Get Adobe Flash player

Pontyból készült ételek


Sült ponty mártással

Hozzávalók:
• 1 és fél kg-os ponty
• kevés só, törött bors
• 6-8 deka vaj
• 3 deci tejföl
• 1 citrom leve
• kevés citrom héja
• 10 szem kapribogyó
• 3 deka zsemlyemorzsa
Elkészítés:

Egy nagy pontyot megtisztítunk, hosszában bevágjuk úgy, hogy a hal egész maradjon: kevés törött borsot sóval összekeverünk, ezzel besózzuk, olvasztott vajjal bekenjük és rostélyon megsütjük. Ha jól megsült, tűzálló tálra tesszük, néhány darabka tejfölt öntünk rá, 1 egész citromnak a levét, apróra vágott citromhéjat, kevés kaprit, egy marék zsemlyemorzsát és néhány darabka írósvajat adunk hozzá, jól felfűzzük és az asztalra adjuk.


Tejfölös gombás ponty

Hozzávalók:
• 1 kg pontyszelet (lehet filé is)
• 25 dkg gomba
• 5 dkg vaj
• 2 dl fehérbor
• 1 pohár tejföl
• 1 evőkanál liszt
• só, ételízesítő

Elkészítés:

A halat besózom, ételízesítővel megszórom, és lerakom egy római tálba. Ráöntöm a borral elkevert szeletelt gombát, és 180 fokos sütőbe teszem. Mikor már puha, ráöntöm a liszttel elkevert tejfölt, és még 5 percre visszatolom a sütőbe. Krumplipürével, nokedlivel és krokettel is tálalhatjuk.


Sült ponty bolgár módra

Hozzávalók:
• 1 egész ponty
• 25 dkg hagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• kevés olívaolaj
• kevés cukor
• só, bors, pirospaprika
• paradicsompüré
• kevés liszt
• 1 citrom

Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, besózzuk, és fél órát pihentetjük. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, olajban megpirítjuk. Egy evőkanál cukrot, csipetnyi sót, őrölt borsot, paprikát kevés vízzel hígított paradicsompürével összekeverünk, ráöntjük a hagymára. Tepsibe öntjük, majd rátesszük a a lisztben meghempergetett halat, meglocsoljuk egy kevés olajjal, rárakunk néhány citromkarikát, és forró sütőbe tesszük. Mikor jól átsült, melegen tálaljuk.


Rántott ponty Csiki mártással

Hozzávalók:
• 8 szelet megtisztított ponty
• 5 dkg gomba
• 1 citrom leve
• 1 alma
• 1 kisebb fej főtt cékla
• liszt
• tojás
• zsemlemorzsa
a mártáshoz:
• 1 üveg majonéz
• 2 evőkanál száraz fehérbor
• 4 evőkanál tejszín
• 2 csapott kávéskanál cayenne bors (vagy őrölt fehérbors)
• 1 kávéskanál vöröshagymakrém
• 1 kávéskanál porcukor

Elkészítés:

A pontyot megmossuk, besózzuk. A gombát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés citromlével elkevert vízbe tesszük. Az almát meghámozzuk, húsát a céklával együtt apró kockákra vágjuk. A halat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró, de nem túlhevített olajban aranysárgára sütjük. Elkészítjük a Csiki mártást: a gombát a citromos vízben megpároljuk, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A majonézhez keverjük a bort és a tejszínt. Hozzáadjuk a vöröshagymakrémet, az almát, a céklát és az előpárolt gombát őrölt (cayenne vagy fehér) borssal, kevés porcukorral és 2-3 evőkanál citromlével ízesítjük. Főtt burgonyát kínáljunk hozzá.


Rakott ponty

Hozzávalók:
• 80 dkg pontyfilé
• 2 fej vöröshagyma
• 1 sárgarépa
• 1 petrezselyemgyökér
• 20 dkg paradicsom
• 2 paprika
• 10 dkg vaj
• 1 evőkanál pirospaprika
• 2 dl tejföl

Elkészítés:

A pontyfiléket megmossuk, szárazra töröljük, beirdaljuk, és besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A répát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és juliennre (gyufaszál nagyságú csíkokra) aprítjuk. A paradicsomot, a paprikát megmossuk, és karikára vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a hagymát, és kevergetve üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a julienre vágott zöldséget, összekeverjük, és fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A párolt zöldséget tűzálló tálba terítjük, ráhelyezzük a halfiléket, rárakjuk a karikára vágott paprikát, paradicsomot. Megsózzuk, borsozzuk meglocsoljuk a tejföllel. Betesszük a sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Párolt rizst adunk hozzá köretnek.


