2014

Havi-napló

2014

December

Elértünk ismét az év utolsó hónapjába és közeleg a karácsony. Elég csapKivágás_9adékosan indult a hónap. Az esőket enyhe idők kísérték és még későbbiekre sem igértek komolyabb havazást. Amíg az ország más területén komoly fagyok voltak, minket elkerült. Említésre méltó hideg nem volt. Pergetésre kiváló alkalom volt, főleg azok a napok, amikor ködös, párás délelőttök voltak. Viszont december 9-től rosszabb idő jött, szeles napok.  A víz 5 fokosra hűlt. A hónap közepétől kezdtek jobban kapni a süllők, az ünnepek előtt legalább is fogtak többet is. A képen pár szerencsés horgász, aki az ünnepekre süllőt fogott. Jobbára az egyetlen olyan hal, amiből ha fognak méreteset, azt mindig el is viszik. Ez viszont magától értetődő, a legfinomabb halunk. A fogast ált. azok is szívesen fogyasztják, akik a többi nemes halat nem szeretik elvinni. Az ünnepi asztalon az igazi kincs. Aki vásárolni akart karácsonyra süllőt, az 3600 forintért vehette kilóját. Sajnos süllőt pergetve nem sikerült fognom egyik tavon sem. Kishalra is inkább estefelé kapnak. A csukák viszont jól foghatóak voltak műcsailval, persze inkább a kisebbje. Karácsonykor még kedvezett az idő a horgászatnak, de az utolsó napokra beköszöntött az igazi tél, megjött a havazás. Elkezdett fagyni a víz, először az Alsó-tó. Az erős szelek miatt ez lassabban zajlik. 27-edikén voltam kint, akkor még mozgott a vékony jégréteg. Ha az ünnepekre hiába is vártuk, azért némi késéssel fehérbe borult a tópart. Most már csak az kérdéses meg tud e erősödni a jég, hogy újra lássunk léki pecát. A múlt télen elmaradt az enyhe idő miatt. Január közepére viszont már enyhébb időt jósolnak, így nem biztos hosszú életű lesz a jég. Kívánunk mindenkinek békés, boldog ünnepeket!

 


 

November

Ismét színesbe borultak a fák és szaporán hullnak a falevelek, sok fa hajlik a víz fölé. Amikor szeles idő van és a víz felszínén sodrodnak, akkor megnehezíthetik a horgászatot. Aosvény Felső tó partján az ösvényt szélesítik és lekövezik, impozáns lesz. Kényelmesebben elférni rajta és nincs sár vagy nedves fű. November első napján igen jó idő lett. Gondoltam délelőtt próbát teszek az Alsó tón, már régen voltam lent pontyozni. Előtte héten nem igen ment a hal a Felső tón, és mint hallottam pénteken egy pontyot sem fogtak. A vízszint már elég alacsony volt, de a közepe felé még nagy volt a sár és a víz, mivelIMG_20141115_085859 ott még kissé alacsonyabb a part. Gumicsizmában érdemes átjárni. Pellettel és konzervkukoricával is jól jöttek a kapások. Jó erőben voltak még mindig a halak. A három órában kilenc pontyot sikerült fognom, de mind új telepített pontyok voltak, a legtöbbje nem érte el a két kilót. Ráadásul az összes pikkelyes volt, az Alsóba inkább ezek kerültek, míg a Felsőbe tükrösök. Jött még két kárász is. Szórakozásnak kiváló volt. Ilyen szép kis pontyok jönnek, mint a képen látható. Az utolsó enyhébb őszi időszakot lehet még élvezni, amíg nem jönnek a fagyok érdemes próbálkozni pontyokra. Pergetve sajnos nem kapnak a süllők ott már tavaly óta. Hogy mitől változtak így meg nem tudom megmondani. Több tényező is talán közre játszott. A Felsőn pergetve sem könnyű csukát találni, méreteset főleg nem. Azért sikerült végre azt fognom gumihallal. Kiderült a fémkanalak iránt nem igen tanúsítanak érdeklődést. A letisztult vízben egyre jobban látnak. Ezek a csalik inkább ősz elején eredményesek, de tapasztalatból tudom, hogy a lágytestű gumihalak fogósabbak. A körforgóknak annyi előnyük van, hogy messzebbről észreveszik a ragadozók, míg a gumit közelükben kell mozgatni. A woblereket itt nem szoktam használni, így arról nem tudok biztosat mondani. Bizonyára azok is eredményesebbek a villantóknál és támolygóknál, a gumit viszont nem körözték le. Egyébként mindig sikerül elvesztenem pár csalit a jigfejjel együtt, ami még is csak költségkíméletesebb. A hónap végéig még jó pár csukát fogtak a kisebbekből. Jövőre talán több méretes kerül ki, mivel ezek megnőnek. Bizonyára akad még benne pár kapitális példány, ami nem engedi magát becserkészni. Próbálkozni kell, de a kisebbek is jó szórakozást nyújtanak. Kellemes késő őszi pecát kívánok mindenkinek!

