Süllő

Süllőből készült ételek


Süllő egészben sütve

Hozzávalók:

» 2 kisebb süllő vagy egy nagyobb
» burgonya ahány süllő
» kevés finomliszt
» 1 kiskanál pirospaprika
» 1 kiskanál őrölt fekete bors de jó a fehér is
» só
» 1 citrom, meggy díszítésnak

 

Elkészítés:

A kopoltyújától és szemétől eltávolított süllőt 2-3 centis közegben beirdaljuk nem túl mélyen. Kívül belül megsózzuk és hidegen leg. egy órát pihentetjük. Ezután a száját szélesre nyitjuk és egy cikk burgonyát beletömünk. A hal két végét megfogjuk és a háta felé hajlítva, kifli lakaura formáljuk. Egy hegyes hurkapálcát átszúrunk a nyakán, és a farkába tűzve rögzítjük. ha szükséges zsineggel át is köthetjük hogy az alakját megtartsa. A lisztet a borssal és pirospaprikával összekeverjük és a halat meghempergetjük. Serpenyőbe olajat felteszünk, mikor közepes forró, belefektetjük a halat és oldalanként kb. 8-10 percet sütjük fedél nélkül. Kivesszük, lecsöpögtetjük, papírszalvétára tesszük hogy a fölösleges zsiradékot is leitassuk. A szájában a burgonya helyére citromcikket teszünk. A felállított hal mellett két oldalt petrezselymes burgonyával feltöltjük az edényt. Szeme helyét meggyel díszítjük. Tartásmártással tálaljuk.


Süllőszelet magyarosan recept

Hozzávalók:

» 2 kg süllő
» 15 dkg vöröshagyma
» 15 dkg zöldpaprika
» 6 dkg paradicsom
» 1,5 dkg fűszerpaprika
» 3 dl tejföl
» só, bors
» 1 dl fehérbor
» 2 dkg vaj
» 3 dkg zsír
» 3 dkg liszt

Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, felszeleteljük, besózzuk. A felaprózott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a fejet, a gerincet, az uszonyokat, valamint a paradicsomot és a paprikát. sóval, fűszerpaprikával ízesítjük, majd felöntjük fél l vízzel, és 30-60 percig főzzük. Ekkor leszűrjük, belekeverjük a tejfölt. Eközben a halat kevés borban puhára pároljuk, majd tálra tesszük. A mártást a zsírból és lisztből készült rántással besűrűsítjük, majd ezzel meglocsolva kínáljuk a halat.


Süllő Molnárné módra

Hozzávalók:

» 60 dkg süllő
» 12 dkg vaj
» 10 dkg zsír
» 80 dkg burgonya
» só, őrölt bors
» 2 citrom
» 3 dkg liszt
» 1 csomó petrezselyemzöld

Elkészítés:

A süllő belső szerveit és gerincét eltávolítjuk, majd felszeleteljük. sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, és olajban készre sütjük. Ezután főtt burgonyával tálra tesszük, citromlével és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Végül a petrezselyemmel megszórjuk, és már kínálhatjuk is.


Gombás fogas

Hozzávalók:

» 1 kg hal
» 10 dkg vaj
» 25 dkg gomba
» 1 evőkanál liszt
» 2 dl tejszín, só
» petrezselyemzöld

Elkészítés:

A sózott, bevagdosott halat megpirítjuk, majd sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Sós borsozott gombát vajban addig párolunk míg a saját levét el nem főtte. Lisztet szórunk rá és tejszínt adunk hozzá, majd a halra öntjük, petrezselyemmel díszítjük, majd sütőben átmelegítjük az ételt.


Bőrén sült fogas idényzöldségekkel

Hozzávalók:

  • 2 fogasfilé
  • sárgarépa
  • gomba
  • újhagyma
  • vajrépa
  • vaj
  • só, bors

 

Elkészítés:

A zöldségeket úgy tisztítjuk meg, hogy a zöldjük rajtuk maradjon. Röviden blansírozzuk őket, majd jó minőségű, habzó vajon átfuttatjuk. A fogast zsírpapíron, bőrrel lefelé vajon megsütjük (kb. 3 perc), majd fordítjuk és kb. még 1 percig sütjük.


