2015

Havi Napló

2015

DecemberSanta

Elérkezett az utolsó hónapunk is, közeleg az év vége. Az idén még a régi horgászrendet kell betartani. A vizek eléggé lehűltek, 122december elején 6-7 fokos volt. Az időjárás ettől függetlenül kedvezően alakult. A második héttől igazi pergetős idők jöttek. Sűrűn esett a köd, egész napos borult idők következtek. A fagyás még nem jött el, így szabadon lehet horgászni. Most már teljesen kopasz a part, lehullott minden falevél. Hogy fehérbe öltözik e a táj és hangulatosabbá válik e az ünnepekre, az majd kiderül. Az Alsó-tó partjára ismét érkezett föld a feltöltéshez. T1DSC_0149de másolataöbben pontyoztak is még, míg mások a süllőzéssel próbálkoznak. Mint tapasztalhattam a csukák már nem kapkodnak a villantók után. Lágyabb, lassabb csalikkal érdemes kísérletezni. A süllőket ebben a hónapban ismét megpróbáltam gumihalra csábítani, végre sikerrel. Valószínű a hidegebb víz és az elhúzódott táplálékhal késztette őket jobban kapásra. 2DSC_0172 másolataAz Alsó tavon általában ugyanazon a területen találtam rájuk, ahol egy van, ott akár több is. A fenéken a talajviszonyok jobban kedvezhetnek nekik és lehet a kishalak is ott tartózkodnak. Szívesen húzódnak egyenetlen, gödrös mélyedésekbe. A süllők ilyenkor már a táplálékhalak közelében maradnak, ha nem kell keresniük. Csukákat sem a partszélekben találtam már, jobban járják a nyílt, mély vizet. Örömmel láttuk, hogy a napijegyesek is kitartóan jönnek próbát tenni. Az év végéig nem fog befagyni az már biztos. A fehér karácsony sem érkezett meg, helyette  élvezhetjük a téli napsütést. Érdemes még néha kilátogatni a tavakra, ha időnk engedi. Az ünnepek között pedig már csak nosztalgiából is. Remélem a legtöbb horgász fogásokban szép élményeket és sikeres évet hagy maga mögött. Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok mindenkinek az Egyesület nevében!


 

November

Eljött az utolsó olyan őszi hónap, amikor még érdemes horgászni és gyönyörködni a természetben. Nem számíthat a horgász már sok kapásra a lehűlő vízben, de felüdülés a látvány és a jó levegő. A hónap nagy részében melegebb volt a sokéves átlagnál, több melegrekord is megdőlt. Viszont, 20-tól a magasabb területeken már havaseső, havazás indult, de a csapadék a következő napokban is elkerült bennünket. A tilalom utáni héten jól fogták a kisebb pontyokat. Viszont a nagyhalakra nem volt ez jellemző. A hónap közepétől viszont kezdték fogni a nagyobb testű pontyokat. A ragadozóhalas pergetések viszont nem igen vezettek sikerre. Ilyenkor ősszel már énffff is ennek a híve vagyok inkább. Izgalmasabb róni a partokat keresve a csukákat és élvezni a hirtelen jött kapást, mint kivárni helyben. Az idei fogott süllők és csukák nem jelentősek. Két fontos esemény is történt a hónapban. Összeült a vezetőség megbeszélést tartani meghívva a halőröket is. Haladva a korral és a szükségesség elvét és inflációt követve át kellett gondolni a továbbiakat. A törvényi változások miatt szintén ideje volt az alapszabálytól kezdve mindent átnézni, amit az egyesület elnöke meg is tett. A tervezett koncepciókat elemezni és egyeztetni kellett. A kész kidolgozott tervezetet minden horgásztag megkapott elolvasásra, itt a weboldalon is nyilvánosságra lett téve. A hónap végére került kitűzésre a közgyűlés, ahol minden szavazásra került. A várható változtatások hamarosan felkerülnek ide is, és jövőre fognak életbe lépni. Erre itt nem akarok részletesebben kitérni, minden érintett meg is fogja kapni. Jövőre az új horgászrend már ezeket fogja tartalmazni. Kellemes késő őszi tóparti időtöltést kívánunk mindenkinek!