 


Október

A hónap elején már megtörtént a haltelepítés. Október 3-án és 10-én lett kihelyezve 7,3 mázsa ponty, 1 mázsa compó és 1 mázsa süllő. Az Alsó-tóba a ponty és compóból is kb. 10% -a került az össz mennyiségnek. A pontyok méretesek, átlag 32-40 cm-esek, a Felső tóba szinte mind tükörponty került, míg az Alsóba tőponty. A compók többségében 20-25 cm közöttiek. Ezek a halak jövőre mind méretesek lesznek, még nem tudni nálunk mekkorára képesek megnőni. A süllők még nem méretesek, nagy része 30 cm körüli, így darabszámra is jóval több. Tilalom nem lett elrendelve. Ebben a hónapban is többször felteltek a tavak az esők miatt. Az Alsó tónál sok még a sár és víz. A telepített fiatal pontyokat meglepetésünkre már aznap jól lehetett fogni. Amikor a fiatal állomány belekerül a tóba, ált. a többi pontylakó egy ideig nehezen fogható. Így történt most is. Egyre kevesebb halakat fogtak a hónap vége felé. A telepített pontyokat nem igazán érdemes elvinni konyhára, mert kiló és másfél kiló körüliek. Ritkán akadhat 2 kiló körüli is, Jövőre már szebbek lesznek. Lassan leállnak a keszegfélék és az amurok. A csukázás ilyenkor éli fénykorát. A hozzávaló csalihalak még jó ideig foghatók, amíg a víz 10 fok felett van. Nagyobb ragadozóhalak fogásairól nem igen hallottam. A tavalyi évben elég sok süllőt vittek el, pótolva meg jelenleg kisebbekkel lett. Egyébként szaporodnak nálunk a ragadozóhalak, kivéve a balin. Használja ki aki tudja az utolsó kellemes enyhe időszakot horgászatra! Jó fogást!


Szeptember

Sajnos gyorsan közeleg a nyár vége, lényegében már őszi hónap a szeptember. A horgászatban ált. sikeres időszak. Ilyenkor mikor hidegebbé válik a víz és a hőmérséklet, nem csak az esti és hajnali órák hozhatnak eredményt. Egész nap várható kapás. A gyakori esős idők miatt igen csak megszaporodtak a szúnyogok, szinte mindenhol megjelennek és megkeserítik a horgászatot is. 14.08.09. 7,5kgMint várható volt elkezdett hűlni a víz, érzik a halak, hogy ketyeg a biológiai órájuk és többet kellene táplálkozni. Még nagyon sok a kishal, de a ragadozók kezdenek élénkebben táplálékhalat keresni. Lassan kezdődik már a csukázási szezon, érdemes pergetni. Békéshalakra való horgászatnál én gyakran részesítem előnyben az úszós módszert, még akkor is, ha csak egy bottal tudok pecázni. Így jól kihasználhatom, hogy az akadós helyeket a part alatt meg tudom vallatni. Érzékenyebb módszerrel és kisebb csalikkal lehet próbálkozni, így fogtam az idei legnagyobb pontyomat is. Jóval több a kapás és izgalmasabb horgászatot biztosít. Ezen kívül külön öröm, ha fogok közben szép bodorkákat,amiknek kedvenc tartózkodási helyei a bokrok alatt vannak.A következő hónapig még várhatóak az amurok, ilyenkor még azok is sok táplálékot magukhoz vesznek. Ismét akadtak horogra ezekből a szép torpedókból, mint a képen is látható. 12-edikére pénteken 10511327_564389697023351_6515513236090811881_néjszaka megjött a nagy zuhi és reggelre elárasztotta a partot. Két nap lesett kb. 80 mm. Kiöntött a víz ahol tudott, kb. fél métert emelkedett még a vízszint. Az alacsonyabb horgászállásokat elárasztotta a víz, csak gumicsizmában lehetett megközelíteni. A gátnál már nem bírt a sok víz átfolyni olyan gyorsan, így a túlfolyónál ömlött le. Ezáltal persze minden az Alsó-tóra áradt és az odavezető út is víz alá került. Sok víz folyt le a tó melletti földekről, sarat és egyebet magával mosva. Elég zavaros lett a víz, így mindezeket együtt véve a halak kapókedve a minimálisra csökkent. Akik kint sátoroztak azokat eléggé meglepte a víz. A katasztrófa elhárító munkatársai sajnos elvágták és kiszedték a túlfolyó rácsát, ami meggátolja, hogy a nagyobb halak is lefolynak a vízzel. Én ennek nem sok értelmét láttam, mert nem olyan sűrű az a rács és szépen átömlött a víz rajta. Ráadásul ez már jóval később történt. Mindenesetre hétfőre már lefolyt és visszaállt lassan a megszokott szint. A következő napokban tovább engedték le, így alacsonyabb lett, mint korábban volt. Aztán szeptember 21-én este megint nagy zivatar volt másnapig lesett 39mm. Emelkedett ekkor ismét a vízszint és a túlfolyót megint elérte. Azóta a hónap végére ismét lefolyt a fölösleg víz, visszaállt a megfelelő szint. Használja ki aki tudja az utolsó jó horgász hónapunkat. További sikeres horgászatot kívánok mindenkinek!


