Vegyes hal

Egyéb halakból készült ételek


Serpenyős hal recept

Hozzávalók:
• 1 kg halfilé (lehet pangasius , ponty, afrikai harcsa stb.)
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• olívaolaj ízlés szerint
• 4 ek tejföl
• 1 ek sűrített paradicsom
• 1 tk mustár
• fél citrom leve
• 1 csokor friss petrezselyemlevél
• 3 db kisebb csemegeuborka
• só, bors, pirospaprika

Elkészítés:

Rizsel vagy tésztával tálaljuk. A halfilét csíkokra vagy kockákra vágjuk, nagyobb darabokra. Figyeljünk arra, hogy ha szálka lenne benne, akkor azt próbáljuk meg kihúzni. Apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, olívaolajon megdinszteljük. Rátesszük a halat, fűszerezzük és hozzáadjuk a csíkokra vágott uborkát. Óvatosan keverjük, inkább rázogassuk a serpenyőt, hogy ne törjön össze. Meglocsoljuk citromlével, közben összekeverjük a többi hozzávalót. A tejfölt, paradicsomot, mustárt egy külön edényben összekeverjük és a halra öntjük. A petrezselyemzöldet a tetjére szórjuk és még egyszer felforraljuk.
 


Sült hal paradicsommal recept

Hozzávalók:
• 4 db pangasius
• 1 db nagyobb hagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 ek apróra metélt petrezselyemzöld
• 1 db citrom leve
• 3 ek napraforgó olaj
• 4 ek ketchup
• fekete bors
• só
• 4 db paradicsom, karikázva
• 40 g fűszervaj (ha nincs, jó a sima vaj is)

Elkészítés:

Tálalás előtt megszórhatjuk még petrezselyemzölddel. Kenyérrel vagy krumplipürével tálaljuk. A filéket megmossuk, és megszárítjuk konyhai papírtörlővel. A marinádhoz (páchoz) finomra metéljük a hagymát, hozzáadjuk a citromnak a levét, a ketchup-ot, a petrezselyemzöldet és az olajat. Belerakjuk a filéket, és hagyjuk benne pácolódni. Ha van időnk, akkor a hűtőben 2-3 órát, de ha nincs, akkor legalább 1/2 órát áljon a pácban. Egy jénai tálba rakjuk a filéket, és ráöntjük a páclevet is. Megsózzuk és megborsozzuk. Minden darab filére karikázunk fokhagymát, és letakarjuk a karikázott paradicsommal. A végén megszórjuk a fűszervajjal (vagy sima vajjal). Előmelegített sütőben megsütjük.
 


Vegyes hal bormártással

Hozzávalók:
• 1 kg vegyes hal
• 3 kanál olaj
• 1 dl vörös bor
• zöldpetrezselyem, citrom, hagyma, só

Elkészítés:

A besózott halszeleteket lisztbe mártjuk, forró olajon kisütjük. Lapos tűzálló tálra helyezzük. A visszamaradt zsiradékban a hagymát megpirítjuk, kevés liszttel megszórjuk és még pirítjuk, felengedjük kevés hideg vízzel, majd a vörösborral és felforraljuk. Sóval, citromlével, babérlevéllel ízesítjük, majd rászűrjük a halra. Sütőben 10 percig abáljuk, tetejét zöldpetrezselyemmel megszórjuk, főtt burgonyával tálaljuk.


