Munkával telik a jubileum Pusztaszentlászlón

A koronavírus-járvány miatt nem tarthatta meg ünnepi közgyűlését a 40 éve alakult pusztaszentlászlói Haladás Horgászegyesület, az idei fejlesztési terveik megvalósítását azonban nem gátolja a kialakult helyzet.

Széll Róbert horgászik a Felső-tavon Fotó: Gyuricza Ferenc

Többek között erről beszélt lapunknak Jandó Zoltán, aki 2015 óta látja el a civil szervezet elnöki feladatait. Mint mondotta, nagy reményekkel vágtak neki 2020-nak, hiszen egyrészt jubileumot ünnepelnek, mellette pedig olyan nagyszabású fejlesztési terveket is dédelgetnek, amelyek hosszú távon megalapozhatják az egyesület jövőjét. Az áprilisra tervezett ünnepi közgyűlés megtartásáról azonban le kellett mondaniuk.

– Egyelőre nem is tudjuk, hogy a korlátozó intézkedések miatt mikor tarthatjuk meg a közgyűlésünket, mindenesetre az egyesület megalakulásának 40 éves jubileuma alkalmából a vezetőség úgy döntött, hogy 40 napra felfüggeszti a horgászrendben szereplő korlátozást, azaz egészen május 24-én késő estig időkorlátozás nélkül, mindennap 0–24 óráig lehet horgászni a pusztaszentlászlói Felső-tavon – mutatott rá az egyesületi elnök. S azzal folytatta, a járvány ellenére mindez azért is lehetséges, mert a horgászat még a jelenleginél szigorúbb kijárási korlátozás ideje alatt sem tartozott a tiltott tevékenységek közé.

– A jelenlegi helyzet arra is lehetőséget biztosít, hogy a fejlesztési terveinket megvalósítsuk – folytatta Jandó Zoltán. – A tavaszra tervezett közösségi környezetvédelmi munkánk is elmaradt, de a horgásztársak egy része önkéntes vállalás révén már megkezdett több aktuális feladatot, így a tó déli végén található gyalogút elhabolódásának megállítását, vagy a tóparti növényzet ritkítását és frissítő vágását. Az elmúlt évben több pályázaton szerepeltünk sikeresen. Ezek egyike során, egy áruházlánc akciójának köszönhetően százezer forintos támogatást kaptunk mozgáskorlátozott-horgászhely kialakítására, s szintén pályázati támogatásból megkezdtük a nyugati oldali horgászút felújítását is. Ez utóbbi munkavégzés következő üteme a terveink szerint május 9-től folytatódik. Úgyszintén pályázati támogatásból tudtunk eszközbeszerzést megvalósítani. Motorfűrészt, fűnyírót vásároltunk, valamint a halnevelőként működő Alsó-tóhoz egy vízforgató berendezést vettünk. A söjtöri általános iskolában indított horgászszakkörünket viszont egyelőre fel kellett függesztenünk.

Az egyesület idei legnagyobb fejlesztési programja a Felső-tó régi, balesetveszélyessé vált, emiatt évekkel ezelőtt lezárt, majd tavaly el is bontott 54 méteres fahídjának újraépítésére irányul. Ennek anyagi fedezetét szintén egy pályázat biztosítja. Jandó Zoltán kérdésünkre elmondta: a kivitelezéssel megbízott vállalkozó úgy nyilatkozott, az építési munkálatokat várhatóan júniusban kezdi meg.

forrás: zaol.hu