon csúzlival is belőhető.
  2. Keverhetjük bármilyen etetőanyaghoz, így nagy távolságba is ellőhetjük, vagy kosárba nyomva a kívánt helyre dobhatjuk.
  3. PVA zacskóba belehelyezve, a végszerelék horgára kötve bárhová, hajszálpontosan és koncentráltan bejuttatható.
  4. Csalogató hatása fokozható, ha a horgászat előestéjén (speciális) aromával megízesítjük, enyhén megnedvesítjük, és egy lezárt edényben tároljuk. Másnap reggelre a pellet felpuhul, de alakját megőrzi. A nagy, puha és intenzív aromát árasztó szemek mágnesként vonzzák a halakat.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
Van Den Eynde Carp Pellets magas fehérjetartalmú, kalóriadús, tápláló falat. Hallisztes és földiepres változatban, két méretben (8 mm; 4,5 mm) kerül forgalomba. Univerzális etető pellet, amely minden helyzetben megállja helyét. A finomszerelékes horgászoknak a kisebb, míg a nagy halra pályázóknak a nagyobb méretet javasoljuk

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
A Pelzer Matrix Chunks egy különleges, nagyméretű (15 és 21 mm-es) fúrt granulátum. Magas fehérjetartalmú, erős illatú, hal-, kagyló- és rákliszt ízesítésű anyag, a nagy halra horgászóknak

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
Nagyon könnyű csalizni is vele, hiszen a közepe lyukas. Hajszálelőkére felfűzve, majd egy stopperrel megütköztetve bevetésre kész!

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
Dynamite csalizó pellet. Két különböző méretben (6 és 8 mm) kapható rugalmas, puha csali golyó. A magas állati fehérje tartalmú (hallisztes) pellet három bevált ízben (original, meaty, sardine) kerül forgalomba. Az angol horgászok legsikeresebb csalijai közé tartozik!

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
A Dynamite pellet puha, de mégis szívós, kiválóan tart a horgon!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
A Mosella Soft Pellet a leglágyabb csali golyók egyike. Kedveli a hal, de a puhasága miatt könnyen leesik a kampóról

 

Pellet tuning

A magyar békéshalas horgászkultúra szinte kizárólag a kukoricán alapul. A leleményes horgászok mindent kihoztak belőle, amit lehetett. A legtöbb horgászvízen azonban már a legcsábítóbban elkészített aranymazsolát is „unják” a halak. Azoknak a horgászoknak ajánlom ezt a cikket, akik nem hajlandók beletörődni a sikertelenségbe, és új, alternatív megoldásokat keresnek!

Néhány éve bukkant csupán fel Magyarországon, de újabb néhány éven belül – szinte biztosra veszem – a pellet lesz a kukorica után a második leggyakrabban használt szemes csalogatóanyag! A pellet sem csodaszer, de néhány apró műhelytitok birtokában csodálatos csalogatóanyaggá varázsolható. Ráadásul az apróbb-nagyobb granulátum szemekkel olyan dolgokat is elvégezhetünk, amit a kukoricával nem. Ezt az epizódot kizárólag két nagyon hatékony „pellet tuningolási” módszernek szánom. Számos alkalommal kipróbáltam már, és a hatás időnként döbbenetes volt (még versenyszerű körülmények között is!).

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
A mesterkeverék kellékei

 

 

Ha van lehetőségünk néhány (2-4) egymást követő napon ugyanarra a helyre leülni, és kizárólag a rafinált módon előkészített pellettel etetni, a fogás szinte 100%! A szoktató etetés során a halak megismerik a számukra új, rendkívül tápláló, érdekes csemegét, és ha egyszer rákaptak… a hagyományos csalik a nyomába sem érnek!

 

Az etetésre szánt pellet előkészítése

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
1. lépés: 800 g Van Den Eynde Carp Pellet Strawberry (szemcseméret 4 mm) + 300 g Van Den Eynde Carp Academy Fishmeal pelletet keverjünk össze

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
2. lépés: Ehhez elsőként 1 doboz csemegekukoricát öntsünk (a levét csorgassuk le előtte!)

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
Ez a keverék már így is vonzó, de hol van még a tökéletes állapottól?!

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
3. lépés: 500 ml Van Den Eynde Big Fish (édes, olajos, vadszilvás) aromát öntsünk rá

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
4. lépés: öntsünk rá 250 ml Van Den Eynde Bio Amandel aromát (természetes mandula kivonat)

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
5. lépés: Elsőre talán nagyon soknak tűnik a bő 1 kiló szárazanyaghoz 7,5 deci aroma. Semmi pánik! Öntsük át az egészet egy légmentesen zárható műanyag edénybe, és minimum 10 órát pihentessük (célszerű ezért ezt a horgászat előestéjén elvégezni)

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
6. lépés: Másnap reggel az egész tökéletesen megpuhul, és majdnem duplájára dagad. A rengeteg aromát szivacsként szívja magába a sok-sok golyócska. Nagyon érdekes, hogy minden pelletszem rugalmasan puha, de nem mállik szét! Egy-egy ilyen granulátum vízbe kerülve még sokáig megőrzi formáját, és lassan adja ki magából az aromát. A halak imádják az ilyen finom szemeket!

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
7. lépés: A rugalmas, felpuhult szemek egy határozott mozdulattal gombóccá formálhatók, de ugyanilyen könnyen szét is morzsolhatók. Rövid távolságra gombócban is bedobhatjuk! A legjobb azonban csúzlival szemes formában belőni vagy etetőcsészével a kívánt helyre borítani

 

 

Pelletpaszta készítése

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
Elkészült a kiváló csalogatóanyag, de mivel csalizzunk? Ugyanis a megduzzadt, felpuhult szemek nem kellően horogállók. Legegyszerűbb azokat a kukoricaszemeket horogra tűzni, amelyek közben tökéletesen átvették a pellet ízét és aromáját

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
A pellet is horogállóvá tehető a következő módon. 1. lépés: Helyezzünk egy marék felpuhult pelletet a legkisebb lyukú törőszitára, majd passzírozzuk át (nem könnyű!)

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
2. lépés: Ez lesz belőle: íme, a pelletmorzsa

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
3. lépés: Kevéske búzaliszt hozzákeverésével rugalmas anyagot készíthetünk belőle

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!
4. lépés: Néhány perc gyurmázás után egy tésztaszerű, masszív anyagot kapunk, amelyből tetszőleges méretű horogravaló golyókat is formálhatunk