2013

Havi-Napló 2013

 

December

A decemberi hónap elejére megjöttek a fagyok és három napon belül összefüggő jégréteg képződött a vízen. Először az Alsó-tó fagyott be, majd a Felsőn a mélyebb vízréteg is. Az egész nem tartott két hétig mert újra enyhe idő jött, ami meg is maradt az év végéig. A pár napos kihagyást eltekintve folyamatosan fogták még a pontyokat, főleg persze az új telepítésű halakat. Mivel horgászni már nem jártam le, nem tudom mennyi süllőt ill. csukát tudtak fogni. Egy-két fogásról értesültem csupán. Az elmondható ebben a hónapban sem jártak túl sok sikerrel a ragadozóhalas horgászok. Több a méreten aluli süllő fogása még mindig. Az idén meg már a pár kiló csukát leszámítva amit hoztak, nem lesz ragadozóhal telepítve. Egyébként ezek is vegyes méretűek voltak. Mint említettem korábban a Felső-tavat átszelő híd elég rossz állapotba került. Azóta a hidat látszólagosan lezárták. A következő évtől változásokra kell felkészülni. Az Országgyűlés 2013. december 17-i döntésével módosítottak több szabályt, amik január 1-jén lépnek hatályba. Az első érintett változás, hogy fogási naplót mostantól nem kell leadni január 5-ig, mert január 31-ig érvényesek lesznek. Nem kell így aggódni annak aki január elején horgászni akar és nem lenne hová beírnia a fogást. Mivel a fogási naplót egy hónappal később adjuk le, így természetesen az összesítések, az adatok feldolgozása is csak februárban lehetséges. Ezek után a közgyűlést is később kell megtartani, ahol az új engedélyek kiváltása is lehetséges. Február közepére, esetleg március elejére fog húzódni az évi közgyűlés, beszámoló. Fontos viszont arra az időpontra minél többen be is fizetnék a díjakat, mert ugye márciusban már szeretnénk telepíteni. Úgy gondolom az idén aki akarta megfoghatta az ünnepi asztalra valót, még a következő év elejére is nagyon enyhe időket jósolnak. Ritkán volt ilyen enyhe tél, aki akarta végig horgászhatta az idei telet is. A tavalyi évhez képest hasonló jónak mondanám az idei idényt is a helyi horgászat terén. Nem tartom magam direkt a nagyhalas horgászok közé, de összeszámolva az idén is csak pontyot fogtam jó 250 kilót. Az ilyen tavon ezzel azt hiszem elégedett lehet az ember. A napijegyes horgászok is szép számban zsákmányoltak. Az 5 kg feletti halakból az idén a fogások meghaladták a 100-at, ami nagyon jó eredmény. Biztató mindezek után a tó jövőképe. Kívánok mindenkinek ugyan ilyen halban gazdag, sikeres, boldog Új Évet!

jan1


 November

Enyhén indult a hónap, a víz hőmérséklete kedvező volt a nagyhalas horgászatra. Lehetett is még szépen fogni őket körülbelül 20-ig, amikor hidegebbre fordult az idő és a víz lehűlt 10 fok alá. Beindult a ragadozóhalas horgászat. A pergetések nem igen voltak eredményesek. Az állomány persze eléggé megcsappant az idényre. Az Alsó-tón sok az apró süllő, minden fogott 5-ig kampófogú éri el talán a méretet. Akadnak persze a Felső-tón is, de ott több a méretes a darabszámhoz képest. 10-edikétől megkezdődött haltelepítés, ami három fázisban zajlott le. Az idén már nem volt betervezve süllő telepítése, ismét csak jövő tavasszal. Év végén így 18 mázsa ponty és 40kg csuka, az utóbbi az apróhal helyett lett hozva, került a tavakba. Ebben az évben tehát vegyesen, összesen 41 mázsa hal került a tavakba. Az új telepített pontyokat már másnaptól elkezdték fogni, mivel tilalom nem volt. Nem volt ez minden évre jellemző. A tó elején tartózkodtak a telepítés helyének közelében abban hétben. Látszott mindez a fogásokból. Volt, aki negyed órán belül megfogta a két pontyot, sorba jöttek a kapások azoknak, akik a megfelelő helyen próbálkoztak. A halak vegyes méretűek, akad köztük harminc centinél kisebb is, de két-három kilós is. Ami a lényeg viszont igen egészségesek. Aki szerette volna megfogni az ünnepi asztalra valót, annak volt rá lehetősége. Nem mondhatni igazán sporthorgászatnak az ilyen időszak, de erről inkább nem mondanék semmit. A horgászoknak csak kisebb aránya jár le ilyenkor már, kevesebb a napijegyes is. Érthető is, a rövid nappali időszak és hidegebb esték nem olyan vonzóak az embernek. A telepített új pontyok mellett a régebbi lakók már nem igen foghatóak. A csukák sem hozták meg a várt eredményt. Meglátjuk, mit hoz az utolsó hónap, én már békés halakra nem tervezek pecát. A hónap vége felé még nem volt jég a tavakon. Kellemes utolsó őszi hónapot mindenkinek!