Fogas Orly módra

Hozzávalók:

  • 60 dkg fogas
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 3 dl sör

Elkészítés:

A sörtészta készítése: Felverjük a tojásokat. Hozzáadjuk váltogatva a sört és a lisztet, sűrű palacsintatésztát keverünk. Sót, borsot darálunk rá. A hal panírozása: Ehhez az ételhez csíkokra vágjuk a fogasfilét. Villával a sűrű tésztába mártogatjuk a haldarabokat és bő, forró olajban kisütjük. Lyukas kanállal emeljük ki az olajból.


Süllő zöld kéregben sütve

Hozzávalók:

  • 2 db nagyobb süllő
  • 4 szelet sós kétszersült
  • 1 citrom
  • 1 ág friss rozmaring
  • 2 csokor petrezselyem
  • 5 zsályalevél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • étolaj
  • őrölt bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük (légkeveréses 190 fok). A halat megmossuk, megszárítjuk. A kétszersültet diódarálón ledaráljuk, a zöldfűszereket apróra vágjuk és összekeverjük a darált kétszersülttel. A halakat kívül-belül megsózzuk, borsozzuk és olajjal megkenjük. A belsejébe pár csepp citromot csepegtetünk. A zöld morzsába jól meghempergetjük a halakat, úgy, hogy jól befedje. Egy tepsit olajjal megkenünk és belerakjuk a halakat. A maradék zöld morzsát a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. (Addig, míg a teteje aranybarnára nem pirul.)


Egészben sült süllő, rozmaringos vajas burgonyával

Hozzávalók:

  • 2-3 kg egész süllő
  • 2 db egész citrom
  • 2 db egész lime
  • 5-6 szál friss rozmaring
  • 15 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 15 g grill halfűszer

Elkészítés:

A süllőt beirdaljuk, majd a hasüregében elhelyezünk egy egész hagymát ketté vágva és két szál friss rozmaringot, 1-1 gerezd citromot és lime-ot. Aztán 1 órára annyi olajba tesszük, hogy az teljesen ellepje. Az egy óra leteltével a süllőt a sóval, rozmaringgal és a halfűszerrel (kívül-belül) bedörzsöljük, a citrom és a lime levével meglocsoljuk. Aztán mehet is a sütőbe. 160-175 fokon szoktam sütni, folyamatosan locsolgatva a citromos-vajas öntettel.


Töltött süllő paradicsommártással

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg tisztított süllő (feje nélkül)
  • 10 dkg bacon szalonna
  • fél citrom leve
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 teáskanálnyi petrezselyemzöld apróra vágva
  • Töltelék:
  • 2 evőkanál darált dió
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál tej
  • 1 nagy csomag petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • Köretnek kb. 80 dkg kisebb burgonya, héjastól megmosva

A mártás hozzávalói:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 zöldpaprika apróra vágva
  • csípős paprika (ízlés szerint) apróra vágva
  • 1 sárgarépa apróra vágva
  • 4-5 dl sűrű paradicsommártás

Elkészítés:

A hal mindkét oldalát bevagdostam, kívül-belül megsóztam és meglocsoltam citromlével. A töltelékhez valókat összekevertem, a hal hasába tömtem. Egy nagyobb tepsi aljára a hal méretének megfelelően a szalonna felét leraktam. Ráhelyeztem a halat, rátettem a maradék szalonnát. Aláöntöttem a bort és ugyanannyi vizet is. 180 fokos előmelegített sütőben fóliával letakarva kb. 40 perc alatt puhára pároltam. Közben előkészítettem a köretnek való burgonyát és megfőztem a paradicsommártást.A burgonyát enyhén sós vízben majdnem puhára főztem, a héját lehúztam. Amíg a krumpli puhult, elkészítettem a paradicsommártást is. Az olajon a hagymát kicsit megpirítottam, a többi hozzávalót beletettem és csendben rotyogtattam. Kb. 30-40 perc alatt lett készen, szépen besűrűsödött.Amikor a hal puha volt, levettem a fóliát a tetejéről, mellétettem a krumplikat, azokat kicsit átforgattam a tepsiben keletkezett szalonnás zsiradékban, megszórtam némi petrezselyemmel, visszatettem a sütőbe és pirosra sütöttem.