 


 

Október

A száraz meleg nyár után megjöttek az esős napok is. Eléggé alacsony a vízállás a hosszú szárazság miatt, így nem árt pótolni. A hónap elején még jól kaptak az amurok és pontyok. Amint megjött a hidegebb esős idő eléggé leálltak, kimondottan nem tett jót a lehűlés a kapókedvüknek. A harcsákat továbbra is fogták. Ismét nagyobb harcsa került horogra, ami 24,5 kg. A víz rohamosan hűl és 15 fok alá csökkent. Mint tudjátok, ez úgy mond vízválasztó a horgászatban. Én már átváltottam az édes csalikra, persze működik más is. A kukoricás etetés már nem olyan gyorsan ad eredményt, mint nyáron. Nem szórom már nekik az áztatott kukoricát. Érdemes újra elővenni az etetőkosarakat és konzervkukoricát. 1216Ebben a hónapban történt meg az őszi haltelepítés. A következőkkel bővült az állomány a Felső-tavon. 1 mázsa compó, 9 mázsa ponty és fél mázsa apróhal (keszeg). A pontyok három nyarasak, átlag 1 és 2 kiló közöttiek. A compók vegyesen 1-2 nyarasak, de m15.10.04inden fajta halból akadt benne pár darab kisebb is. Az Alsó-tóra nem lettek kihelyezve halak. Képek a galériában, link a képben. A telepítésre való tekintettel 2 hét teljes tilalom van érvényben november 3-ig. Elkezdődött a pergetési időszak. Még nem igazán teszteltem idén a csuka állományt, de nem könnyű horogra csalni őket műcsalival. Kishallal már fogtak pár példányt, ahogy süllőt is. Az Alsó tavon úgy szintén nincs könnyű dolgunk, ha pergetve akarunk ott süllőt fogni. Tavaly nyáron említettem, hogy pár centis apró süllőket fogtam, amik leívott példányok. Most fogtam gumival 15 cm körüli süllőt, ami szintén itt születhetett. Így még számíthatunk az utánpótlásra. A sok esőtől a vízszintek visszaálltak. Az Alsó-tó teljesen feltelt, napokig ömlött le a víz, ami nyomán elég zavaros lett. Az alacsony partszakasz egy részét feltöltötték földel, amit majd folytatnak még. A tilalom idején itt lehet horgászni. Próbát is tettünk, nem nagy sikerrel, valószínű ez a vízváltozás kihat a halak kapókedvére. Novemberig még várni kell, hogy ismét a Felsőn horgászhassunk. Javaslom, addig tegyétek próbára az Alsón a felszerelést. Ott szintén jól lehet szórakozni egy bottal is. Kellemes őszi pecát!


 

Szeptember

Hamarosan ismét véget ér egy szezon. Sajnos a nyár végéhez közeledünk, aminek legfeljebb csak a pergető horgászok őrülhetnek. Úgy gondolom a legtöbb horgásznak a nyári időszak a legkedveltebb. Szeptember általában a legjobb horgász hónapok közé sorolható. Legalább is arra számítunk, hogy a fokozatosan hűlő vízben egyre jobban táplálkoznak a halak és horogra csalhatók a kapitálisabb példányok is. Az biztos, hogy az amurok most foghatók a legjobban. Amikor átérünk októberbe, már nem sok időnk marad ezeknek a halaknak a fogására. Az eddigi évek alatt legalább is nálunk azt tapasztaltam, hogy amint a víz hőmérséklete 15 fok alá csökken, ezek a halak eltűnnek. Az időjárás sokszor közbe lépett, soha nincs két egyforma év. Jól indult a hónap eleje, aztán megjött a régóta várt eső mindennapos széllel. Sajnos a rossz időt nem kárpótolta a hidegfronti hatás, a halak eléggé leálltak mindenhol. A szeptember vége nem kedvezett a békés halas horgászatnak. A korábbi hetekben viszont szép ha15.09.19-lak kerültek horogra. A harcsa horgászat kedvelőinek viszont meghozta az eredményt ez az idő. Újból rekordok születtek, megdőlt a tórekord pontyfogásból ismét. Szeptember 5-én Bor Gábor a bojlis horgászat szerelmesének ismét kedvezett a szerencse, meg persze a kitartás. 17,2 kg-os tőpontyot sikerült lencsevégre kapni. (fotó) Növekszik a harcsahorgászok tábora is, most először sikerült 20kg feletti harcsát kifogni és regisztrálni. Így most már a szürke harcsa is felkerült a rekordlistára Vinkó Dániel horgásztagunk jóvoltából, aki egy hét múlva ismét sikerrel becsapta a falánk jószágot. Ezzel persze15.09.28 már is elárultam, hogy a hal továbbra is a tó lakója maradt. Pontos súlya 23,51 kg. Nem sokkal ezek után fogtak egy 18,5 kg-os példányt is, ami szintén vissza nyerte szabadságát. Ezeken kívül több kisebb példány is horogra került 6kg-ig. Reméljük, sok szép példánynak őrülhetünk még. A gát feltöltésére ismét hoztak köveket kisebb mennyiségekben, ami még nem fejeződött be. Októbertől négy személy is most már hivatalosan az egyesület megbízott társadalmi halőre, amit még szeretnénk bővíteni. Így több alkalommal várhatóak ellenőrzések, amit szeretnénk, ha nem rossz szemmel néznének, hiszen a mi érdekünket szolgálja. Ez is, mint minden munka önkéntes alapon történik non profit módon. Az idei év összesítését nézve az 5kg feletti pontyok és amurok fogását illetően is rekordot döntöttünk. Csupán a regisztrált pontyok eddig túllépték a 180 darabot, ami ekkora tavon igen szép eredmény. Ezek között persze előfordul, hogy ugyanazt a halat többször megfogták. Viszont, ha azt nézzük hány olyan hal lehet, ami nem volt regisztrálva, akkor még kevesebbről is van szó. A következő hónap elején már várható telepítés. Most érdemes még kijárni, pontyozni, keszegezni. Használja ki mindenki a lehetőséget. Jó fogást!