Augusztus

Amint az várható volt ebben a hónapban is változékonyan folytatódott az időjárás. Horgászati szempontból elég kedvezőek voltak a napok, jól kaptak a halak. Az idei évben elmaradt a falunapi halászléfőzés, egyébként azon napon is esett. Augusztus 16-odikán a tervezettnek megfelelően megtörtént a harmadik társadalmi munka, ami jól sikerült és a lelkes tagok ismét shajnalzéppé varázsolták a tópartot. A hivatalos halászati őrök általi szúrópróba szerű ellenőrzések továbbra is folynak, és mint kiderült nem olyan elnézőek, mint mi voltunk. Nekik ez a dolguk, így van rendjén, ha szívesen látják, ha nem. Sajnos, mint kiderült nem alaptalan a szigorítás, komolyabban kell venni a szabályokat. Továbbra is elég gyakran ejtettek el amurokat, minden héten voltak ilyen fogások. Amint megfigyeltem az amurok jobban ettek az esős napokon. A vízszint magas, partközelben isIMG_20140815_202049 jól járnak a halak, érdemes a partszéleket is vallatni. Kevésbé találkoztunk már kárászokkal, de ha jöttek, akkor a nagyobbak. Egyik horgásztagunk fogott egy hét kilós harcsát, mint kiderült a pontynak szánt pelletet vette fel. Ilyen szerencse itt még ritkán adódott. Régebben már fogtak véletlenül bojlival is. Hétvégéken most is előszeretettel sátoroznak a horgászok, helyiek és napijegyesek egyaránt. Az Alsó tón nem horgásztam, nem kaptam ottani fogásokról sem híreket. Annyi bizonyos, aki akar, ott halat fogni az tud is. Szép fogásokkal büszkélkedhettek a napijegyes vendéghorgászok is, többen fogtak nagyhalakat. Köszönet azoknak, akik megosztották velünk élményeiket és halas fotóikat. Minden öt kg feletti hal bekerül az albumokba, amik a galériákban megtekinthetőek. Kellemes utolsó nyári hónapot kívánok mindenkinek!


Július

Az idei nyár igen változékony időjárást mutat, sok a záporeső. Ettől függetlenül a hónap igazi kánikulával indult. A víz felmelegedett 25-26 fokra. A vízszint is feltöltődött, az apadást minden héten10423821_525119044283750_2263025126490200716_n pótolták az esők. Gyorsan nő a parti növényzet, a bokrok és fák ágai jó haltartó helyek. Az eddigi fogások alapján, ide tartoznak a nem regisztrált halak is, elmondható, hogy eddig még soha nem fogtak ennyi 10kg feletti pontyot. A dévérkeszegek ritkábban akadnak horogra, inkább a bodorka és kárász. A harcsák újfent szaporodtak, fogtak 20-25 cm-es példányok, mint egyéb több méretben is. A IMG_20140720_120021lebegtetett kishalra vagy halszeletre éjszaka előbb számíthatunk harcsakapásra, mint süllőre. Júliusi hónaptól hivatalos halászati őrök lettek megbízva tavunk ellenőrzésére. A Felső-tón elkezdtek kapni az amurok, a kisebb is nagyobb példányok egyaránt. A fűzfaleveleket előszeretettel fogyasztják. Az Alsó-tón már sokkal nehezebb horogra csalni az amurokat, a pontyokat annál inkább. Itt előfordult több alkalommal, hogy mocsári teknős kapott rá a kukorica csalira, jól érzik magukat a kisvizeken. Óvatosan bánjunk velük, védett minden teknős hazánkban. Ha a képekre kattintasz, megtekintheted azokat nagyban. Kellemes nyári horgászatot kívánunk mindenkinek! Görbüljön!