Rácponty

Hozzávalók:
• 60 dkg ponty felszeletelve
• 20 dkg füstölt szalonna
• 5-6 evőkanál lecsó
• 20 dkg burgonya
• 1 fej hagyma
• 2 dl tejföl
• bors,só

Elkészítés:

A halszeleteket megsózzuk, borsozzuk, a felszeletelt füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk a hagymával. A halszeleteket, a hagymás szalonnát, a vékonyra szeletelt burgonyát és a lecsót egy tűzálló tálba rétegezzük. Leöntjük tejföllel, és a sütőben mérsékelt tűzön kb. 30 percig sütjük.


Pontyszelet gombával

Hozzávalók:
• 8 szelet ponty
• 1 evőkanál ételízesítő
• 1 evőkanál vaj
• 20 dkg gomba
• 1 kis fej hagyma
• 1 dl száraz fehérbor
• 2 evőkanál liszt
• 4 dl tejföl
Elkészítés:

A halszeleteket megmossuk, szárazra töröljük, és bepácoljuk az ételízesítővel. A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és nagyon apróra összevágjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Tűzálló tálat kikenünk a vajjal, belefektetjük a halszeleteket, rászórjuk a hagymát, a gombát, megöntözzük a borral. A tálat lefedjük alufóliával. Betesszük a sütőbe, és kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel. A halat kivesszük a sütőből, levesszük az alufóliát, megöntözzük a tejföllel, majd visszatesszük a sütőbe. A hőfokot 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) emeljük, és kb. 10 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.


Ponty gombás-fűszeres mártással

Hozzávalók:
• 8 pontyszelet
• 5 dkg vaj
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• 25 dkg csiperkegomba
• 1-1 csokor petrezselyem és tárkony
• 2 dl száraz vörösbor
• 2 evőkanál liszt
Elkészítés:

A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A halszeleteket megmossuk, besózzuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A petrezselymet és a tárkonyt leöblítjük, apróra vágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat.A halat a tálba fektetjük, ráöntjük a vörösbort, lefedjük és a sütőben 20-25 perc alatt megpároljuk. Közben a maradék vajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a gombát, és puhára pároljuk. Ha a gomba megpuhult, őrölt borssal ízesítjük, a liszttel meghintjük. A gombát felengedjük a hal párolólevével, beleszórjuk a petrezselymet és a tárkonyt, átforraljuk. A mártást a halszeletekre öntjük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.


Pontypörkölt galuskával

Hozzávalók:
• kb. 1 kg-os ponty
• 2 vöröshagyma
• 1-2 gerezd fokhagyma
• só, csipetnyi bors
• 2 evőkanál pirospaprika
• 2 evőkanál zsír
• 2 dl Rizlingszilváni
a galuskához
• 4 evőkanál liszt
• 1 tojás
• 1 kávéskanál olaj
• 1 kávéskanál só
Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, fejét, farkát, uszonyait eltávolítjuk, szeletekre vágjuk. A megtisztított hagymát apróra vágjuk, a zsíron megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, azzal is átmelegítjük. Beletesszük a halszeleteket, sóval, borssal, megtisztított, apróra vágott fokhagymával ízesítjük, felöntjük a borral. Lassú tűzön tíz-tizenöt percig a lábosban rázogatva főzzük. Keverni nem szabad. Közben a galuska hozzávalóit jól összedolgozzuk, és a galuskatésztát egy centi vastagságúra nyújtjuk a liszttel behintett nyeles vágódeszkán, késsel két centi hosszú és egy centi széles darabokban szaggatjuk bele forrásban lévő sós vízbe. Amikor kifőtt, forrón tálaljuk a halszeletek mellé.