Augusztus

Az augusztusi hónap szintén kedvezett az éjszakai horgászatnak, mivel tovább folytatódott a kánikula. Száraz, meleg hónap volt, eső alig esett, ez meglátszik már a vízszinten is. A vizek hőmérséklete néha megközelítette a 30 fokot. IMG_20150829_083532Lezajlott további két rendkívüli társadalmi munka is, így az idén öt alkalommal szorgoskodtak az önkéntes tagok. A gátat fel kell tölteni kővel, aminek a folyamatát megkezdtük, egy része meg van. A kövek szállításához a tagok saját járműveket hoztak, amiért külön köszönet nekik. Igazi összefogásban zajlottak ezek a munkák. Képek és videók itt megnézhetőek. Szeretném megjegyezni, hogy ezeken kívül is vannak olyan horgászok akik szívesen  tevékenykednek a tó környezetéért. Amint észrevettétek a tó északi oldalán táblákkal jelölték a horgászhelyeket. Itt csak a táblácskákkal jelzett helyeken, azon öt méteren belül szabad horgászni. Egyre több nagyponty mutatta meg magát. 11953140_1014148771971114_9066385046199452517_nTovábbra is jól kaptak az amurok, minden héten sikerül valakinek horogra csalni egy egy szép példányt. Az augusztus huszadikai ünnep miatt négy napos volt a hétvége, így négy alkalommal nyílt lehetőség az éjszakázásra. Az időjárás jól alakult ezekben a napokban. A falunapi ünnepség az idén ismét jól sikerült, ismert emberek voltak a vendégek. Találkozni lehetett többek között a barátok közt sztárjával. Az éjszakai zene nem vette el a halak kapókedvét, ahogy az este fénypontja, a tűzijáték sem. Az egyesület tagjai közül négyen vállaltuk, hogy halászati őri vizsgát teszünk, ami a hónap végén meg is történt. Így az egyesületnek hivatalosan is lesznek társadalmi halőrei. Aki csak teheti, használja ki az utolsó nyári hónapot és élvezze a vízpartot! Görbüljenek a botok!


Július

Az igazi nyári hónap, valódi kánikula köszöntött ránk. A vizek jól felmelegedtek, a vízszint folyamatosa11774514_849353301800802_1667722816_njn csökken. Nagy melegben mindig többet táplálkoznak a halak, hosszan tartó folyamatos frontoktól mentes jó idő volt. Forró nyár az amurok ideje. A kellemetlen szúnyogok kezdtek eltűnni. A halak is az árnyékot keresik. Sokszor látni a fák alatt a víz felső rétegében a pontyokat és amurokat, máskor csak sodrodnak a víz tetején szép lassan. Éjszaka megélénkül a víz, fröcsögnek a kishalak, durrognak a harcsák és süllők. A délutáni 6 óra környéke jó szokott lenni, majd besötétedés felé kezdődnek újra a kapások. Természetesen ez nem általánosítható. Úgy néz ki néhány nagyhal jól elkerüli a csalikat, míg van amelyik folyton horogra kerül. A jelenlegi tórekord pontyot újra és újra megfogták, ráadásul háromszor ugyanazon a helyen. Én csak Gorillának hívom. Az amurok többször táplálkoznak a nappali időszakban, a többségét délután fogtuk. A 2-3 kiló körüli példányok gyakrabban horogra kerülnek, ezeket nem nehéz becserkészni. A nagyobb példányokhoz márIMG_20150610_164743lbb szerencse kell. Az Alsó tavon én is próbát tettem pár alkalommal. Sok benne a kisebb 2 – 3 kg körüli ponty, ami hamar felveszi a 15.07.12-csalit ezért elég ritkán lehet fogni nagyot. Egy 7kg körülit sikerült horogra csalnom. Sajnos, ismét nyomát láttam a vidrák pusztításának. Nem tudni hány halat hordhattak már el eddig. Mind a kettő tavon jelen vannak. Július közepén ismét lezajlott egy társadalmi munka. Rendezett környezet várja az idelátogatókat. Kellemes nyári kikapcsolódást kívánunk minden horgásznak!      