Sült kárász

Hozzávalók:

  •  2 db 0,5 kg-os vagy annál valamivel nagyobb hal,
  •  Fél citrom,
  •  1 kávéskanál só,
  •  Fél kávéskanál bors,
  •  Fél kávéskanál kömény,
  •  3 dl olaj,
  •  A mártáshoz:
  •  2 evőkanál frissen kinyomott citromlé,
  •  2 gerezd fokhagyma,
  •  1/4 kávéskanál só,
  •  Fél kávéskanál fehér bors

Elkészítés:

A halakat megtisztítjuk, belsejüket kivesszük, szárazra töröljük, citrommal átdörzsöljük, a maradék citromot a halak hasában kinyomjuk. A fűszereket elvegyítjük, a keverékkel bedörzsöljük a halakat. Tíz percig állni hagyjuk. Serpenyőben felmelegítjük az olajat, s abban a halakat mindkét oldalukon aranysárgára sütjük. Mártást keverünk a citromléből, a megtisztított és szétnyomott fokhagymából, a fehérborsból és a megmaradt olajból, s leöntjük vele a halakat. Petrezselyemszárral és citromszeletekkel körítve tálaljuk, burgonyapürét kínálunk hozzá.


Halkocsonya

Hozzávalók:

 

  • 1,5 kg hal
  •  hagyma
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • 6 teáskanál zselatin
  • 1 babérlevél
  • 5-6 szem fekete bors

A díszítéshez:

 

  • 2 kemény tojás
  • 10 dkg konzerv zöldborsó
  • egy csokor zöldpetrezselyem
  • citrom

Elkészítés:

Készítsük elő a halat és a zöldségeket. A halhúst – a fejekkel és farkokkal együtt – 1,5 liter vízben tegyük fel főzni, sózzuk meg, adjuk hozzá a fűszereket, és lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. A forró hallét leszűrjük és hozzáadjuk a hideg vízben feloldott zselatint. Amíg a lé hűl, készítsük elő a tálkákat, filézzük ki a halhúst és daraboljuk fel a zöldségeket. Öntsünk a tálkába egy kanálnyi langyos levet, tegyük bele a mintásan szeletelt sárgarépát, tojáskarikákat, néhány szem zöldborsót és egy halszeletet. Ezután töltsük színültig a tálkát lével és tegyük hideg helyre. Tálalás előtt a tálkát állítsuk néhány pillanatra forró vízbe, majd óvatosan borítsuk a kocsonyát egy tányérra. A halmokat díszítsük petrezselyemzölddel és citromkarikákkal. A halkocsonyát mustármártással fogyasztjuk.

Mustármártás:

3 teáskanál mustár, 25 dkg majonéz, 1 kemény tojás, 1 nyers tojás sárgája, egy csokor újhagyma, só és cukor – ízlés szerint


Harcsapaprikás

Hozzávalók:
• 700 g harcsafilé
• 80 g vöröshagyma
• 70 g zsír
• 100 g zöldpaprika
• 100 g paradicsom
• 2 dl tejföl
• 20 g liszt
• 10 g fűszerpaprika
• 1 csomag kapor
• só, köménymag
• fokhagyma
Elkészítés:

A harcsafilét megfelelően daraboljuk (szeletre, kockára), sózzuk, majd a felforrósított zsírban mindkét oldalán elősütjük, aztán a zsírból kivéve félretesszük. A hagymát finomra, a paprikát, paradicsomot apró kockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A zsírban a hagymát megfuttatjuk és elkészítjük a pörköltalapot, majd a halat beleteszük. Pár percnyi forralás után a tejfölből és a lisztből készült habarással behabarjuk, átforraljuk és utána ízesítjük. A kevergetést mellőzzük, csak rázogatással mozgassuk, mert a szeletek összetörnek. Forrón tálaljuk, köretként galuskát, túrós csuszát, vagy bármilyen tésztaköretet adhatunk.