Június

Elindult az éjszakai horgászat a hónapban. Az idén kivételesen még nincs kánikula, ami kedvez a horgászatnak. Az éjszakák elég hűvösek voltak, de ez nem riasztotta el a pecásokat, akik kint sátoroznak. Elég sok nagy hal került horogra, beleértve a 10kg felettieket is. Zömében inkább nappal fogták őket, mint éjjel. A Tungsram tartott ná10407375_481771521956002_6601656729413094601_nlunk egy horgászversenyt. A nyertes gyermekhorgász ismerős lehet. Az Alsó-tó letisztult, növényzet nem akadályozza a horgászatot. Jól foghatók a pontyok és kárászok itt fenekező és úszó készségen egyaránt. Mivel sok a táplálék a fenéken, az amurokat nagyon nehéz kapásra késztetni, pedig van benne fiatalabb állomány is. A tóban szaporodott a süllő és egyéb hal is, apró 4-5cm-es példányokat láttam. Az Alsó-tó mögött van egy másik kis tavacska, ami jórészt náddal, hínárral benőtt. Igazi kis vadregényes víz, a tőzegtavakra hasonlít. Az út melle4 cm süllőtt 2 méter mélyen kimélyítették az iszapot kiszedve, ebben is lehet horgászni a tagoknak. A feltöltött vízpart rendbe jött, szépen füvesedik és a magasabb vízszint megmaradhatott. Az erdő felőli oldalon a fák és bokrok ágai belelógnak a vízbe, ami vonzza a pontyokat. A nádas ismét növekedik. Lezajlott a második társadalmi munka, a következő augusztusban lesz. A híd javítgatása folyamatosan történik, amint romlik az állapota. Egyik nap a fegyelmi bizottságot össze kellett hívni, mivel történtek nem kívánatos események is. A horgászatnak vannak fegyelmi és etikai írott, íratlan szabályai, amiből az előbbit be is kellene tartani. Mindenki szeretne nyugodtan pihenni, kikapcsolódni, halat fogni a tóparton. Igyekszünk azon lenni, hogy ez így is legyen. Kellemes nyári időtöltést kívánunk minden látogatónak!