 

Június

Már benne vagyunk az igazi nyári horgászatban. Kissé elmaradtam ezzel a bejegyzéssel, de próbálom pótolni. Az éjszakai horgászattal egyetemben most indult be igazán a bojlis horgásza15.06.20t is. Hétvégeken éjjel nappal kitartóan űzik a nagyhalakat. Meg is lett az eredménye, egy újabb tórekord, amit Bognár Márk fogott a Felső-tó gát utáni első állásában. A következő héten ismét horogra akadt ugyanaz a hal, mindkét alkalommal bojlival fogták. Én úgy látom nappal több halat lehetett fogni, mint éjszaka. A vizek felmelegedtek, így a halak is többet mozognak, erőteljesebbek a kapások és nagy erővel menekülnek megakasztás után. A kánikulai melegekben persze a nappali időszakban nincsenek igazán elemükben a halak, a víz hőmérséklete elérte a 25 fokot. Viszont az árnyékos akadókban akkor is szívesen kapnak, ha eltaláljuk a helyet, akár egy pillanat alatt. Legalább is én ezt tapasztaltam úszós készséggel. 11659540_770332693085961_7770978661534132488_nAzonban nagyon behúzódnak az akadók és ágak közé. Minden héten fogták az amurokat is, és a legtöbbet nappal. Sokszor akad horogra 2-3 kilós példány, de elég sok 8-9-10 és az feletti amur is rajta vesztett valami csalin. Az Alsó-tavon is fogtak egy szép 15 kiló fölöttit, ami szerencsés, mivel sok ott a táplálék számukra és nem igen kívánnak felvenni nem természetes táplálékot. A tó felszíne felszabadult a hínártól, lehet fenekezni, de mint tudjátok csak egy bottal. Továbbra sem lehet ott bojlival horgászni. A tóparti gyümölcsfák is beértek, cseresznyék, szedrek, az utóbbit előszeretettel fogyasztja minden hal. Fogtunk is pár halat szederrel.Itt a fák alatt mindig láthatók halak. Egy biztos, jelenleg is elég sok ponty van a tavakban, könnyedén lehet fogni. Az idén négy társadalmi munka lesz, aminek eljövetelét az aktuális időszak dönti el, mikor van rá legjobban szükség. Kellemes nyári időtöltést kívánunk mindenkinek a tóparton!


Május

A hónap első napja horgászversennyel kezdődött. Most már hagyomány szerint minden évben május 1-én tartunk egy tavaszi évadnyitó horgászversenyt. Az időjárás kedvezően alakult, bár ennek ellenére a halak kapó kedve igen csak minimális volt. A tó számos horgászállásán még csak kapás sem volt. Az akadók kivételével szinte minden horgászhelyre jutott résztvevő. A horgászhelyeket sorsolással osztják ki. Reggel fél 8-tól indult és délben ért véget a verseny. Majd az eredményhirdetés és díjkiosztás után ebéd várt mindenkit. A versenyen 47 induló regisztráltatta magát. Ebből gyermek, ifi és női kategóriát is képviselték a felnőttön kívül. A mezőny összesen 51 kg halat fogott. Ennek zömét a pontyok tették ki, de akadtak szép dévérek és kárászok is. A felnőtt kategóriában az első három helyezettet díjazták, valamint a legnagyobb halat fogó versenyző kapott különdíjat. Az első helyezettek és különdíjas trófeát, valamint minden nyertes oklevelet és ajándékot vehetett át. A következő horgászoknak kedvezett a szerencse illetve ügyessége.

