Amur

Amurból készült ételek


Zelleres tésztában sült amurcsíkok kevert salátával

Hozzávalók:

• 50 dkg amurfilé
• 20 dkg zellergumó
• 2 tojás
• 8-10 dkg liszt
• 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
• olaj a sütéshez
• A salátához:
• 30 dkg vegyes saláta (fejes, fodros, cikória)
• 10 dkg színes paprika
• 10 dkg paradicsom
• 10 dkg uborka
• 1 dl joghurt
• 1 dl olívaolaj
• 1 evőkanál finomra vágott kapor
• 2 citrom

Elkészítés:

A halfilét éles késsel beirdaljuk, és 1-1,5 cm-es csíkokra vágjuk. Megsózzuk, és ameddig készül a tészta, letakarva hűtőben tartjuk. Megtisztítjuk a zellert és lereszeljük a káposztareszelővel. A zellerhez adjuk a tojást, a lisztet, sót, borsot, a petrezselymet és jól összekeverjük, ha száraz lenne, lehet belekeverni kicsi tejfölt, tejet, vagy reszelt almát is. A halcsíkokat lisztbe forgatjuk, majd a zelleres tésztát rányomkodjuk, és nem túl forró, bő olajban aranyszínűre sütjük. Ha megsült, papírkendőre szedjük, és leitatjuk a felesleges olajat. A salátákat, a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. A salátákat összetépkedjük, a paprikát, a paradicsomot, az uborkát összedaraboljuk. A joghurtot kikeverjük az olívaolajjal, a kaporral, 1 citrom levével, sóval, borssal. Óvatosan összeforgatjuk az egészet, és tányérra tesszük. Mellétesszük a forró halcsíkokat, és a maradék citrommal díszítjük.


Hagymaágyon sütött amur

 

Hozzávalók:

  • 1 amur (olyan kiló körül)
  • 6 szelet kenyérszalonna
  • 1 citrom leve
  • 3 fej hagyma
  • 1 dl olaj
  • 6 krumpli
  • 3 dl tejföl
  • 3 főtt tojás
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

A halat irdaljuk, a mélyedésbe szalonna-csíkokat helyezünk. Belsejét sózzuk, citromlével öntjük, 1 órát pihentetjük. A hagymát kockára vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A párolt hagymát tepsibe terítjük, ráfektetjük az előkészített halat. Mellékockázzuk a krumplit. Sózzuk, alufóliával takarjuk, forró sütőben összepároljuk. Amikor forrni kezd az egyveleg, kivesszük a sütőből, a hagymás olaj egy részét a halra merjük, visszatakarjuk, visszatesszük a sütőbe. Közben a főtt tojásokat villával összetörjük , a tejföllel keverjük, borsot darálunk rá. 20 perc sülés után a tepsit megint kivesszük a sütőből, a halra burítjuk a tojásos tejfölt, fólia nélkül visszatesszük a tepsit a sütőbe, pirosra sütjük.


Rántott amur

Hozzávalók:

  • 8 amúr szelet
  • 1 kis tejföl
  • 2 dl majonéz
  • zöldségek (többféle, fagyasztott télen)
  • só, őrölt bors
  • fél citrom
  • 1 mk mustár
  • 1 l tej
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tejben elkeverjük a fűszereket, nagy csipet sót, őrölt borsot, reszelt fokhagymát. Beletesszük a halakat. A tej lepje el. 1 napig ebben pácoljuk. Kivéve, szárazra töröljük, fűszerezzük, kipanírozzuk, forró olajban kisütjük. A zöldségeket megpároljuk. A tejfölből, majonézből, mustárból, citromléből, fűszerekből csinálunk mártást. Beleforgatjuk a párolt zöldeket. 1-2 órát a hűtőben érleljük. Reszelhetünk bele kevés fokhagymát is.


Amur paprikásan

Hozzávalók:

  • 1,5 kg hal
  • 8 dkg zsír
  • 5 dl tejföl
  • 12 dkg vöröshagyma
  • csipet bors
  • 2 dkg pirospaprika
  • 3 dkg liszt

Elkészítés:

A halat tisztítsuk meg, szeleteljük fel, vagdaljuk kissé be, és alaposan dörzsöljük bele a sót és a borsot. Hagyjuk így pihenni. Egy serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, pirospaprikával fűszerezzük, majd kevés vízzel felöntve felforraljuk. A lisztet keverjük el a tejfölben, majd ezt és a paprikás levet öntsük a tepsibe fektetett szeletekre. Fél óra alatt készre sütjük. Főttburgonyával tálaljuk.


Gombakéregben sült amur, fehérborral párolt zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 4 szelet amurfilé
  • só, őrölt bors
  • 0,7 dl olívaolaj
  • 5 dkg szárított vargányagomba

A körethez:

  • 4 sárgarépa
  • 4 burgonya
  • 1 fej brokkoli
  • 5 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors
  • 1 dl száraz fehérbor

Elkészítés:

A felaprózott gombát az olívaolajon pirítani kezdjük, hozzáadjuk a sóval, borssal megszórt halszeleteket, majd így pirosra sütjük. Eközben a répát, burgonyát feldaraboljuk, a brokkolit rózsáira szedjük, majd sós vízben roppanósra főzzük. Ezután a forró vajba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprózott petrezselymet és a bort. Lefedve készre pároljuk, majd ezzel kínáljuk a halszeleteket..