Hal római tálban

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 25 dkg sampinyon
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 szelet hal (ízlés szerint ponty, fogas, pisztráng)
  • 1 evőkanál vegyes szárított zöldfűszer (bazsalikom, zsálya, petrezselyem, stb.)
  • 15 dkg bacon szalonna szeletben
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 1 citrom leve
  • 50 dkg brokkoli

Elkészítés:

A római tálat kb. 15 percre hideg vízbe beáztatjuk. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. A fokhagymát átnyomjuk. A halat leöblítjük. A halat belefektetjük a római tálba. Szétosztjuk rajta a hagymát, a gombát, és megszórjuk a zöldfűszerekkel. Ráfektetjük a szalonnaszeleteket. A bort összekeverjük a fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük, majd a halra öntjük. Megcsepegtetjük a citromlével. Lezárjuk a római tálat, betesszük a hideg sütőbe, és 220 fokon (gázsütő 4. fokozat) 45 percig sütjük. A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, rózsáira szedjük, és kissé megborsozzuk. A sütési idő lejárta előtt 25 perccel a halra tesszük. Párolt vadrizs-rizskeveréket, és pirítóst kínáljunk hozzá


Egészben sült kárász kapros-zöldfűszeres mártással

Hozzávalók:

  • 1 csomag Knorr kapros-zöldfűszeres Rafinéria
  • 1 jól megtermett kárász egészben
  • füstölt szalonna
  • hagyma
  • olaj vagy zsír

Elkészítés:

A konyhakész halat lesózom sütés előtt 4 órával, majd nagyméretű teflon sütőben lassan szép pirosra sütöm zsíron vagy olajon. Elkészítem a a mártást: a Knorr kapros-zöldfűszeres Rafinériát vízzel elkeverem, kis füstölt szalonnával és hagymával butítom, majd a pirosra sült hallal tálalom.


Aranka néni törpeharcsája

 

Hozzávalók:

  • 6-10 törpeharcsa
  • 1 dl muskotályos édes pezsgő
  • 1 tasak Knorr kapros-zöldfűszeres halszeletek Rafinéria
  • fehérbors
  • olaj

Elkészítés:

A sütőt már most kapcsoljuk be, hogy meleg legyen. Az édes pezsgőt tegyük a hűtőbe, hogy az pedig jéghideg legyen! A törpeharcsát megtisztítjuk, majd forrásban levő vízbe mártjuk. Pár másodpercig benne hagyjuk, majd kivéve lenyúzzuk a bőrét (könnyen lejön). Az előkészített halat finoman besózzuk, finoman megborsozzuk (ne legyen sok!), és megszórjuk a Knorr Rafinériával. A halakat egy tepsibe helyezzük. Alájuk kevés olajat és a muskotályos édes pezsgőt öntünk. Befóliázzuk a tepsit, és a már meleg sütőbe toljuk, megpároljuk (ennek ideje a halak nagyságától függ). A kész ételhez párolt rizs illik, tejszínes gombamártással.


Citromos sült hal

Hozzávalók:

  • 2 db 40-60 dkg-os édesvízi hal (hazaiak közül a kárász ajánlható)
  • 1 kávéskanál só
  • fél kávéskanál bors
  • fél kávéskanál köménymag
  • csipetnyi cayenne-bors
  • 3 dl olaj
  • A mártáshoz:
  • 4 evőkanál frissen kinyomott citromlé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/4 kávéskanál só
  • fél kávéskanál cayenne-bors
  • 1 kávéskanál olaj
  • 2 kávéskanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

A megtisztított halat jól megmossuk, szárazra töröljük, a fél citrommal kívül-belül bedörzsöljük, a benne maradt levet a hal belsejébe nyomjuk. A halakat mindkét oldalukon négy-négy vágással beirdaljuk, a fűszereket elkeverjük, s a keverékkel bedörzsöljük a halak mindkét oldalát, úgy, hogy bőven jusson a vágásokba. Tíz percig pihentetjük, a három dl olajat serpenyőben felmelegítjük, s a halakat mindkét oldalukon ropogósra sütjük. A megmaradt olajban elvegyítjük a mártáshoz előkészített fűszereket, hozzáöntjük a négy evőkanál citromlevet, az egészet jól elkeverjük, s ezzel a mártással megöntözzük a halakat. Petrezselymes burgonyával, citromszeletekkel körítve forrón tálaljuk.


