Get Adobe Flash player

Csukából készült ételek


Sült csuka citromos rizzsel

Hozzávalók:

  • 1 kg-os csuka , 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma,
  • 10 dkg petrezselyem gyökér ,
  • 10 dkg sárgarépa , 2db babérlevél
  • 2 dl joghurt 1,5 dl húsleves
  • 5dkg vaj
  • só,bors,
  • a citromos rizshez:
  • ½ kg főtt rizs
  • 2 ek. olívaolaj
  • 3db mentalevél
  • ½ teáskanál kurkuma
  • 1/2 citrom leve
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

Egy fej vöröshagymát,10 dkg sárgarépát, 10dkg petrezselymet megtisztítok majd fölszeletelem és egy hosszúkás vajjal kikent jénai tál aljára teszem 2db babérlevelet adok hozzá,kevés sóval borssal megszórom. Az 1kg-os csukát megnyúzom, megtisztítom, a fejét és a farkát levágom, kívül belül enyhén besózom. A hátát beirdalom, 10 dkg csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdelem. A csukát a zöldségekre helyezem. Majd a tálat alufóliával letakarva sütőbe teszem. Negyedóra múlva a fóliát leveszem, néhány kanál húslevest öntök alá. Ezután ráöntök 2dl joghurtot és egy negyedórára újból sütőbe teszem. Amikor a hal megsült és a zöldségek is megpuhultak a sütőből kiveszem.

A citromos rizs elkészítése:
3db mentalevelet jó apróra felvágok. 2 evőkanál olajat egy serpenyőben felhevítek, az apróra vágott menta levelet beleteszem hozzáadom a fél citrom levét, sót majd a kurkumát és végül a rizst. Jól elkeverem amíg a rizs magába nem szívja a citrom és a menta aromáját és a kurkuma színét. Az elkészült sült csukát a citromos rizzsel, párolt zöldségekkel tálalom a joghurtos zöldséges mártással megöntözöm.


Sült csuka mártással

Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg-s csuka
  • 3 dl tejföl
  • 10 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5-6 db szardella
  • fél fej vöröshagyma

Elkészítés:

A tisztított halat sózzuk be alaposan kívül-belül, tegyük félre egy órára. Aprítsuk fel a petrezselymet és a szardellát, reszeljük le a hagymát, kerverjük az egészet össze a vajjal (én kézzel morzsoltam össze). A fűszervaj felét tegyük a hal hasüregébe, helyezzük egy tálba a halat, hátát kenjük meg a tejföl negyedével, tegyük a sütőbe 220 fokra kb. 30 perc alatt süssük készre a halat, közben időnként kenjük meg újabb adag tejföllel (kb. 3x-4x). Ha kész a hal, óvatosan helyezzük át egy tálalótányérra, a tepsiben maradt tejfölös vajas szafthoz keverjük hozzá a maradék fűszervajat, kanalazzuk a halra az így kapott mártást.


Csukafilé faszénparázson, csirkemájjal, gombával

Hozzávalók:

  • megtisztított csuka,
  • só, bazsalikom, őrölt feketebors, majoránna,
  • füstölt szalonna csirkemáj,
  • gomba,
  • tojás,
  • zöldpaprika, paradicsom,
  • salátaolaj,
  • friss kenyér

 

Elkészítés:

A megtisztított csukát kifilézzük, bőréig sűrűn beirdaljuk, hogy teljesen szálkamentes húst kapjunk, majd sóval és a fűszerekkel bedörzsöljük. A kockára vágott szalonnát megpirítjuk, csirkeszívet, hagymát és apróra vágott gombát adunk hozzá. Majd a májat és fűszerezzük. Több rétegben összehajtogatott alufóliára helyezett szalonnacsíkokra fektetjük a kifilézett csukaszeleteket. Tetejükre tesszük a forró tölteléket, és gondosan becsomagoljuk, nehogy az aromák megszökhessenek. Izzó parázson mindkét oldalára fordítva 40 percig sütjük. Közben elkészítjük a köretet. Karikára vágott, friss zöldpaprika és paradicsomszeletekre citromot csepegtetünk, sózzuk, majd salátaolajjal meglocsoljuk. A körettel és friss kenyérrel forrón tálaljuk, tetejét a megsült szalonnaszeletekkel díszítjük.


 

Csuka mundérban

Hozzávalók:

  • 50-60 cm-es csukák
  • csukánként egy-egy kisebb fej vöröshagyma
  • só, bors
  • nyársak
  • keményfából rakott tábortűz, vagy barbecue grill

 

Elkészítés:

A csukát langyos, ecetes vízben leöblítjük, lemossuk róla a nyálkát. Nem pikkelyezzük le, nem bontjuk fel!Hátgerince mentén, a farok nyél felől nyársra húzzuk, vigyázva, hogy a belső részei ne sérüljenek. Parázs felett forgatva egy órán keresztül sütjük. Lehúzzuk a nyársról, a gerinc mentén kezdjük bontani, kiemeljük a belsőségeket, a hasüregbe szeletelt hagymát teszünk, sót, borsot szórunk. A hamvadó parázsba helyezzük kb 5-10 percre, hogy a fűszerek átjárhassák. A parázsból kiemelve leginkább puszta kézzel fogyasztható, simán le kell csipegetni a bőréről. Igazi csemege tábori körülményekhez.