IMG_20131104_122047ddMolnár Pisti fogása nov.4. 11,8 kg


 

Október

Sárguló, vörösödő falevelek, kopaszodó fák, hulló dió, szelesebb, csapadékosabb napok jellemzők az októberi vízpartunkra. Az idén viszont elég kedvezőre alakult az időjárás, ami azt mutatta elég sok horgászt és kirándulót kicsábított a partra. Kevesebben szeretnek ilyenkor már békés halakra pecázni, de ennek ellenére fogtak még szép számban pontyokat. A hónap végére sem hűlt hidegebbre a víz mint 13-14 fok, ami által a pontyok még elég jól táplálkoznak. A vízszint emelkedett. A horgászat némi bosszantója sokszor a vízfelszínén úszó falevéltömeg. A bedobásokat ilyenkor jól el kell találni, nehogy a csali felszedje. Szeles időben pedig belecsimpaszkodnak a damilba. A kishalak nem igen tűntek el, így a ragadozó halakat még nem könnyű kapásra csalni. Kevesebbet is fogtak, pedig a kedvenc pergető hónapja sokaknak csukára. Október 23-án lezajlott a Hunyadi Horgászegyesület és Egyesületünk rendezte közös ragadozóhalas horgászverseny. Részletesebben, erről sajnos nem tudok beszámolni, mert nem tudtam jelen lenni. A versenyen 7 csukát sikerült fogni a résztvevőknek. A legnagyobb 1,90 kg volt. A díjkiosztás képeit meg lehet nézni az események albumban, vagy katt a képre. Sajnos aktív tagjaink közül még mindig igen kevesen kívánnak részt venni versenyeinken. Ennek következménye, hogy egyre kevesebb program van szervezve. A tavunk egyik impozáns része a fahíd, ami sajnos eléggé megrongálódott. Vigyázzon, kérem mindenki, aki átkel rajta, mert nem biztonságos. Jövőre fontos lépés lesz a felújítása. Az Alsó-tón még nincs feltöltve a part, ott alacsonyabb is ez miatt a víz. A tóparton ismét ültettünk facsemetéket, amire kérem figyeljen minden látogató. Tavasszal pedig ismét próbát teszünk fűzfák pótlására. A következő hónapra várható haltelepítés. Sikeres őszi horgászatot kívánok minden horgásztársnak! Használjátok ki még az utolsó jó időket!

2hoverseny


Szeptember

Az igazi aktív pontyozó időszak végére értünk ezzel a hónappal, másrészt az utolsó éjszakai horgásznapokéra. Itt a végső lehetőség a kapitális halak horogra csalásának. Kevesebben látogatják a már ilyenkor a tavakat. Az idei szeptember csapadékosabban indult. A vízszintek így jól alakultak. A hónap közepétől beköszöntött az átlagosnál is hűvösebb idő. Elég gyorsan csökkent is a tavak hőmérséklete, szeptember végére már csak 13 fokos lett a víz. Aki vállalta még az éjszakai horgászatot, annak jól be kellett öltöznie. A nagyobb pontyokat folyamatos etetéssel próbáltuk horogra keríteni. A tisztuló vízben még inkább az akadók közelében jelentkeztek kapásra a halak. Ebben a hónapban szoktak még jól kapni az amurok, fogtak is párat. A lehajlott nádszálakat másnapra mindig lerágták. Rengeteg az apróhal, így könnyen jutnak még táplálékhoz a ragadozók. Műcsalival nem könnyű őket még horogra csalni. A különböző gumik és woblerek lehetnek eredményesek, a fémkanalak iránt nem igen mutatnak érdeklődést. Az Alsó-tón sem akartak kapni a süllők, pedig tavaly jól fogtuk. Hogy ez mivel magyarázható? A halsűrűség nem igen változott, persze a halak folyton alkalmazkodnak. Mivel áthorgászható az egész tó, nem tudnak úgy elhúzódni más területre, hogy elkerüljük őket. Változik a víz viszont sok téren, így a táplálékforrás is. Az idén jó volt a kishal szaporulat, ami által el vannak látva a süllők is. A bőséges táplálék miatt meg nem szorulnak rá, hogy kapkodják a gumit. Legjobb csali nálunk is süllőre a megtört friss küsz meglebegtetve. A kishalas horgászatot én személy szerint viszont nem igen akartam süllőre erőltetni az Alsó-tón, mivel sok a méreten aluli példány és végzetesen megsérülhetnek. Sajnos erre voltak példák az idén mindét tón. Pergetve minden hal életben marad. A leghumánusabb és sportosabb módszer, persze ezzel nem mindenki ért egyet. Azért inkább ezt ajánlom, egyébként is sokkal szórakoztatóbb módszer. Kezdőknek is javaslom! Jó fogást minden horgásztársnak! A képen B.Sanyi fogása, 3,2kg-os pergetett csuka.