Felnőtt férfi kategória:

1. – Bognár Márk 9,9 kgIMG_20150501_064746bas

2. – Nándor Róbert 7,1 kg

3. – Kiss Béla 4,9 kg

Felnőtt női kategória:

1. – Csiszár Lászlóné   1,1 kg

Ifjúsági kategória:

1. – Tóth Szilveszter 4,4 kg

Gyermek kategória:

1. – Németh Tamás 1,6 kg

Különdíj – legnagyobb hal: Kiss Béla 3,1 kg

A programról és nyertesekről képeket találtok az események galériában, kivéve a második helyezettet, mert az jómagam voltam. A többi díjátadást megpróbáltam megörökíteni. Köszönet a vezetőségnek a jól megszervezett programért, valamint elnökünknek, aki vállalta a halak mérlegelését, így én is részt vehettem ezen a klassz versenyen. Ennyi résztvevő talán még sosem volt. Reméljük a következő versenyre még több embernek megjön a kedve a részvételre.

A hónap további részében kellemes horgásznapoknak lehetett örvendeni. Májusban már csökkenni szoktak a szeles napok számai. A ragadozóhal tilalomnak vége lett. Jól fogták a süllőket és harcsákat. A süllők szívesen követik ilyenkor a küszöket a part menti ívóbodripecsenye helyekre, ahol horogra csalhatók. Ilyenkor előkerülhetnek olyan ragadozók is, amik téli időszakban nem. Úszós készségen jól kapnak a bodorkák, amikből akadnak szép példányok. Ez az őshonos hal a legfinomabb keszegünk. Főleg a partközeli, fás, bokros, árnyékos helyeket kedveli. A nagyobb példányok főleg konzervkukoricára várhatók. Az élő csalira a kisebb példányok hamarabb rákapnak. Irdalva, egészben átsütve kiváló falat. Mindenkinek ajánlom. Kárászokból kevesebb van, de néha azok is beköszöntenek. Megemlíteném a compót is, ami szintén őshonos hal compó-kárászés darabszám korlátozás alá esik. Compókból én is elég sokat fogtam, bár akadtak méretesek is, de minden darabot vissza is engedek. Egyelőre még nem érik el a 30cm-et sem, de jövőre akár kilósak is lesznek. Nálunk talán megnő majd 2-3 kilósig is. Nagyszerű sportos halak és finom a húsuk. Nagyon hasznosak, nem csak gyógyítanak, de megtisztítják a tófeneket többek között a megmaradt eledelmaradékoktól. Ez a hal is az árnyékos, növényes helyeket kedveli. Érdekes kapásokat tudnak produkálni úszós készségen. Csak csöndben érdemes rájuk horgászni, mert elég óvatos halak. Az esti időszakot kedveli, de volt mikor délben is jól kapott. Úgy gondolom ez is élőhelyenként változik. Mivel nincs, rá tilalom mindenki lelkiismeretére van bízva, hogy visszaengedje. Tanúja voltam kikor fogtak egy szép amurt is, ami több mint 7 kg volt. A melegedő vízben már elindultak, ami a hónap közepére elérte a 20 fokot. Sokszor láttam az amurokat a belső öbölben esős időben legelészni, ilyenkor a fákról lehullt víz színén úszkáló növényi hulladékot szürcsölik. Az Alsó tavat teljesen benőtte a hínár, még nem igen található szabad vízfelszín. A szárazabb időjárás után május 20 tól beköszöntött az esős, hidegebb idő. Azokban a napokban is lehetett halat fogni. Az utolsó előtti napra május 30-ra tilalmat rendeltek el, mivel horgászversenyt tartottak nálunk. Ezen az utolsó hétvégén jött meg a jó idő, amit már nagyon vártunk. A vezetőség megbeszélést tartott, történnek változások, ezekről a hírek rovatban olvashattok. Jó fogást mindenkinek!