Fokhagymás vajon párolt csuka

Hozzávalók:

  • 80 dkg csukafilé
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 dl hallé
  • liszt (a halszeletek forgatásához)
  • olaj (a halszeletek kisütéséhez)
  • frissen őrölt bors
  • frissen vágott petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

Sózzuk, lisztben forgatjuk a halszeleteket. Olajban kisütjük. Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tört fokhagymát, a bort, a hallevet, borsot darálunk rá. Beletesszük a kisült halszeleteket, forrás után pár percig fedő alatt pároljuk. A halat tálra szedjük, ráöntjük a levet, amiben pároltuk, petrezselyem zöldjével szórjuk.


 

Ikrával töltött csuka, rántott burgonyával

Hozzávalók:

  • 1 kg-os egész csuka
  • 25 dkg ponty ikra
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 8 szelet bacon
  • 2 dl tejföl
  • 8 dkg vörös hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • só, őrölt fehér bors
  • 2 cs. petrezselyem
  • 2 dkg őrölt pirospaprika

 

Elkészítés:

Egy szép egész csukát a hasáról filézem ki úgy , hogy mindkét oldali filéjét egyben tartsa a bőre. Ha nem tudják így előkészíteni, akkor kérjék meg a halast, akinél vásárolják a csukát. A csuka húsa még a filézés után is nagyon szálkás, ezért a hústól a bőr irányában nagyon sűrűn beírdalom. Az így előkészített halat jól besózom és félreteszem, amíg a tölteléket elkészítem. Füstölt szalonnát pirítok serpenyőben. Apróra vágott hagymát, és zúzott fokhagymát, párolok a megpirított szalonnán. A kis kockára vágott kaliforniai paprikát és a kicsire aprított petrezselymet is megfuttatom rajta. Ráteszem a ponty ikrát, sózom, és kevés borssal megszórom. Amikor kiadta a levét, megszórom pirospaprikával. Elkeverem benne a paprikát, majd felöntöm annyi vízzel, hogy egy kis leve is legyen. Ebből a többletléből fogom elkészíteni a mártást. Néhány percnyi forralás után megfő az ikra. Ekkor átszűröm a levét egy kislábosba. A szűrőben maradt ikrát tálba borítom. Hozzákeverek egy kevés lisztet, és beleütöm a tojást. Jól összekeverem a tölteléket. Az előkészített csukát a vágódeszkára terített szeletelt császárszalonnára fektetem. A halhús közepébe hosszában belekanalazom a tölteléket. Eligazítom egyenletesre. Feltekerem a szalonnával együtt a betöltött csukát, és hústűvel összetűzöm. Serpenyőben vagy grill lapon közepes erősségű tűzön egyszer-kétszer megforgatva készre sütöm. Így akkor szoktam készíteni az ételt, ha serpenyőben, vagy grill lapon sütöm meg. Ha sütő is áll a rendelkezésemre, akkor nem tekerem szalonnába a halat, hanem csak összetűzöm és kiolajozott tepsiben 200 C fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütöm. Persze ebben az esetben is használok szalonnát, de csak betakarom vele. A leszűrt szaftba beleforralom a tejfölt. Ezt kínálom mártásként a töltött csukához. Köretként a panírozott rántott krumpli és hagymakarika nagyon finom hozzá.


Fokhagymás csuka

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg-os csuka
  • 10-15 megpucolatlan fokhagymagerezd
  • 50 gramm vaj
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 1 dl vörösborecet
  • só, bors

A szószhoz:

  • 1,5 dl tejszín
  • 50 gramm vaj
  • halzselé vagy halízesítő kocka

 

Elkészítés:

A sütőt állítsd be 225 oC fokra. Tisztítsd meg a csukát. Mosd meg alaposan majd töröld le a nedvességtől majd sózd meg egy evőkanál sóval. Tisztítsd meg a fokhagyma gerezdeket úgy, hogy a belső vastag héja rajta maradjon. Töltsd meg a csukát a fele vajjal, az összes fokhagymagerezddel, a petrezselyemmel és a kakukkfűvel majd tedd bele egy sütésálló kivajazott tálba. A maradék vajat tedd rá és 15 percig süsd a sütőben. Locsold meg a levével és az ecettel. Süsd kb. 15 percig még és közben a levével locsolgasd. Ha átsült helyezd egy tálra és tegyél rá alufóliát. Olvaszd meg a halzselét egy edényben (vagy az ízesítőkockát egy kis vízben) és keverd hozzá a tejszínt. Keverd bele a vajat is.
Tört krumplival tálalható.