Sült hal gombás mártásban

Hozzávalók:

 

  • halfilé
  • tejföl
  • fokhagyma, vagy fokhagymakrém (esetleg fokhagymasó)
  • petrezselyemzöld
  • húsleveskocka
  • gomba
  • só, fehérbors, lestyán, bazsalikom
  • hagyma
  • zsiradék
     

Elkészítés:

A halfiléket besózzuk, bekenjük fokhagymakrémmel (vagy fűszerezzük fokhagymasóval, természetesen ebben az esetben nem kell külön sózni), és elhelyezzük egy tepsiben, megszórjuk petrezselyemzölddel, majd kevés olajat öntünk alá. A hagymát felszeleteljük, és olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, fehérborsot, sót, lestyánt, és a bazsalikomot (ízlés szerint). Öntünk rá kevés vizet, és beledobjuk a húsleveskockát, összeforraljuk, majd beletesszük a tejfölt. Miután így is összeforraltuk, ráöntjük a tepsiben elhelyezett halszeletekre. Sütőbe tesszük, és készre sütjük.


Halragu

Hozzávalók:

  • 1 kg hal,
  • 20 dkg leveszöldség,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 dl fehér bor,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 tojás sárgája,
  • petrezselyemzöld,
  • citromlé,
  • só.

Elkészítés:

 

A vajban megpirítjuk a megtisztított, karikára vágott zöldséget és belerakjuk a kétujjnyi széles szeletekre vágott halat. Megsózzuk, ráöntjük a bort és lefedve 10-15 percig pároljuk. Ekkor a tejfölt simára keverjük a tojás sárgájával és citromlével, egy kevés sóval ízesítjük, majd a halra öntjük a finomra vágott petrezselyemzölddel hintjük meg a tetejét.


Kapros halragu

Hozzávalók:
• 80 dkg burgonya
• 1 kis salátauborka
• 25 dkg répa
• 1 csokor újhagyma
• 80 dkg sügérfilé (más hal is jó)
• 3 dkg + 1 evőkanál
• 2 dl zöldségleves (kockából)
• 1 nagy csokor kapor
• 1 dl tejföl
• 1 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál vágott petrezselyem
Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, sós vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk, és apró darabokra, csíkokra vágjuk. A halat leöblítjük, és nagyobb darabokra szeljük. Felforrósítjuk a 3 dkg margarint, megpirítjuk benne a zöldségeket. Ráöntjük a levest, és 5 percig pároljuk. Belekeverjük a halat, és 5 percig főzzük benne. A kaprot leöblítjük, összevágjuk, elkeverjük a tejföllel és a citromlével, majd a halraguhoz öntjük. Sóval, borssal, csipetnyi cukorral ízesítjük. A burgonyát leszűrjük. Felforrósítjuk a margarint, megforgatjuk benne a burgonyát, és megszórjuk a petrezselyemmel. A halraguhoz kínáljuk.


Nyári halsaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg halhús,
  • 5–6 paradicsom,
  • zöldpetrezselyem a mártáshoz,
  • 2 tojás,
  • 4 evőkanál liszt,
  • egy kávéskanál vaj,
  • egy evőkanál mustár,
  • ecet,
  • só,
  • cukor,
  • 1 fej hagyma

Elkészítés:

A főtt halat kiszálkázzuk és apró darabkákra vágjuk. A paradicsomokat egy perce forró vízbe mártjuk, meghámozzuk és kis kockákra vágva a halhoz vegyítjük, megszórjuk reszelt hagymával és salátás tálba tesszük. Elkészítjük a mártást: egy egész tojást elkeverünk 2 evőkanál vajjal, egy evőkanál mustárral, pár csepp ecettel, sóval, cukorral és 2 dl vízzel feleresztve, gőz fölött, állandóan elkeverve, sűrűre főzzük. Ha kihűlt a hagymás, paradicsomos halra öntjük.


Majonézes busasaláta

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg főtt hal (halmaradék),
  • 2 tojás,
  • 2 kisebb fej saláta,
  • 2 dl majonézmártás,
  • citromlé,
  • só.