13.10.09. 3,2kg


Augusztus

Az augusztusi hónapban igazi kánikulában volt részünk, persze ez nem meglepő, de az utóbbi évekhez viszonyítva tartósan melegebb volt. A víz hőmérséklete is magas volt, bár ettől függetlenül nem haladta meg a 28-at, amit a második héten ért el. A 25-26 fokos átlag volt jellemző. Halpusztulás nem volt látható egyik tavon sem. A jó vízállásnak is köszönhető. A Felső-tó a hónap végére már 30 cm-ert veszített mélységéből, ez a partmentén jól látható. Az Alsó-tón is csökkent, akkor járható is volt a keleti part újra, de a hónap második hetében visszatöltődött. 2 hét múlva keveset ismét csökkent, de jelenleg is csak gumicsizmában járható az a rész. Lezajlott sikeresen az utolsó tervezett társadalmi munka is. Sajnos nem tudom, eleget emlegetni figyeljünk környezetünkre, mivel folyton új és újabb szemetek bukkannak fel a parton. Mivel az egész hónapban jó és száraz idő volt, kedvezett az éjszakai horgászoknak. Száraz és meleg volt az éjjeli levegő, hajnalban is csak ritkán volt harmatos, ködös vagy párás. A kellemetlen szúnyogok is kezdtek eltűnni. Újabb szép pontyok akadtak horogra. Én csupán pár órára érek rá mindig kijárni, de így is sikerült pár szép példányt fognom. Ebben a hónapban is fogtak harcsákat, most már akadt 2 kilós is. Esténként besötétedés után jól lehet őket hallani, mikor elindulnak a rablások. Van, aki pergetve is fogott a kisebbekből. Úgy néz ki volt minden évben most szaporulat, mert ugyanakkorákat is lehetett fogni, mint tavaly is, ezek 2-3 éves példányok. A harcsa élete első éveiben rendkívül gyorsan nő. Egyévesen már elérheti a 15 centimétert, öt év elteltével pedig hossza már megközelíti a 90 cm-t. Rendszerint csak ekkor válik ivaréretté és megkezdi a szaporodást. Tehát biztos van benne még nőstény is és hím is nagyobb, ami biztosítja az utódokat. Ennek vannak hátrányai és előnyei is. Tény most már lehet harcsát fogni és nem törpeharcsát, aminél jóval értékesebb. Idővel persze a tó érdeke azt kívánná, hogy ezek a halak kifogyjanak tavunkból. Lehet már sosem fog eltűnni belőle, ahogy a balinból is maradt pár példány, bár az sajnos nem szaporodik. Az amurok ebben a hónapban kezdtek horogra akadni, de még talán jobban várhatóak szeptemberben. Igen ritkán foghatóak. 19-edikén a falunap alkalmából egész napos program várta az érdeklődőket a tóparton. Több ismert énekes is fellépett. Főzőverseny keretében készültek a bogrács ételek is. Mi természetesen halászlét készítettünk ez alkalomból csakis hazai halból, amit ingyen osztogattunk a kóstolni vágyóknak. Este tűzijáték fényesítette az eget, amit a hídról lőttek fel. A programok végét pedig az éjjeli szabadtéri buli zárta jó hangulatban. Meg kell említenem egy kis incidenst is, ami nem rég történt a tóparton. Az egyik reggel, mint kiderült egy vendéghorgász engedély nélkül pecázgatott, ráadásul 3-4 bottal. Szerencsére egyik éber horgásztársunk észrevette és kérdőre vonta, sajnos visszatartani már nem volt lehetősége, mert mire segítséget hívott, az illető gyorsan távozott autójával. Mivel rendszáma megvan, neve felkerül a feketelistára. Nem súlyozzuk hangoztatni, minden horgásztárs figyeljen a másikra, több szem többet lát, mivel mindig nincsenek ott ellenőrök, nem tudunk folyton ellenőrizni. Jó, ha tudják azok a vendéghorgászok, napijegyesek is, akik itt komoly vétséget követnek el, illetve nem tartják be az előírásokat, azok többé ne kapnak engedélyt egyesületünk tavára. Szeretnénk, ha ilyesmikre nem kerülne sor. Úgy vélem a horgászat kikapcsolódás, pihenés, szórakozás, sport elsősorban és csak azután jön a halhús. Reméljük a catch and release szemléletmód egyre népszerűbb lesz és egyre több horgászban tudatosul. Nem azt jelenti, hogy szokjunk le a halról, ne együnk halat. Vigye el a halat, aki szereti, csupán mértékkel tegyük! Főleg ne vigyék el a nagyokat, itt az 5 kiló felettiekre gondolok, mert sajnos még mindig előfordul. Lehet fogni kisebbeket is, 2-3-4 kilósakat, ezek nagyon jók konyhára, az ideiek nem is zsírosak. A süllőket sem kellene tovább horgászni, ha már valaki megfogta az első méreteset. Főleg ezek a halak nagyon kényesek, könnyen sérülnek meg, amit nem mindig élnek túl. Elnézést megint megemlítettem pár negatívumot, de hozzá tartozik. Amint viszont látjuk rengeteget fejlődött tavunk pár év alatt, soha nem volt benne annyi nagyhal, mint most. Szebbnél szebb halakat lehet fogni. Érdemes ezért vigyázni rájuk, milyen szerelékekkel tesszük, ne tépjük a halak száját, hiszen szeretnénk, ha ezek épségben megmaradnának. Hát nem öröm kézbe venni és visszaengedni és látni, elúszni ezeket a szép pontyokat? Főleg jó lenne ezt még minél több halnál átélni újra és újra majd. Valódi élmények egy valódi tón, ezért is érdemes horgászni. Sok ilyen kellemes pillanatot kívánok mindenkinek!