 

Petrezselymes csuka

Hozzávalók:

  • 1 kg csuka
  • egészben
  • 1 evőkanál só
  • fél citrom leve
  • petrezselyem
  • a sütéshez 3 evökanál vaj
  • 1 doboz csiperke gomba konzerv (egész fejek)
  • 2 dl tejszín

 

Elkészítés:

Tisztítsd meg a csukát majd dörzsöld be sóval és citrommal. Írdald be a halat és tegyél a résekbe petrezselymet. Tedd a halat kivajazott formába. Öntsd a gombát mellé levével együtt. 225 fokos sütőben süsd kb 30 percig. Locsolgasd a levével néha néha. Főtt burgonya illik mellé.


 

Tormás csuka

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg-os csuka
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 2 dl tejföl, 5 dkg vaj
  • 4 g törött bors, só
  • 30 dkg torma, köret

 

Elkészítés:

A megtisztított csukát beirdaljuk. Egy edényben az apróra vágott zöldséget az apróra vágott vöröshagymát törött borssal és sóval fűszerezzük, és megfőzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak beletesszük a csukát majd 25-30 percig közepes lángon puhára főzzük. A reszelt tormát a tejföllel elkeverjük és feleresztjük a hal levével. A halakat elhelyezzük egy tálon majd forró vajat öntünk rá. Köretnek párolt rizs vagy főtt burgonya illik hozzá.


Tejfölös csuka

Hozzávalók:

  • 2 kg csuka
  • 1 liter víz
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 szál torma
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 kanál vaj, 5 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt, só

 

Elkészítés:

A csukát megtisztitjuk és besózzuk. A sárgarépát, a petrezselymet a vöröshagymát és a tormát vajjal egy lábasba tesszük és puhára főzzük a vizzel együtt. Az 5 dl tejfölt egy fakanál liszttel összehabarjuk majd a zöldséges levet rászűrjük a habarásra. Ebbe helyezzük bele a halat, majd gyors tűznél forraljuk. Ha a csuka megpuhult haltálra helyezzük, meghintjük reszelt tormával. Rizzsel tálaljuk.


 

Dióval töltött csuka

Hozzávalók:

  • 1 másfél kg-os csuka
  • 2 dl tej, 20 dkg vaj
  • 20 dkg darált dió, 2 tojás
  • 1 zsemle, 1 dl tejföl, fél citrom
  • őrölt bors, só, majoránna

 

Elkészítés:

A tejben megáztatott, majd kinyomkodott zsemlét összedolgozzuk a tojások sárgáival, a dióval, majoránnával, kevés sóval és borssal. Habbá verjük a tojásfehérjéket, és óvatosan a masszához keverjük. A megtisztított halat megtöltjük a töltelékkel, és összetűzzük. Kivajazott tepsiben, sütőpapíron szép pirosra sütjük. Végül felszeleteljük, tálra tesszük, és a tejföllel besűrített levével meglocsolva tesszük asztalra.


Fóliában sült csuka

Hozzávalók:

  • 1,2 kg-os megtisztított csuka
  • 5 dkg szalonna
  • 6 szardella
  • kevés olaj
  • só, bors

 

Elkészítés:

A csukát kibelezzük, a bőrét lehúzzuk. Szalonnával megtűzdeljük, olajjal, sóval, borssal bedörzsöljük. Zsírpapírba vagy fóliába csavarjuk, és forró sütőben megsütjük. Ha kész, kivesszük a fóliából, előmelegített tálra helyezzük, és a saját levével meglocsoljuk. Az alul megadott hozzávalókból jól kikevert mártást készítünk, és külön mártásos csészében a hallal együtt tálaljuk.

Mártás: 3 dl majonéz, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál finomra vágott kapribogyó és ecetes uborka vegyesen, 1 evőkanál petrezselyemzöld és majoránna fele-fele arányban, 1/2 evőkanál szardellapaszta, 1 csipetnyi törött bors.


 

Töltött csuka

Hozzávalók:

  • 1 kg csuka
  • 2 teáskanál só
  • 1/2 citrom

a töltelékhez:

  • 2 hagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 200 g friss gomba
  • 1 dl aprított petrezselyem
  • só, fehérbors
  • 1/2 dl zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál vaj
  • 2-3 dl tejszín

 

Elkészítés:

Tisztítsd meg a csukát kívül belül, de a fejet hagyd rajta. Citrommal és a sóval dörzsöld be majd tedd félre. A hagymát fonnyaszd meg a vajon majd add hozza a megmosott és finomra szeletelt gombát. Párold amíg a nedvesség elpárolog majd ízesítsd a petrezselyemmel a sóval és a fehérborssal. Töltsd meg a halat a töltelékkel és hústűvel zárd össze. Vajazz ki egy sütőformát és tedd a halat bele. Kend be olvasztott vajjal majd szórd meg zsemlemorzsával. Süsd 200 fokon kb 35 percig. Sütés vége fele öntsd fel tejszínnel. Szervírozd főtt burgonyával és zöldsalátával.