Bundás süllő

Hozzávalók:

  • 4 lehetőleg szálkamentes bőr nélküli halfilé
  • sülthal fűszerkeverék
  • őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál mustár
  • 4 közepes burgonya
  • 8 dkg liszt

Elkészítés:

A halat lebőrözzük, kiszálkázzuk, majd bepácoljuk sóval, borssal és mustárral. Ehhez az ételhez óburgonyát reszeljünk le, amiből alaposan préseljük ki a nedvességet. A halat a lisztben, majd a krumplireszelékbe nyomkodjuk. Forró olajban néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk.


Parmezános sült süllő

Hozzávalók:

  •  
  • 600 g halfilé
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 1 dl zsemlemorzsa
  • néhány bazsalikomlevél
  • 1 dl parmezán
  • vaj a sütéshez

Elkészítés:

Porciózd ki a halat és sózd meg. Verd fel a tojást egy mély tányérban. Keverd össze a zsemlemorzsát a parmezánnal. Panírozd a halszeleteket előbb a tojásban majd a zsemlemorzsában, majd süsd meg a vajon. Addig süsd amíg szép aranysárga színe nem lesz. Ha kész szórd meg felaprított bazsalikommal. Szervírozd sült burgonyával és salátával.


Süllőszeletek forrázva

Hozzávalók:
» 60 dkg süllőfilé
» 6 g só
» 1 csokor petrezselyemzöld
» 1 babérlevél
» 8 dkg sárgarépa
» 6 dkg gyökér
» 4 dkg zellergumó
» 1 citrom
» 36 dkg főtt burgonya
» 4 dkg friss, reszelt torma
Elkészítés:

A zöldségeket felszeleteljük, majd a babérlevéllel főzni kezdjük. Amikor forr, beletesszük a halat, lefedjük, és készre főzzük. A halszeleteket aprított petrezselyemmel megszórjuk, a zöldségekkel és burgonyával körberakjuk, majd tormarózsával díszítjük. Ehhez a citromot felkarikázzuk, majd a karikákra rendezzük a tormát.


Süllő sütőben sütve

Hozzávalók:

  • kb. 1,2 kg-os élősúlyú süllő megtisztítva
  • 8 dkg puha vaj
  • 6-8 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 80 dkg krumpli
  • 1 citrom darabokra vágva
  • petrezselyemzöld a tálaláshoz

Elkészítés:

A krumplit megpucoltam, hasábokra vágva sós vízben előfőztem 6-8 perc alatt. Egy akkora tepsit, amekkorába a hal belefér, kivajaztam. A halat mindkét oldalán, több helyen kicsit mélyebben bevágtam, kívül-belül megsóztam, megborsoztam. A vajat és a fokhagymát villával összedolgoztam, 2/3-ad részét a hasába és az oldalán a vájatokba beletömködtem. A tepsi közepébe fektettem a halat, köré borítottam az előfőzött krumplit, amit szintén sóztam, borsoztam. A citrom felét kicsavartam, főleg a halra, de kicsit a krumplira is, a másik felét kisebb darabokra vágva a krumpli közé tettem. A maradék vajat a tetejére morzsáltam, a bort aláöntöttem, a tepsit alufóliával lefedtem. 180-200 fokos előmelegített sütőbe tettem, kb. 20 percig így sütöttem. Amikor a hal és a krumpli puha volt, akkor még fólia nélkül kicsit nagyobb hőfokon rápirítottam, hogy a halnak szép színe legyen.


Szezámmagos süllő

Hozzávalók:

• 25 dkg gomba
• 1 piros húsú paprika
• 2 fej hagyma
• 1 citrom
• 60 dkg süllőfilé
• 4 evőkanál liszt
• 3 evőkanál olaj
• 1 teáskanál kurkuma
• fél teáskanál őrölt kömény
• 25 dkg (basmati) rizs
• 5 dkg zsemlemorzsa
• 2 evőkanál szezámmag
• 2 tojás
• 1 dl fehérbor
• 4 evőkanál szójaszósz
• 5 dkg vaj
Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, kis szeletekre vágjuk. A paprikát megmossuk, húsát nem túl apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A citromot alaposan megmossuk, héjából levágunk egy nagyobb darabot, levét kinyomjuk. A halat megmossuk, lecsepegtetjük, bedörzsöljük sóval, borssal, és megforgatjuk a lisztben.Felforrósítunk 1 evőkanál olajat egy lábosban, beleszórjuk a kurkumát, a köményt, a rizst, és kissé megpirítjuk. Felöntjük fél liter vízzel, és lassú tűzön puhára pároljuk. A zsemlemorzsát összekeverjük a szezámmaggal. Felverünk két tojást. A halat először a tojásban majd a szezámmagos zsemlemorzsában megforgatjuk. Felforrósítjuk a maradék 2 evőkanál olajat, megpirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a paprikát és a gombát. Kevergetve továbbpirítjuk. Belekeverjük a citrom héját és levét, a bort, és puhára pároljuk a zöldségeket. Szójaszósszal ízesítjük. Felforrósítjuk a vajat egy serpenyőben, és a halszeletek mindkét oldalát 5-5 percig sütjük benne. A zöldségekkel és a rizzsel kínáljuk.


Cukkinis süllő

Hozzávalók:

• 1 csokor bazsalikom
• 1 citrom
• 35 dkg apró cukkini
• 2 paradicsom
• 8 szelet süllő filé
• 3 evőkanál olaj
• 1 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:

A bazsalikomot megmossuk, lerázzuk, és felaprítjuk. A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kipréseljük. A cukkíniket megmossuk, végeiket levágjuk és a húsát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomokat szintén megmossuk, leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, magjukat eltávolítjuk, és húsukat feldaraboljuk. A halat megmossuk, lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, beletesszük a cukkinit, a reszelt citromhéjat, és 3-4 percig pároljuk. Sóval és borssal ízesítjük, hozzáadjuk a paradicsomot és további 5 percig főzzük. A halszeleteket lerakjuk a tűzálló edénybe, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a citromlével, és 2 evőkanál bazsalikommal ízesítjük. A halra rakjuk a paradicsomos cukkinit, és megszórjuk a zsemlemorzsával. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Tetszés szerint bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.


Fokhagymás süllő

Hozzávalók:

• 1 kg süllőfilé
• vaj
• fél fej fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma
• szalonna
• só
• bors
• ételízesítő
• tejföl
• tejszín
Elkészítés:

A süllőszeleteket sózzuk, meghintjük ételízesítővel, állni hagyjuk. Közepes méretű lábasban a vajat felolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott fokhagymát, hagymát és szalonnát. 2 percig dinszteljük, majd beletesszük a süllőszeleteket, és kb. 5 perc alatt megsütjük. Hozzáöntjük a tejszínnel elkevert tejfölt, borssal ízesítjük, majd tálaljuk.


Párolt süllő

Hozzávalók:

• 1 kb. 1 kg-os süllő,
• 1 csomag leveszöldség,
• 1 hagyma,
• néhány szem fekete bors,
• 1 babérlevél,
• 5 dkg vaj,
• 3 kemény tojás,
• 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
• fél citrom
Elkészítés:

A zöldségekből, hagymából a bors és a babérlevél hozzáadásával zöldséglevest készítünk, leszűrjük, lehűtjük. A megtisztított halat tűzálló tálba tesszük, annyi levet öntünk rá, hogy egészen elfedje. Közben megolvasztjuk a vajat, s benne a finomra vágott tojásokat és a petrezselymet kissé megpároljuk. A halat óvatosan kiemelve tálra tesszük, meglocsoljuk a fél citrom levével, és a vaj-, tojás-, petrezselyemkeveréket egyenletesen elsimítjuk rajta.


Részeges süllő

Hozzávalók:

• 4 süllő
• sütőmargarin
• só
• fehérbors
• citromlé
• 1 dl tejföl
• liszt
• száraz fehérbor ízlés szerint
Elkészítés:

A halat jól megmossuk, sózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk és egy kicsit állni hagyjuk. A margarinon fedő alatt puhára pároljuk, időközönként megfordítjuk. A tejfölből habarást készítünk, a tűzről levéve ráöntjük, és óvatosan összekeverjük. Hozzáadjuk a fehérbort, és fedő alatt tovább pároljuk, amikor majdnem kész, fedő nélkül egy kicsit tovább sütjük. Petrezselymes burgonyával tálalhatjuk.