harcsa 2kg


Július

Üdv minden horgásztársnak! Gyorsan megy az idő, máris a nyár közepéhez érünk. Ebben a hónapban igazi meleg nyári napok következtek. Peckünkre általában a hétköznapokon kánikula a hétvégeken meg nem egyszer változékony és szeles idő volt. Volt mikor a víz elérte a 28 fokot, de ált 25 fok jellemzi. A halaknak jó étvágya van a melegebb vízben és jó erőben vannak. Akadós terepen meg főleg nem lehet velük finomkodni. Két negatív eseményről kell beszámolnom ebben a hónapban. Az Alsó-tón mint említettem előző hónapban a tó elején vizenyős a talaj, csak körbe lehet megközelíteni a tó további részét. A tó keleti oldalán az Aqua Barbara strand alatt volt egy bejáró út, ahonnét gépjárművel is meg tudtuk közelíteni a déli túlsó oldalt. Sajnos a hónap közepén a strand tulaja a terület közepénél egy méter magas földsávot húzatott, ezzel elvágva a megkerülést. Majd pár nap múlva úgy döntöttek, hogy letolják és kerítést húznak. Tudjuk a terület azon része odatartozik, de nem tudom az okát mi vezetett ehhez. Nem kis bosszúságot okozva ezzel a horgászoknak. Így kénytelenek voltunk a parti kiserdőn ösvényt vágni. A másik megoldás a gumicsizma és átgázolás, illetve a Felső-tóról lehet lejönni. A következő negatív esemény is azokon a napokon történt. Az Alsó-tóban több faoszlop is állt elosztva, ami védelmi célt szolgál. Az egyik napról a másikra egyszer csak eltűntek a vízből. Nem tudni ki ill.kik és miért tették. Újakat kellett csináltatni, amiknek már beton talapzata van. Ezek az oszlopok lettek berakva és helyettesítik a régieket. Nyugodtan lehet tőlük horgászni. Az is jó lenne, ha néhányan nem kutyaúsztatónak néznék kis tavunkat, főleg ha még horgásznak is közben. Ami pedig a másik, aki a Felső-tónál a tó felett középen bejön autóval a partra, ezt csak max negyed óra, addig teheti meg míg kipakolja holmiját, utána el kell hagyni a helyet és a kijelölt parkolóba állni. Sajnos nem mindenki kívánja ezt betartani. Remélem, többet nem kell ilyesmiről írnom, hisz szórakozni járunk oda. Július vége igazi kánikulának ígérkezik, a meleg nappali órákban nem valószínű igen esznek majd a halak. Azért érdemes próbálkozni, ilyen melegben úgyis legjobb a vízparton. Görbüljön!