Május

A májusi hónap már a nyár előfutára, amit minden vízpartot kedvelő ember vár. A hónap első napján tartottuk a horgászversenyt. A programon több mint félszáz ember vett részt, 46 versenyző regisztrált. Az időjárás nagyon kedvező volt. A halak zömét 10 óráig fogták, utána lecsökIMG_20140501_082317kent a kapások száma, már nehezen tudták horogra csalni a halakat. 7 órakor kezdődött és 12-kor fejeződött be a verseny. Az idén női horgász nem szerepelt. A gyermek horgászok viszont nagyon jól szerepeltek, lekörözve több felnőttet is. A verseny napján nem lehetett tudni melyik helyek lesznek a szerencsések, mivel a halak már nem jártak falkában. Jellemzően az akadós és partszéli részeket részesítették előnyben. Tehát aki a nyílt területeket húzta, az nehezebb helyzetbe került. A tó északi és északkeleti részén nem is sikerült halat fogni. Itt hasonló volt a helyzet a tavalyihoz. A verseny utáni nap viszont már itt is fogtak halat. Ezért is mondják, sok múlik a szerencsén is. Az idei versenyen először fogtak végre 10 kg feletti pontyot, ami már az első órában meg is volt. A tó nyugati oldalán, az első horgászhelyen akasztotta meg FehérIMG_20140501_101306 Pisti Söjtöri horgásztársunk. Ez a hal lett a győztes hal is összesítve súlyban. A pontos súlya 10,3 kg. Amit még meg kell említeni, hogy a damil csupán 22-es volt és akadó közeléből jött a hal. A csali pellet. A második hallal már nem volt ilyen szerencséje, az leakadt a horogról. Nem sokkal maradt le a 2-dik helyezett Lakatos György 8,6 kg-al, ezek között a pontyokon kívül akadtak szép darabos kárászok és keszegek is. Neki is leakadt egy szebb ponty. A 3-dik helyezett egy 2,5 kg-os ponty volt, aminek párja megszökött a lyukas szákból, mire lemértük volna. Akadtak tehát peches helyzetek is. A gyermek kategória győztes hala egy pár deka híján 3 kg-os ponty volt, amit Pete Márkó helyi horgászcsemete ejtett el úszós készségén a tó középnyugati részén. A 2-dik helyen szereplő Német Tomi olyan ügyesen gyűjtögette az apró halacskákat, hogy egy kilóval megelőzte a 3-dik helyezett Horváth Szabolcs pontyát. ÖrömIMG_20140511_094046 volt nézni a sikereknek örvendő gyermekeket. Az eredményhirdetés után az első négy helyezett átvehette ajándékát. Utána halászlé várta a résztvevőket Vancák Gábor helyi horgász jóvoltából. Tisztelet a résztvevőknek! A program képei megtekinthetők a galériában itt! Az Alsó-tó partját sikeresen feltöltötték. A sekély partszélt mélyítették és innen is szedtek ki talajt. Így eléggé megemelkedett a part, hogy a víz ne árassza el. A horgászatot ezek után a magasabb vízállás és esők nem gátolják. A használatára még kicsit várni kell, amíg eleget szikkad. Főleg, hogy most sok a csapadék. Reméljük újra gyorsan kifüvesedik és visszanő a nád és a talajszint megmarad. Májustól itt már reggel 5-től lehet horgászni. A növényzet elég sűrűn fedi, de fogják a pontyot, sőt a süllőt is. Kívánok mindenkinek sikeres horgászatot!


Április

Áprilisi hónap annak ellenére, hogy szeszélyes volt, nagyon jó horgászatot adott. Ebben a hónapban még bármely órában kapásra lehetett számítani, a frontok sem igen zavarták a halakat. A víz hőmérséklete nagyrészt 12 és 14 fok körül mozgott. Elkezdtek nagymértékben táplálkozni a halak. Most akadtak horogra a nagyobb példányok iIMG_20140503_145747s. Több 10 kg körüli pontyot fogtak, és egy 12-esről is értesültem. Az utóbbit kukoricával csapták be. Elég korán fogtak már két amurt is. A csapadékos idő miatt elég gyorsan nőtt a növényzet. A magas vízszint megmaradt, ami nagyon kedvez a halaknak partszélben. Elkezdték a keszegek és kárászok az ívást is. Valószínű ezért is akad olyan ritkán horogra dévérkeszeg. Úgy gondolom a bodorkák jobban szaporodnak, ezeket soha nem is telepítjük, míg a dévért igen. A halak tele voltak ikrával. Úszós készségen partközelben jól lehetett fogni őket. A kárászokból akadtak kilósak is, ezek főleg a pelleteket kedvelték. Az idei áprilisban is szép számban csalták horogra a horgászok a halat. A napijegyesek sem tértek haza üres kézzel, ők is könnyen megfoghatták a zsákmányt. Lezajlott az első társadalmi munka. Sajnos a kiváltási díját meg kellett emelni az érdektelenség miatt, nagyon kevesen jöttek el. A vezetőség megbeszélést tartott, ahol egyéb más kiegészítést és módosítást szavazott meg. Ezeket megtaláljátok a horgászrend oldalon. A horgásztanya elé megérkeztek a fedett pados asztalok, amik már készen is vannak a használatra. További élményekben gazdag időtöltést kívánok a tóparton mindenkinek!