Ponty gombás-fűszeres mártással

Hozzávalók:
• 8 pontyszelet
• 5 dkg vaj
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• 25 dkg csiperkegomba
• 1-1 csokor petrezselyem és tárkony
• 2 dl száraz vörösbor
• 2 evőkanál liszt
Elkészítés:

A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A halszeleteket megmossuk, besózzuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A petrezselymet és a tárkonyt leöblítjük, apróra vágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat. A halat a tálba fektetjük, ráöntjük a vörösbort, lefedjük és a sütőben 20-25 perc alatt megpároljuk. Közben a maradék vajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a gombát, és puhára pároljuk. Ha a gomba megpuhult, őrölt borssal ízesítjük, a liszttel meghintjük. A gombát felengedjük a hal párolólevével, beleszórjuk a petrezselymet és a tárkonyt, átforraljuk. A mártást a halszeletekre öntjük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.


Ponty fűszeres bundában

Hozzávalók:
• 8 szelet ponty
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 kis csokor petrezselyem
• 1 szál zellerzöld
• 1 kis csokor snidling
• 1 ág bazsalikom
• 4 dkg vaj
• 4 dkg liszt
• 4 dl tej
• 1 tojássárgája
• 2 tojás
• 15 dkg darált dió
Elkészítés:

A halszeleteket megmossuk, konyhai papírtörlővel gondosan szárazra töröljük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A zöldfűszereket megmossuk, szárazra rázzuk és felaprítjuk. A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a lisztet, felöntjük a tejjel, és addig keverjük, amíg a massza elválik az edény falától. Kihűtjük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a zöldfűszereket, a tojássárgáját, sóval, borssal ízesítjük, és simára keverjük. Az egész tojást felverjük. A halszeletekre rákenjük a fűszeres masszát, vizes kézzel jól rányomkodjuk, majd óvatosan, – hogy a fűszeres bunda ne essen le róla – a tojásba és a darált dióba forgatjuk. Bő olajat forrósítunk, beletesszük a szeleteket, és aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. Citrommal, sült burgonyával tálaljuk.


Pontyfilé Mátyás-módra

Hozzávalók:
• 8 szelet pontyfilé
• 2 evőkanál olaj
• 1 kis fej reszelt vöröshagyma
• 25 dkg gomba
• kiskanál pirospaprika
• só
• krumplipüré köretnek
Elkészítés:

A halszeleteket megsózzuk, majd az olajban mindkét felüket pirosra sütjük. A megsült halat ezután kiszedjük, félrerakjuk. A reszelt hagymát az olajában megpirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, a megtisztított, felszeletelt gombát hozzáadjuk, megsózzuk, kicsi vízzel felöntjük, majd megpároljuk. A vizet kis adagokban majd pótolni kell. Ha a gomba már puha és pörköltszerű szaftja van, kész. Tálaláskor krumplipürére rakjuk a halszeleteket, és paprikás gombát teszünk rá.


Vajas ponty

Hozzávalók:
• 1 db 2 kg súlyú ponty
• 20 dkg vaj
• só, bors
• tejföl

Elkészítés:

A pontyól lefejtjük a bőrét, majd 3 cm-es kockákra vágjuk. Besózzuk, borsózzuk, és a hűtőbe tesszük kb. 3 órára.Egy tepsibe tesszük a vajat, sütőben felmelegítjük, és beleforgatjuk a haldarabokat. A tetejére tejfölt kenünk, és betesszük sülni. Kb. fél óra múlva kivesszük a tepsit, és megforgatjuk a haldarabokat, megint bekenjük tejföllel, és visszatesszük sülni.Amikor szép színe van és puha a hal, kivesszük a sütőből. Kenyérrel kínáljuk, vagy ízlés szerinti köretet lehet adni mellé.


Ecetes rántott hal

Hozzávalók:

  • szép nagy pontyszeletek
  • bors
  • fokhagyma
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • ecet
  • cukor
  • babérlevél
  • hagyma

Elkészítés:

A halat sóval, borssal, fokhagymával fűszerezzük, majd panírozzuk és kirántjuk. Elkészítjük a páclevet: vízbe ízlés szerint teszünk sót, cukrot, ecetet, babért és sok karikázott hagymát, majd felfőzzük. Ha kihűlt a lé, a halra merjük, és egy éjszakát pácoljuk benne.