Június

Júniusban megjött az igazi nyár, a vizek elég hamar felmelegedtek. A jellemző vzhőmérsélket 21-24 fokig volt. Már bővíthető lett a csaliállomány ilyen meleg vízben, hisz jól működnek már a büdösebb készítmények is. Ebben a hónapban indult el a hétvégi éjszakai horgászat is, ami elég népszerű. Többen kint vannak péntektől vasárnapig,sátorozni lehet. Persze sokan háborognak, mert lemondhatnak kedvenc helyükről. Foglalt hely viszont nincs, akkor sem ha etetnek. Ilyen esetben csak a horgász jóindulata, illetve a horgászbecsület jöhet szóba. Nem szabad vitázni, meg lehet egyezni, beszélni, aki meg olyan, arra rá kell hagyni. A fogások változóak, nem mindig éjjel megy a hal. A vzszint remek, a tavak tele vannak. Sajnos az Alsó-tón még nem lehetett megcsináltatni a feltöltést. A keleti oldalon vagy 70 méteren a bejáratnál nem járható, víz borítja, legfeljebb gumicsizmában lehet közlekedni. Így a tó többi része onnét megközelíthetetlen, körbe kell menni. A nád szépen elburjánzott ezen az oldalon, amit szeretnénk is meghagyni, kivéve a beállókat. Kedvenc tartózkodási helye lett ez is a pontyoknak, amuroknak. Elég jónak mondható a halállománya, sőt, az idén sok hal leívott. Rengeteg a kis apróhal, ami által a süllők pergetve nem igen foghatók. Legalább is ennek tulajdonítom, hogy a tavalyi évhez képest elmaradnak a kapások, szinte eltűntek. Bőven van nekik táplálék. A Felső-tón viszont már elég sok süllőt fogtak az idén. Ott továbbra is akadtak szép fogások, most már minden hónapban horogra kerülnek 10 kiló fölötti pontyok. Reméljük mindenki visszaengedi az 5 kiló feletti példányokat. Lehet fogni bőven asztalra való kisebb halakat, minek kellene elvinni a nagyot. Azon vagyunk, hogy ilyesmi ne forduljon elő. Hiszen ennek köszönhető a mostani szép halállomány. Ezt mindenkinek meg kell értenie, a mi érdekünk. Szerencsére ellenőrzéseim során nem találkoztam komolyabb szabálytalanságokkal eddig. Így legyen továbbra is. Arra megkérek minden horgászt aki sötétben horgászik, az legyen felkészülve feltöltött helyzetjelző lámpával, mert csak megvilágított horgászhelyen lehet pecázni. Minden horgásztag, aki nem is ellenőr, figyeljen oda mi történik tavainkon! Mindenki érdeke. Jó fogást mindenkinek!