Március

Végre eljött a várva várt tavaszi időszak, ami a horgászok szívét megdobogtatja. A víz lassan melegszik, a hónap végére elérte a 10 fokot. Az Alsó-tón már javában növekszik a vízinövény. A Felsőn a hidat kijavították, így lehet rajta közlekedni. A téli hónapokban is fogták a pontyokat az őszi telepítésből. Ezen a télen nem sok pihenő maradt a halaknak, jég csak egyszer volt egy rövid időszakra. A tavaszi telepítés korán megkezdődött, február 24-én és március 6-án került a tavakba 10 – 10 mázsa ponty. Az utóbbiakban jócskán akadt 30-35 cm közötti. Akadt pár mázsa tiszai nyurga is, amik bár méretesek, de elvinni még neIMG_20140329_083848m érdemes. Testük hosszúkás és keskeny, így sok példány nem sokkal többet nyom kilónál. Én ezeket mind visszaengedem. Szép halak válnak majd belőlük. A pontyok egész hónapban falkákban mozogtak. Aki eltalálta a helyüket annak gyakorta volt kapása. Ragadozó halak csak ősszel várhatóak. Az áprilisi hónaptól sincs vége nálunk a csuka tilalmának, addig tart, mint a süllőé, vagyis májusig. A tavalyi évben 32,4 mázsa pontyot vittek el a horgászok, ez elég jó fogásokról tanúskodik. Akörül alakult, mint az előző évi és a telepített mennyiség. A süllőkből is darabszámra kb. 110-et vittek el. Aki szívesen horgászik finomabb szerelékekkel kisebb pontyokra, annak most érdemes. Érdekes hogy a nagyobb halak, amik jól ettek késő ősszel is, nem igen kapnak még.IMG_20140322_091730 A bojlisok nem tudtak még beszámolni ilyen fogásokról. Az új kispontyok pedig felvesznek mindent. A lelkiismeretesebb horgászok már a hónap elején elkezdték rendbe tenni kedvenc helyüket. Ilyenkor mutatkoznak meg az elhagyott hulladékok is, amiket most érdemes összeszedni. Ősszel és tavasszal körülbelül összesen 40 fiatal facsemetét ültettem, pótolva kicsit az öregedő faállományt és hiányt. Amint lehet, minden évben teszünk valamit ennek érdekében, hogy a tó megőrizze vadregényes mivoltát. A tiszta, zöldellő és virágzó vízpart mindig üde látvány a természetet kedvelő horgászoknak. A szezon elindult! Kívánok mindenkinek sikeres horgászatot!


Február

Megtörtént a közgyűlés február 9-én vasárnap. A tagok hetven százaléka jelen volt. A vezetőséget újra választották, jelentősebb átalakulás nem történt. IMG_20140209_152449Az engedélyek kiváltása elkezdődött, amire március közepéig van még lehetőség. Amint látható a legtöbb irat megváltozott, cserélve lett. Az új szabályzat miatt a fogási napló is átalakult, további teendőkkel ellátva a horgászokat. Az elején és végén olvashatók módosítások, ez még mindent nem tartalmaz az eddigi új behozott szabályokról. A szokásos kiegészítő szabályzati leírást nem kaptuk meg hozzá, mivel még akkor nem készülhetett el. Kiemelték a kifogott hallal való kíméletes bánásmódot. Egyesületünk a helyi horgászrendek keretén belül még nem iktatott be változást illetve kiegészítést. Látható hogy a csukatilalomra még a tavalyi időpont van írva helytelenül. Sajnos a horgászrend már ki volt nyomtatva arra, mire tudomásra jutottak ezek az új módosítások. Fontos tudni, hogy a helyi horgászrendek a használható horgászkészségeket, az alkalmazott módszereket és fogható mennyiségeket, horgászat más feltételeit is szigorúbban szabályozhatják. A törvényi meghatározások szerinti méretkorlátozások megváltoztatása, enyhítése és tilalmi idők alóli szakmai indokok alapján történő – egy évre szóló – mentesség csak a halászati hatóság hozzájárulásával lehetséges. Az új 27 pontú országos horgászrendet a hírekben olvashatjátok. A többi kép a galériában. Fagyosan jegesen indult a február, de nem tartott sokáig. A hónap igen csapadékosra fordult, rengeteg víz leesett. A part nagyon sáros és csúszós ott, ahol nincs gyep. A csapadékos időjárás viszont enyhülést hozott, így a tavak horgászhatók voltak, vissza nem fagytak. Február 24-én elkezdődik a haltelepítés, ami annak is köszönhető, hogy kiváltások nagy része már megtörtént. Első alkalommal 10 mázsa ponty kerül a tóba, a többi márciusban. Tilalom nem lesz a telepítés után. A víz 4 fokosnál még nem melegebb, a halak aktivitására még kicsit várni kell. Voltak akik horgásztak és fogtak is pontyokat. A tavaszra már nem sokat kell várni és elindul az élet a vízben is. Addig is a kitartó próbálkozóké a szerencse. Jó fogást!