Roston sült süllő

Hozzávalók:

• 2 db süllő
• zsemlemorzsa
• olaj
• só
Elkészítés:

A lepikkelyezett és kibelezett süllőt szárazra törlöm. Oldalait 1 centinként nem túl mélyen bevagdalom. A halakat kívül-belül besózom, zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, és abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. Vajas petrezselymes burgonyával, citromkarikákkal és tartármártással tálalom.


Süllő betyárosan

Hozzávalók:

• 1 db kisebb süllő
• 30 dkg szalonna
• 3 gerezd fokhagyma
• 1/2 citrom
• némi zsiradék
• só
Elkészítés:

A megtisztított halat a hasára fektetem, a hátúszóját levágom. Kétújnyi távolságokba beirdalom, aztán alaposan besózom, és az összetört fokhagymával, kívül belül bedörzsölöm. A halat kivajazott/zsírozott tepsibe (hasra) fektetem, majd az irdalásokba tűzöm a vékonyra szelt szalonnacsíkokat. A szájába teszem a fél citromot, és 30-40 percig sütöm.


Borsos fogas padlizsánpürével

  • 2 db filézett fehér húsú hal (pl. fogas vagy hasonló)
  • 10 dkg búzadara
  • 1 zöld citrom (lime)
  • 4 evőkanál mogyoróolaj
  • 1 teáskanál steakbors
  • 2 db kisebb padlizsán
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál zöldcitromlé
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 teáskanál szezámolaj
  • bors

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A megmosott padlizsánt megkenjük némi olívaolajjal, és a hámozatlan fokhagymagerezdekkel kb. 30 percig sütjük a forró sütőben. Ezután hagyjuk kihűlni. A padlizsánokat kettévágjuk, és a húst kikanalazzuk. A fokhagymákat meghámozzuk, majd a padlizsán húsával, a maradék olívaolajjal, a szezámolajjal és a zöld citrom levével össze turmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a szezámmagokat, és melegen tartjuk. A búzadarát összekeverjük a sóval és a steakborssal, ebben megforgatjuk a halfiléket. A mogyoróolajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és kisütjük benne a halszeleteket. A citromot karikákra vágjuk, és ezzel díszítjük a halat, mellé tálaljuk a padlizsánpürét.


 

Sonkával párolt süllőfilé gyümölcsmártással

Hozzávalók :
• 60 dkg süllőfilé
• 8 szál vékony újhagyma
• 8 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka
• 2 tk. finomra vágott bazsalikom
• 2 dkg vaj
• 3 dkg tisztított mandula
• A mártáshoz:
• 10 dkg alma
• 10 dkg szőlő
• 10 dkg ribizli
• 10 dkg egres
• 1 dl fehérbor
• 1 evőkanál méz
• 1 dl tejszín
• 2 teáskanál étkezési keményítő
• 1 citrom
• A körethez:
• 50 dkg újburgonya
• 2 dkg vaj
• 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem
Elkészítés:

A halszeleteket megmossuk. Az újhagymát megtisztítjuk. Halra rátesszük a sonkát és a hagymákat, félbehajtjuk, és megszórjuk a bazsalikommal és a mandulával. Kivajazunk egy tepsit, a sütőt 180 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A tepsibe tesszük a halat, ráöntjük a bor felét, kevés vizet öntünk alá, és alufóliával letakarva a sütőbe tesszük 15 percre. Ha elkészült, a levét lábasba tesszük, és a halat visszatakarjuk. Amíg a hal sül, megtisztítjuk, megmossuk a gyümölcsöket. Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, a szőlőt kimagozzuk. A hallébe beleöntjük a maradék bort, sót és mézet teszünk bele, ha kell, pici vizet öntünk hozzá. A tejszínnel kikeverjük a keményítőt, és besűrítjük vele a levet. A mártásba beletesszük az almát, a piszkét, a szőlőt és a ribizlit. Citromlével ízesítjük, és 5-8 percig kíméletesen forraljuk, úgy, hogy a gyümölcsök egyben maradjanak. A hallal együtt tálaljuk. Köretnek petrezselymes vajon átforgatott főtt burgonyát adunk hozzá.