Május

Az idei májusban az eddigiektől eltérve nincs tilalom. A nyári horgászati idő lépett érvénybe, ami azt jelenti, reggel 5 órától este 23 óráig. A fák, bokrok, nádasok zöldbe borultak, csodás a környezet. A hónap első napját horgászversennyel kezdtük. Az időjárásra nem lehetett panaszunk, kellemes időt fogtunk ki. A tón elejétől a végéig el voltak foglalva a horgászállások, kivéve az elsők és utolsókat. Jellemző volt tavasszal, hogy csapatba mozogtak a fiatalabb pontyok, főleg a legutóbbi telepített halak. Mint szinte minden évben, így idén is ez történt. Attól függetlenül, hogy március elején megtörtént a telepítés, még nem szóródtak szét a halak. Ált. több nagyobb csapat is jár külön külön. Van, mikor egy bizonyos területen lehet csak halat fogni és pont ez volt jellemző a versenyen is. Akik hátul az utolsó helyeket húzták ki, azok mind fogtak. Én is ezek közé a szerencsések közé tartoztam. Az első már 10 percen belül megjött, de jó, ha volt 28 cm. Aztán már csak elvétve jöttek 11 óráig, 4 ponty és két kísérő dévér. Az első helyezett 10 kg körül fogott, ebben volt 5 ponty is, valamint kárászok. Ez elég jó ahhoz képest, hogy a versenyzők többségének még kapása sem volt. Valóban sok múlt azon ki hol van. Sajnos ez jellemző erre az időszakra. Keresni kellett a halakat tavasszal, bár sok hal van a tóban, még is arra lehetett jobban fogni amerre csapatban mozogtak. A versenyt Tóth László tófeji horgásztársunk nyerte. Jutalmaztak női és gyermek versenyzőket is. Az eredményhirdetés után finom ebéd várta a résztvevőket és vendégeket. Délután lehetett folytatni a horgászatot. Ebben a hónapban zajlott le a második társadalmi munka is. Az idén településekre bontva rendezik a programot, szintén három alkalommal teszik rendbe tagjaink a tó környezetét. A sok eső által a vízállás kiváló mindkét tavon. Teszem hozzá, jó lenne, ha ez meg is maradna. A növényzet, a fák lombjai mindenhol a vízbe lógnak, ami a halak kedvenc tartózkodási helye. Egész hónapra az alacsonyabb hőmérséklet volt jellemző, sok esővel. Sokszor nem lehetett kiszámolni az időjárást, változékony volt napról napra. Horgászati szempontból ideális idők voltak, 20, 22 fokos hőmérséklettel. A víz sem melegedett fel 17-20 foknál melegebbre. Ezektől függetlenül a kapások zöme már inkább a kora reggeli és esti időpontokra esett. Fogtak süllőket, pontyokat, kárászokat és elég szép dévéreket. Kevesebb a keszeg, de azok nagyobbak. Az Alsó-tót idén is szintén benőtte a növényzet, hínár. Ott nem egyszerű a horgászat, nem is igen látogatják jelenleg. A Felső-tón viszont igazán megindult az élet. Kívánok mindenkinek kellemes kikapcsolódást és jó fogásokat a vízparton.


Április

Köszöntök minden horgásztársat az első igazi horgász hónapban. Azt hiszem, sokaknak e hónap jelenti az igazi szezon kezdetet. Úgy gondoltam az e havi írásomba beleszövöm első peca napomat is. A hónap közepén körbe néztem egyet a tavakon, horgászni még nem volt szándékomban. Az Alsó-tón az első látvány, ami fogadott egy gyönyörű 5-6 kg –os amur, ami a parton hevert. A feje alatt megrágva, a többi értékes része pedig ott hagyva. Ennyi kell csak a mohó vidrának, majd következő alkalommal már másik áldozat után néz. Sajnos ez jellemző rájuk, nem tudni tavainkon is hány halat pusztítanak el. Ami a nagyobb baj, hogy sajnos az értékesebb szebb példányokat is megöli, az amurt pedig még csak pótolni sem tudjuk. Mivel védett állat nem sokat lehet tenni ellenük, egyébként is éjjeli vadász, ritkán látni és jól rejtőzködik. Sok bosszúságot okoznak, szerencsére csak pár példány lehet nálunk, mivel egyébként sem marad meg több egy területen. Képesek egész halállományokat is kipusztítani. Biztos vagyok benne, hogy pár süllőt is elkaptak már, hisz képesek a leggyorsabb ragadozót, a csukát is levadászni. A tavalyi és téli alacsony vízállás pedig csak kedvezett nekik. Most végre öröm nézni a visszaállt vízszintet. A tavak feltöltődtek. Jellemzők a parton még csak elindulóban lévő növényzetben felbukkanó sörös dobozok és egyéb kellemetlen hulladék, ami már nem olyan szép látvány. Annak ellenére, hogy kikapcsolódni jár le az ember, kénytelen néha mások után takarítani, mert azért szerencsére akad jó néhány becsületes horgász. Célunk a tó környezetének rendben tartása, de nem lehet mindig a társadalmi munkától várni. Bizonyára akad még sok horgász, akik szintén csak akkor érzik jól magukat parton, ha nem szemét veszi körül.

