Rólunk

Bevezető

Az Egyesület életében 2008-tól történtek fontos változások.  A vezetőség akkoriban részben átalakult és ehhez a változáshoz más szemlélet is társult. A Kutasi Ferenc által vezetett egyesület elindult a jó irányba. Pár év alatt nagyon megváltozott a helyzet, úgymond rendbe lettek hozva a tavak és ismét öröm lett a horgászat.  2010 óta nem csak a környezetre figyelünk jobban oda, de a halakra is. Átéltünk egy 3 éves ciklusú súlyos törpeharcsa inváziót. Bevezettük az 5kg feletti pontyok védelmét és csökkentettük az elvihető halak számát. Már 2 év után tapasztalni lehetett ennek jóindulatú hatását. Évről évre egyre több lesz a 10 kg fölötti nagyhalak száma, ami sokkal izgalmasabb horgászatot és sok örömet okoz mindenki számára. Ezen kívül tovább színesítettük a halfaunát. Az Egyesület bevételét odafigyelve hasznosítja és fordítja száz százalékban a tóra. Megfelelőek a telepítések és teljes mértékben pótolják a kifogott halak mennyiségét.   A 2015-ös évben ismét történt vezetői poszt csere. A jelenlegi elnök Dr. Jandó Zoltán folytatja a megkezdett utat. A megújult egyesületi vezetés továbbra is céljának tartja az elkezdett munkát és szemléletet. Mindent megtesz azért, hogy a lehetőségekhez mérten tovább fejlesszük horgásztavainkat és környezetét, figyelembe véve a vendéghorgászokat is. 2016-tól új horgászrend lépett érvénybe, követve a jogszabályi változásokat, valamint bővítve a napijegyesek lehetőségét, sportjegy is váltható. Ez a tó már nem az a tó, vagy még is?Jogok:

A tavak a település önkormányzatának tulajdonában vannak, a nagyobb tóra az egyesületnek halászati joga van, a kisebbik területű tavon használati joggal rendelkezik. Ezek mellett az egyesület 49%-os tulajdonjoggal rendelkezik a tavak mellet álló Horgásztanya épületben.


Előzmények:

Az 1959-ben alakult a pusztaszentlászlói Haladás Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet és a söjtöri Alkotmány Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet egyesülésével 1973 január 1-éjével Söjtör központtal létrejött a Deák Ferenc  MGTSZ. A Deák Ferenc MGTSZ Pusztaszentlászlón működő kertészetének öntözővízzel való ellátására állami támogatással  a Pusztaszentlászlón eredő Völgy patakra 1978 és 1980 között megépített völgyzárógáttal víztározót hozott létre.


Az  Egyesület létrejötte

A víztározó horgászati célú hasznosítására 1980-ban megalakult a termelőszövetkezeti tagok és kedvezményezett személyek részvételével a ,,Söjtöri Tsz. Horgászegyesület Söjtör” A horgászegyesület 1984-ben nevét ,,Haladás” Horgász Egyesület névre és az egyesület székhelyének Pusztaszentlászlóra változtatta. Alapszabályában amit 1991-ben elfogadtak, az egyesület működési területének Pusztaszentlászló és Söjtör községek területét jelölte meg azért, mert ezen települések Közös Tanácsa és Termelőszövetkezete támogatásával és a pusztaszentlászlói lakosság  jelentős társadalmi munkájával jött létre a horgász környezetet magába foglaló Pusztaszentlászlói szabadidő központ.


Az egyesület célja és tevékenysége:

1. Az egyesület célja:

–        helyi horgászati lehetőség biztosítása

–        sporthorgászat népszerűsítése

–        szabadidő kulturált eltöltése

–        természeti értékek megőrzése, védelme

–        horgászhagyomány és etika megtartása

–        horgászismeretek gyarapítása

–        gyermekhorgász utánpótlás nevelése

2. Az egyesület tevékenysége:

–        horgászati feltételek megteremtése

–        bérhorgásztatás

–        horgászkörnyezet gondozása

–        vízterülethez tartozó létesítmények működtetése

–        horgászattal és az egyesületi élettel kapcsolatos ingatlanok fenntartása, működtetése


 

Az egyesület adatai

  1. Az egyesület neve: Haladás Horgászegyesület Pusztaszentlászló
  2. Az egyesület rövidített elnevezése: Haladás HE
  3. Az egyesület székhelye: 8896 Pusztaszentlászló Kossuth Lajos utca 95.
  4. Képviselője: Dr. Jandó Zoltán elnök
  5. Horgászati vízterület: pusztaszentlászlói víztározó, Alsó tó; víztér kód: 20-041-1-5
  6. Adószám: 19960476-1-20