Elkészítés:

A halat apró darabokra tépjük, a szálkát eltávolítjuk. A két kemény tojást metéltre vágjuk. A salátákat jól megmossuk, szélesebb metéltre vágjuk, megsózzuk és citromlével ízesítjük. A halat elkeverjük a majonézmártással, a metéltre vágott tojással és salátával, tálra tesszük, és tojásszeletekkel, salátával díszítjük.

 


Busa vajban

Hozzávalók:

  • 80 dkg busaszelet
  • 8 dkg vaj
  • 1 zöldségerőleveskocka
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dl erőleves
  • 1 csokor petrezselyem
  • majoránna
  • halfűszerkeverék

Elkészítés:

A halszeleteket besózzuk, halfűszerkeverékkel bedörzsöljük és 20 percig állni hagyjuk. Zöldségerőleveskockával ízesített vízben megpároljuk. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Morzsolt majoránnával, felaprított petrezselyemmel, borssal fűszerezzük, majd felöntjük az erőlevessel. Állandó keverés mellett mártás sűrűségűre főzzük. A halat a főzőléből kiemeljük, lecsöpögtetjük. Tálra helyezzük és leöntjük a vajas mártással. Főtt burgonyával és céklával körítjük.


 Sült aranykeszeg laskagombával

Hozzávalók:

  • 4 db keszeg
  • 1 db Knorr Halászlé kocka
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db citrom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 15 dkg laska gomba
  • 1/2 dl olaj
  • törött bors

Elkészítés:

A keszegeket éles késsel a fejétől a farkáig sűrűn beirdaljuk. Egy keverőtálban villával összetörjük a leveskockát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt citromhéjat és az olajat. A beirdalt halakat alaposan megforgatjuk a pácban, majd serpenyőben hirtelen megsütjük. A laskagombát a finomra vágott vöröshagymával kevés olajon megpirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal és kevés fokhagymával. Tálalásnál a halat a pirított gombára helyezzük, és citromlével meglocsolva forrón tálaljuk.

 


 Füstölt halas saláta

Hozzávalók:

  • 4-5 kisebb krumpli
  • 150 gr fagyasztott zöldség (mexikói vegyes)
  • 200 gr füstölt hal (hering)
  • olívabogyók
  • 1 citrom
  • 1 kis hagyma
  • salátalevél a díszítéshez

Elkészítés:

A főtt, hámozott krumplikat feldaraboljuk. A fagyasztott zöldséget egy lefedett edényben a tűzhelyre tesszük, amikor a víz felszívódik, öntünk hozzá egy kis olíva olajat és hagyjuk kicsit összeérni az ízeket. A hagymát felaprítjuk. Mindezt elkeverjük a hallal, az olívabogyókkal, a fél citrom levével, 1 kanál olajjal, sóval és borssal. A salátaleveleket egy tál aljára helyezzük, majd a halsalátát lassan ráöntjük. Citromkarikákkal díszítjük.


Pácolt hal

Hozzávalók:

150 dkg ponty
1 csésze víz
1 csésze ecet
4 fej hagyma
4 db babérlevél
12 szem fekete bors
½ kávéskanál mustármag
8 szem szegfűbors
1 evőkanál só
Elkészítés:

A vizet az ecettel, a felszeletelt hagymával, a fűszerekkel és a sóval fazékban felforraljuk. Beletesszük a kis darabokra vágott pontyot, és mintegy 20 perc alatt gyenge lángon (80-85 °C-on) puhára főzzük. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Aztán a haldarabokat és a hagymát szűrőkanállal óvatosan kiszedjük a léből, és üvegtálba tesszük. A levet átszűrjük, a halra öntjük, és az egészet 48 órára a hűtőszekrénybe tesszük pácolódni. Friss vagy párolt zöldségekkel, petrezselyemmel vagy újhagymával tálaljuk.