Április 20-adikán végre rászántam magamat, hogy megkezdjem az idei horgászatot, legalább is eddig nem tudtam időt szakítani rá. Még nem is volt olyan év, hogy márciusban, de legalább április elején ne menjek már el egyet lógatni. Mivel az időjárás egyébként is eléggé beleszólt az idei kora tavaszi horgászatba, március közepétől indulhatott csak el a szezon. Elég hosszú idő ez minden horgászatot szerető ember számára. A hosszú hideg tél után lassan kezdett el melegedni a víz, egészen április közepéig, amikor igen jó idő lett és minden gyors fejlődésnek indult a természetben. Ennek ellenére április 20-adikán még mindig csak 12-13 fokos volt a víz, aznap meleg sem volt és északi szél fújt! Előre úgy terveztem, hogy a sekélyebb, gyorsabban melegedő vízterületet próbálom meg, mert ebben a hónapban jellemző a halak többszöri ott tartózkodása. Ebben igazam volt, bár keresgetnem kellett őket, de többszöri próbálkozásra megtaláltam a pontyok tartózkodási területét. Érdemes ebben a hónapban cserkésző horgászatot folytatni, ezért is ilyenkor inkább könnyű kis botokat hordok magammal. Jellemző a tavaszi telepítésre, hogy jó ideig csapatokban mozognak. Ami azt bizonyítja, hogy ott rövid időn belül többet is foghatunk. Az első két hely nem mutatott sikert, de amint eltaláltam a megfelelő pontot a tavon sorban jöttek a kapások. Nem kellett sokat várni rá, volt mikor az egyiken fárasztottam, a másikon is közben meg jött a kapás. Mivel még nem mondhatni, hogy felakasztják, magukat olyan erőteljesen kapjanak, többről le is maradtam. Így is 2 és fél óra alatt sikerült ott 9 pontyot fognom, annak ellenére, hogy élő csalim nem volt. Abból akadt 4 db méreten aluli, vagy csak éppen elérte a 30 cm-ert. Vegyesen volt tükrös és tőponty. A tavaszi telepítés zömében kisméretű pontyokból állt. Hetediknek ugrott be végre egy szebb példány, 4,15 kg, ami azt pontyocskákbizonyítja nagyobb pontyok is szívesen tartózkodnak a falka környékén. Ők is szeretik a melegebb rétegeket. Az utolsót már nem is volt kedvem megmeríteni, a vízben elengedtem. A tó mélyebb pontjain nem igen fogtak halat aznap. Amíg a víz tavasszal el nem éri a 15 fokot, addig ált. csak édes csalikat, aromákat és apró szemű kevés horogra valót használok és mindig csak egy horoggal pecázom egy boton. Amíg a víz a 15 fokot el nem éri, addig keményebb kukoricát nem is érdemes használni, a konzerv a nyerő, abból is max. 2 szem. Pelletekből is sikeresebb az apró szemű édes. A szebb példányt is egy db apró 4 millis süllyedő itatott pellettel fogtam, amivel még további 4-et fogtam. Mivel ez a típusú csali elég kemény és jól bírja az áztatást, a vizet, sokáig fel lehet használni. Horogra tűzni nem igen lehet, mert elrepedhet, törik, és ha nincs kint a horogvége, akkor nem valószínű, hogy akadni fog. Ezeket a csalikat így csak fűzöm és több hal megfogását is lehetővé teszik. Lehet kombinálni lebegőst vagy süllyedőt, vagy a kettőt együtt. Mind a három módszer fogós. Már márciustól szépen fogták a pontyokat. A kitartó bojlisok is horogra csaltak az idén szép öt kiló fölötti példányokat. A víz tovább melegszik és hamarosan még több halfajta lesz étvágyánál, a meleg víz több mozgást és több táplálék felvételt eredményez. Mivel a következő hónapban nem lesz tilalom, jó hónapnak nézhetünk elébe. Kívánok minden horgásznak kellemes időtöltést és sikeres pecázást! Görbüljön!


Március

Lassan a horgász is előbújik barlangjából, már ha eltette szerelését télire ugye. Nos, ezzel a kis hasonlattal köszöntök mindenkit így tavasz előtt. Csukára, süllőre tilalom van. A haltelepítés megtörtént hónap elején. Sajnos nem várt időjárás köszöntött ránk hónap közepén. Ilyen márciusi havazásra, hóviharra nem emlékszem lett volna precedens. Reméljük jövő héttől kezd befejeződni a tél és elmegy a hó és jég. Aztán lehet kezdeni a pontyozást. Mint tudjuk, az igazi ideje most jön el, amire a legtöbben várnak. Amint fokozatosan melegedni kezd a víz, a halak étvágya is beindul, Főleg tavasszal kezdenek el intenzíven táplálkozni, hogy felerősödjenek és pótolják a téli időszakban koplaltakat. A mi tavunkban szerencsére az első melengető napsugaraktól, amint kezd melegedni a víz, kezd megindulni az élet. Mérések bizonyították, hogy sok természetes apró élőlény található az iszapban tavasszal is már, ami jó kezdés halainknak. Ezen kívül pedig sok a kagyló, ami nyár elejére kezd igazán beindulni. Szóval nem kell attól tartani, hogy sokat böjtölnek halaink. Mennyiségre pedig tavasszal vannak a legjobban szelektálva, ami persze pótolva van ált. a telepítéssel. De elmondható, hogy a tó jól el tudja tartani ezt a hal mennyiséget. A téli háborítatlan pihenők utáni éhes pontyokat lehet a legkönnyebben horogra csalni. Aki teheti, tehát ne hagyja ki a tavaszi pecát. Sok szerencsét! Görbüljön!