A végére külön egy megemlékezés.

Gyászhír

Az év elején sajnos ismét elment egy horgásztárs.  42 éves korában meghalt Kámán Zoltán (Pici), tófeji lakos. Több mint 10 éve volt az egyesület tagja és látogatta tavunkat. Életvidám, barátságos, őszinte embernek ismerték, szívbeteg volt. Nagyon kedvelte a vízpartot, a nyári éjszakai horgászatokat. Nyugodjék békében!

Pici


Január

Először is, fogásokban gazdag új évet kívánunk minden horgásznak! Az év első hónapja 27-ig végig horgászható volt. Ilyen enyhe időre nem is emlékszem januárban, az utolsó napokra azért megjöttek a fagyok és befagyott a tavak felülete. Megjött a régen várt havazás is. Jellemzően először az Alsó-tó fagyott be, a nagyobb felületű és mélyebb Felső-tón két-három napnál tovább tart ez a folyamat. Nem csak a természet, de az állatok is kénytelenek alkalmazkodni az időjárási körülményekhez. Sokan persze hálásak a tavaszias idő miatt, de ahogy van előnye lesz hátránya is. Tehát addig jég nem volt, ahogy az ünnepek alatt sem. Voltak, akik folyamatosan járták a tavat és nem eredménytelenül. Fogták a pontyot majd nem minden nap. Úgy tűnt ezek is az őszi telepítésből kerültek ki. Valószínű az idén jóval kisebb halállomány marad a nyárra. Sajnos nem minden horgász tud ellent mondani a zsákmánynak és a mértéknek. Ragadozó halakat, azt egyre kevesebbet sikerült elcsípni. Állítólag küszöket lehetett fogni csalihalnak. A napos időkben feljönnek a felszínre. Az Alsó-tón már elkezdett nőni a növényzet a fenéken. Az úszós kishalas módszer eredményesebb lehet. Ott is folyamatosan engedik a vizet, jó a vízállás, pedig csapadék alig esett. Arra lehet számolni, hogy a partok sárosak és csúszósak. A híd, mint említettem le van zárva, nem indokolatlanul. IMG_20140112_095506Senkinek sem ajánlom, hogy átmásszon még a saját felelősségére sem. Az új szabályozás végett a fogási naplókat következő évtől február végére kell csak leadni. Az idén nálunk január 31-ére kérik. Elég sok változás történt. Részletesebben olvashatsz róla a hírek rovatban is. Néhány említésre méltó. Amit már korábban is hangoztattunk tavunkon, azt most szabályzatba hozták. Vagyis, a C&R (fogd meg és engedd vissza) horgászat során, mikor is nem kívánja megtartani a halat a horgászat során a horgász, a terítékfotó kedvéért halat gyűjteni nem szabad. Hasonlóképp a reggeli fényben végezhető fotózás kedvéért nem szabad fogva tartani egy éjjel megfogott nagy pontyot. Viszont van pár érdekes változás is, tilos vissza engedni néhány fajt, köztük az ezüstkárászt, busát és törpeharcsát. Az utóbbit persze soha nem dobtuk vissza. Az ezüstkárász mint idegen hónos hal van számon tartva, amire a fogott mennyiségi kvóta sem vonatkozik. Az őshonos széles kárász viszont védelmet kapott. A 30 cm-nél nagyobb halat csak a parton megölve szabad elszállítani. A horgászat megkezdését be kell majd jelölni a naptár részen. A csukára mostantól nem február közepétől ha nem február 1-től lesz tilalom. A süllőé nem változott, a pontyé rövidebb lett. A léki horgászatot ezen a szezonon úgy néz ki nem kell kipróbálnunk, de még megjöhet a következő hónapban. Az éves beszámoló időpontját még nem tudni, talán az idén meg lesz februárban. Mindenképpen attól is függ mire lesznek meg az új iratok, hisz helyben kiválthatjuk. Mivel több mint 100 a létszám, így továbbra is rendezheti az egyesület. Jövőre már mindenképpen csak márciusban kerülhet rá sor. Ne csak rossz oldalát nézzük a változtatásoknak, bizonyos újításokra igen is szükség van és lesznek pozitív hatásai. Szerencsés 2014-es új esztendőt tehát minden horgásztársnak!