Ünnepi pontymenü

Hozzávalók:

  • pontyszeletek
  • tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa

saláta hozzávalói:

  • 5 db tojás
  • 2 fej lilahagyma
  • 20 dkg párizsi
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 5 evőkanál majonéz
  • 1 kiskanál mustár
  • só,bors, vegeta, kevés porcukor

Elkészítés:

A besozótt halszeleteket beforgatjuk és olajban kisütjük. Papírszalvétára tesszük, hogy leitassuk a  fölösleges zsíradékot. Sült krumplit készítünk mellé. A tojássalátához a tojásokat megfőzzük és szeleteljük. A hagymát karikára vágjuk és szétbontjuk, a párizsit aprobb darabokra vágjuk. Mindezeket összekeverjük a tejföllel, mustárral, majonézzel és ízesítjük fűszerekkel. Tálaljuk a hal és a hasábburgonya mellé.


Rakott pontyszeletek puliszkával

Hozzávalók:

• 50 dkg pontyfilé
• 2 nagy fej vöröshagyma
• 10 dkg paradicsom
• 3 evőkanál olaj
• 15 dkg húsos szalonna
• 4 dl tejföl
• 2 teáskanál finomra vágott lestyán vagy petrezselyem
• A puliszkához:
• 3 dl tej
• 3 dkg vaj
• 15 dkg kukoricadara
Elkészítés:

A halat megmossuk, leszárítjuk, és 4 szeletbe vágjuk, sózzuk. A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, szintén felkarikázzuk. Puliszkához a tejet, hozzáadva a vajat, 2 dl vizet, egy csipet sót, felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát, és 2-3 percig összefőzzük. Tűzálló tálba beleöntjük, és elsimítjuk. Felforrósítjuk az olajat, kicsit megsütjük benne a szalonna szeleteket, majd félretesszük, és a hagymát is átsütjük a zsiradékon. A visszamaradt olajon 4-5 percig elősütjük a halszeleteket is. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kikeverjük a tejfölt a lestyánnal, és rétegezzük a hozzávalókat: a puliszkára rátesszük a szalonna felét, megkenjük a tejföl felével, rátesszük a halat, a hagymákat és a paradicsomot. A maradék tejföllel bevonjuk, és betakarjuk a szalonnával. A sütőben 15-20 perc alatt egybesütjük, kivesszük, és frissen tálaljuk.


 Pontykocsonya

Hozzávalók:

¾ dkg zselatinpor
4 szelet 2 cm vastag, bőrös ponty
½ pohár száraz fehérbor
5 szem egész fekete bors
1 db babérlevél
1 fej karikára vágott vöröshagyma
1 szál karikára vágott fehérrépa
2 szál karikára vágott sárgarépa
ízlés szerint só
A díszítéshez:
1 db szeletelt citrom
ízlés szerint petrezselyemzöld
Elkészítés:

A zöldségeket a babérlevéllel és borsszemekkel nagyobb edénybe rakjuk, ráfektetjük a halszeleteket. Annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje, megsózzuk, felforrósítjuk, és egészen is kis lángon gyöngyöztetjük a vizet (nem szabad forralni!), amíg a hal megfő, de nem lesz túl puha. Óvatosan kivesszük a főzőlevéből, és hagyjuk kihűlni. A főzőlevet finom vászonkendőn átszűrjük. A zselatint felolvasztjuk egy ke­vés kihűlt főzőlében. A bort a maradék főzőlével kiegészítjük kb. 6 dl-re, hozzáadjuk a zselatint, is­mét felforrósítjuk (nem szabad forralni, mert a zse­latin zavaros lesz!). Halformájú tálalótál aljára ön­tünk egy vékony réteg zselatinlevet, és hagyjuk, hogy megkeményedjen. Ezután rátesszük a halsze­leteket, sárgarépával díszítjük, majd az egészre rá­öntjük a maradék levet, és 5-6 órára hideg helyre tesszük. Citromszeletekkel és petrezselyemlevelek­kel díszítve tálaljuk.

 

 Jó étvágyat!