Külön a végére szeretnék egy megemlékezőt tenni.

Gyászhír

Tisztelt horgásztársaim! Szomorú eseményt kell bejelentenem! Az idén  ismét elment közülünk egyik horgásztársunk, tragikus hirtelenséggel meghalt Balog István söjtöri lakos. 57 éves volt. Hosszú évek óta már aktív tagja volt a H.H.E.P. -nek, és még sok sok évet lehetett volna. Nagyon kedvelte tavunkat, amikor tehette látogatta. Halat nem annyira szerette megenni, inkább csak pecázni rá. Az úszós horgászatot részesítette előnyben. Négyszer nyert nálunk horgászversenyt. Tisztelettel emlékezzünk rá! Ez a kép róla készült tavaly télen mikor pergetett.

Orsay


Február

Februárban a hónap nagy részében hideg, télies időjárás uralkodott és sok hó esett. A tavakat jobbára az egész hónapban jég fedte, csupán az utolsó napokban kezdett enyhülni és olvadni. Jól jött a nagy mennyiségű csapadék, hogy visszanyerjük a hiányzó vízmennyiséget. A hónap végére fel is töltődött végre a Felső-tó is, sőt jóval több mennyiség volt, mint amennyit elbír. Sajnos előírás szabályozza a megengedett vízmagasságot, így nem tudunk plusz mennyiséget tárolni, a szárazabb időszakokra. Az Alsó-tón a keleti oldal mélyebb területén kiöntött a víz, ott csak megfelelő ruházatban lehet pecázni. Hamarosan feltöltésre kerül, magasabb lesz a part és akkor emelkedhet a vízszint. Megkezdődött a csukatilalom a szokott időben. Viszont márciustól már általános tilalom lép érvénybe minden ragadozóhalra. Nem csak az ívási időszak miatt van erre szükség, hanem a hamarosan telepítésre kerülő csuka és süllő miatt is. Vagyis nem lehet pergetni, se élő és döghal csalival horgászni nem lehet. Ha véletlenül fog valaki, azonnal vissza kell helyezni a vízbe. Viszont ha harcsa kerül horogra, hisz felveheti a pelletet, meg lehet tartani mennyiségi korlátozás nélkül. A tavalyi évben megközelítőleg a telepítés mennyiségének megfelelő hal került kifogásra az 5 kg alatti példányokból, ebből süllő jóval több, mint amennyit belehoztunk. Mindezek azt mutatják a tavalyi év eredményesre sikerült. Hamarosan vége a télnek és kezdődik a horgászati szezon. Sikeres pecázást kívánunk mindenkinek!


Január

Horgászatban sikeres új évet mindenkinek! A hónap elején még pecázni is lehetett, mert az enyhe idő miatt a vizek még szabadok voltak. Régen talán nem is voltak ilyen hosszú horgászható időszakok télen. Változik a természet, ahogy ezzel valamennyire a halak viselkedése is.Bár ez a hónap nem tartozik a kedvencünk közé, nem olyan vonzó ilyenkor a tóparton és nehéz halat is fogni. A halaknak is kell egy kis pihenő. Meg is jött ez az időszak, mert 12-edikétől beköszöntött az igazi tél, sok hó esett amit keményebb fagyok is kísértek. A hó és hideg miatt szegényke madarakat és vadakat is táplálékkal kellett segíteni. A halak e téren jobb helyzetben vannak, hiszen békés halaink nem igazán igénylik a táplálkozást, sőt képesek böjtölni tavaszig. Egy felmérés szerint a ponty több mint egy évig képes élni táplálkozás nélkül. Így nem csoda ha elvermelnek. Sajnos fehér karácsonyunk nem volt, így aki szép havas tájban akart gyönyörködni, annak eddig várnia kellett. A hónap közepétől a tavak felszíne befagyott, valószínű a hónap végére elég erős lesz már a jég, hogy rá lehessen menni. Sokan kedvelik a lékhorgászatot, amire eddig nem igen volt lehetőség. Szerencsére elég sok csapadék esett az év elején, így talán nagy részben pótolja a hiányzó mennyiséget. Az idei engedélyeket január 19-től kezdték kiadni, részleteket nem tudok mondani, mert még nincs a birtokomban. Érdemes mielőbb kiváltani. Hát akkor sok szerencsét az év kezdetéhez!