Get Adobe Flash player

Levesek

 

Tejfölös halleves

Hozzávalók:

  • ¾ kg hal
  • 2 fej hagyma
  • 1 db zöldpaprikatejfölös halleves
  • 2 db tojássárgája
  • 4-5 kanál tejföl
  • 2 kanál ecet
  • 3 babérlevél
  • só és bors

Elkészítés:

Az előkészület szakaszában a hagymát vékonyan felkarikázzuk és odatesszük másfél liter vízbe, sóval, borssal, zöldpaprikával és a babérlevelet. Ezt követően megtisztítjuk a halat, feldaraboljuk, s ha a hagyma megfőtt, beletesszük a lébe és 15 percig főzzük. Eközben elhabarjuk a tojássárgáját a tejföllel és az ecettel. A halat szűrőkanállal kiszedjük a levestálba, a tojásos keveréket pedig habverővel belekavarjuk a levesbe, és az első forrásig állandóan veregetjük. Majd azonnal rátöltjük a halra és tálaljuk is.


Bajai halászlé törpeharcsával

Hozzávalók:

• 1 kg ponty
• 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb.
• 2 fej közepes hagyma
• 2 púpozott ek. őrölt pirospaprika (az egyik édesnemes, a másik erős paprika)
• 2 dkg sóBajai halászlé törpeharcsával
• 1 kis paradicsom
• 1 kis hegyes zöldpaprika
• 1 cseresznyepaprika
• 1/4 dl vörösbor

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Mikor forrni kezd (vigyázzunk, a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtatás után kóstolással döntjük el, hogy harmonikusak-e már az ízek? Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, de egyre vigyázzunk: a halnak nem szabad szétfőnie! Baján tálaláskor frissen főtt hosszúmetéltet is adnak hozzá.


Dunai halászlé

Hozzávalók:

• 1 kg pontyDunai halászlé
• 15 dkg hagyma
• 5 dkg házipaprika
• 2 dkg só
• 2-3 cseresznyepaprika
• 4 adag gyufatészta

Elkészítés:

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.


Szegedi ponty halászlé

Hozzávalók:

• 1 kg pontySzegedi ponty halászlé
• 25 dkg vöröshagyma
• 10 dkg paradicsom és paprika
• erős paprika, pirospaprika, só
• ízlés szerint halikra és haltej

Elkészítés:

Alaposan megmossuk a halat, 3 liter gyengén sózott vizet felteszünk főzni, halalapot készítünk. Beletesszük a hideg vízbe a halaprólékot (fej, farok, hasalja), hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, az erős paprikát (ízlés szerint összetörve vagy morzsolva), valamit a paprikát és a paradicsomot, 2,5 órán keresztül, lassú tűzön főzzük a levest (nem szükséges kavargatni). Megsózzuk a hal maradék részét, félretesszük, 1 órát állni hagyjuk. Átpasszírozzuk a halalapot: nagyobb méretű szűrön kanállal áttörjük a levest. Beletesszük a sózott halat, ízlés szerint az ikrát és a haltejet 15-20 percig tovább főzzük a levest. Végén hozzáadjuk a pirospaprikát, (ha szükséges halászlékockával ízesítünk).


Bajai pontyhalászlé Bartalis módra

Hozzávalók:

• 2 és fél kg pontyBajai pontyhalászlé Bartalis módra
• 3 nagy fej vöröshagyma
• só, 4 evőkanál édesnemes pirospaprika
• 2 és fél liter víz
• 1 evőkanál konzerv paradicsompüré vagy 1 dl száraz vörösbor
• 4-5 dl erős cseresznyepaprika
• 1 csomag bajai halászlétészta

Elkészítés:

A megtisztított pontyokat 5 mm-enként 3-4 mm mély bemetszéssel irdaljuk, felszeleteljük, darabonként besózzuk, ügyelve arra, hogy az irdalásokba is megfelelő mennyiségű só kerüljön. Legalább 2-3 órát állni hagyjuk. A halikrát, tejet különtesszük, ne sózzuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a bogrács aljára tesszük. Ráöntjük a vizet, és erős tűznél forraljuk. Öt perc forrás után belehelyezzük a halszeleteket. Miután ismételten felforrt, rászórjuk a pirospaprikát, a cseresznyepaprikát. Ezt követően 8-10 perc múlva hozzáadjuk a paradicsompürét vagy a vörösbort (mindkettő a halhús szétesését hivatott megakadályozni), valamint a belsőségeket. 30-40 perc szükséges a halászlé elkészítéséhez. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát. A halszeleteket külön tálcákra helyezzük, és a halászlét a tésztára öntve vagy külön tálban tálaljuk.


Balatoni halászlé

Hozzávalók:

» Fél kg apróhal (pl. keszeg)Balatoni halászlé
» 1 kg ponty
» 20 dkg hagyma
» 5 dkg édes-nemes paprika
» 3 dkg só
» 1-2 cseresznyepaprika

Elkészítés:

A halakat megtisztijuk, felesleges részeiket eltávolítjuk, majd húsukat felszeleteljük. Az apróhalakat egy lábosba tesszük, felöntjük 3 liter vízzel, majd megfőzzük és áttörjük. Ezután hozzáadjuk a pontyot és a felaprozótt hagymát is. Sóval, paprikával, cseresznyepaprikával ízesítjük miután felforrt kb. háromnegyed órát főzzük, majd lehet tálalni.


Boszorkányszigeti batyus halászlé

Hozzávalók:

  • 2 kg ponty
  • 2 fej vöröshagymaBoszorkányszigeti batyus halászlé
  • 10 dkg lecsó
  • őrölt fűszerpaprika
  • A batyuhoz:
  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2 dkg zsír
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 40 dkg halbelsőség
  • csipet só
  • csipet bors
  • 1 kávéskanál őrölt paprika

Elkészítés:

A pontyot megtisztítjuk, kibelezzük, majd kifilézzük. A fejből és a csontból hagymával, sóval, lecsóval alaplevet főzünk (kb. 2 óra alatt), majd átpasszírozzuk. Újból fölrakjuk főni, rászórjuk a pirospaprikát, beletesszük a pontyszeleteket. Közben elkészítjük a batyukat. A pontyban lévő halbelsőséget összedinszteljük a vöröshagymával és a fűszerekkel. A lisztből és a tojásból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, majd kockákra vágjuk. A közepébe helyezzük a tölteléket, felhajtjuk, és villával összenyomkodjuk. A halhús után a batyukat is belefőzzük a halászlébe. Erőspaprika-karikákkal tálaljuk.


Pikáns halleves

Hozzávalók:

• 2 szelet filézett afrikai harcsa
• 1 db közepes hagymaPikáns halleves
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 db közepes sárgarépa
• 1 db kisebb zellergumó
• 1 db petrezselyemgyökér
• 1 db babérlevél
• 2 db csilipaprika
• 3-4 citromkarika
• 2-3 ek olívaolaj
• 1 csapott ek keményítő
• 1 dl tejszín
• só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A megtisztított hagymát félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük és az olívaolajon elkezdjük dinsztelni. A zöldségeket megtisztítjuk, gyufaszálnyi vékony csíkokra szeleteljük vagy reszeljük és a hagymához adjuk a felszeletelt fokhagymával együtt. A zöldségekhez adjuk a vékonyan felszeletelt csilipaprikát és 10 percig fedő alatt pároljuk a zöldségeket, majd felöntjük 1,25-1,5 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk és a leves alaphoz adjuk a babérlevelet. Miután felforrt a lé, lassú tűzön főzzük 10-15 percig. A halat előzőleg besózzuk és 2×2 cm nagyságú kockákra szeleteljük. A leves alaphoz adjuk a citromkarikákat, a halat és 10-12 percig főzzük közepes lángon. A habaráshoz a keményítőt, a tejszínt és kevés vizet jól elkeverünk, a leveshez adjuk és sűrűre főzzük, de nem forraljuk. Ezzel a leves elkészült. 15 perc pihentetés után tálalhatjuk.


 Tejfölös, zöldséges halleves

Hozzávalók:

  • 1,5 kg hal
  • 15 dkg sárgarépaTejfölös zöldséges halleves
  • 25 dkg hagyma
  • 10 dkg petrezselyem- és paszternák gyökér
  • 40 dkg vörös burgonya
  • 30 dkg tejföl vagy joghurt
  • 3 tojás
  • 2 csokor zöld fűszer
  • 1 dl olaj
  • citrom
  • só ízlés szerint
Elkészítés:

A sárgarepát, a hagymát, a petrezselyem- és paszternák gyökeret meghámozzuk, megmossuk, felszeleteljük és olajban  addig pároljuk amíg puha lesz. Ezután forró vizet töltünk rá és tovább főzzük. Hozzáadjuk a darabokra vágott burgonyát, majd 10-15 perc fővés után a megtisztított halat, a feldarabolt paradicsomot, sót, paradicsomlevet. Még 10 percig főzzük és citromlével savanyítjuk.


Amur raguleves

Hozzávalók:

  • 1 kg amur
  • 1 fej vöröshagymaAmurragu leves
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 szelet zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 citrom
  • 1 babérlevél
  • 2 dkg margarin
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl tejszín
  • 2 tojássárgája

Elkészítés:

Az amurt megtisztítjuk, megmossuk, kifilézzük. A filéket kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A hagymát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és apró kocára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. A citrom levét kifacsarjuk. A hal csontjából, a fejből, uszonyokból kb. 1 l vízzel, sóval, borssal, a babérlevéllel alaplevet főzünk. Fazékban felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a zöldségeket, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a halhúst, a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel, lazán összekeverjük, és rászűrjük a hal alaplevet. Lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, citromlével ízesítjük. Levesszük a levet a tűzről. A tejszínt kikeverjük a tojássárgával, és tálalás előtt ezzel sűrítjük a levest. Tovább forralni már nem szabad!


Jó étvágyat!