 


Április

Az áprilisi hónapban lassan melegedett a víz, elég hűvösek voltak még a reggelek és éjszakák. Kellemetlen szeles napokban bőven volt részünk, viszont nem volt nagyon változékony az idő. 2IMG_20150420_182053Esős nap ritkán adódott, pedig a hidegfront jót tett ált. a halak étvágyának. A hónap elején még 1IMG_20150414_180747csapatokban mozogtak a pontyok, nem minden szakaszon volt kapás. Ettől függetlenül  elég jól lehetett fogni a pontyokat. Április 19-én  rendkívüli közgyűlést tartott az egyesület. Az eddigi elnök és gazdasági felelős lemondott. A korábbi elnök Kutasi Ferenc lelkes és kiváló munkát végzett azalatt a hét év alatt, amíg irányította az Egyesületet. Az újabb vezetőségi tisztségviselők szavazattal meg lettek választva. Az elnök Dr. Jandó Zoltán, míg a gazdasági felelős Tuboly István helyi lakosok lettek. Egyéb változás nem történt.  Az új wIMG_20150426_111856vezetőségi tagoknak is kívántak sok sikert és reméljük megy minden tovább zökkenőmentesen. 25-én lezajlott az első társadalmi munka. A tópart felfrissülve, megszépülve várja horgászainkat. A Felső-tóba került több mit 22 mázsa ponty, amiket már a tó egész területén fogták a hónap vége felé. Jól lehet fogni a compót, elindultak már a kárászok és dévérek is, az utóbbiakból elég szép példányok jönnek. Fogtak 10kg fölötti pontyokat is. Mindenkinek kívánunk sikeres tavaszi horgászatot!


Március

A legfontosabb esemény ebben a hónapban a haltelepítés volt. Pár éve minden tavasszal és ősszel van telepítés. Az idei első haltelepítés március 10-re esett. Délelőtt és IMG_20150310_095713délután hoztak egy egy szállítmányt, ami pontyokból állt. A potykák átlagosan 2-3 kg-osak és vegyesen pikkelyes és tükörpontyokból álltak. Összesen 17,5 mázsa került kihelyezésre. A második telepítésre március 24-én került sor. Ekkor még 10 mázsa ponty került a tavakba. Az Alsó-tóba kb. 5 mázsa. Ezek a halak 1-2 kg-osak voltak. A telepítés megtörtént már annak ellenére, hogy az engedélyek kiváltása még nem fejeződött be, ami tizenötödikéig lehetséges. Március 13-án, pénteken délután harmadik alkalommal még javában folyt az engedélyek kiadása. Az új horgászrend azóta már régen megéIMG_20150313_165833-rkezett és megkapták, akik később váltottak engedélyt. Akiknek pedig még hiányzik, azoknak eljuttatják, illetve a kocsmában átvehetik. Az újabb változtatások, amik idén kerültek megszavazásra már megtalálhatóak benne, mint ahogy az is, ami már tavaly érvénybe lépett, de most lett csak rögzítve. Megemlíteném ezek közül a következőket. Az Alsó tavon idén ismét csak egy bottal lehet horgászni. Mind két tavon heti egy darab süllő fogható, évi 5 db, tehát összesen 10db. Úgy szintén mind két tavon be kell fejezni a horgászatot, ha a megengedett mennyiségű nemes halat megfogták elvitelre. A Felső tavat két oldalról lehet megközelíteni, északról és délről. A hídról egy darab spiccbottal csalihal fogása engedélyezett. IMG_20150322_081913A többi előírás nem változott, de azokat is mindenkinek ismernie kell, mivel csak úgy lehet betartani. Igen csak szeles kellemetlen idők voltak a napokban. Március 15-re végre már jó időt ígérnek, arra általában már megszoktuk kezdeni a szezont. Sajnos mint kiderült nem kimondottan volt jó idő, a nap elő sem bújt. A víz még elég hideg, a halak nem mutatkoztak mindenhol. Még nem járják a sekélyebb részeket. A telepítettek biztos csapatban mozognak. Március végén voltak napok mikor a Felső-tó minden részén fogtak, illetve több távoli pontján. Én is tettem pár próbát. Mint kiderült, kaptak a legfrissebb telepített pontyok is. Ezek ált. reggel a tó közeli északi részén jártak, majd idővel délelőtt vonultak tovább befelé, dél felé. Ilyenkor a tó elején, vagy egyik másik felén megszűntek a kapások, de ha követtem őket, akkor ismét volt kapás. Érdemes a tó több részén próbálkozni. Görbüljön!


Február

Majdnem a hónap végéig kitartott a jég! Nappal már folyamatosan olvadt az utolsó előtti hétben, de éjjel mindig vissza is fagyott. Aztán az utolsó héten esős napok jöttek, amitől a maradék jég is eltűnt. Egy éve lépett érvénybe, hogy február elsejétől a csukákra tilos horgászni. Ilyenkor persze felvetül a kérdés talán többekben is, hogy lehet e pergetni? Mivel ez nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű, hisz nincs külön választva. Így gondoltam megér egy kis témát. Én is kedvelek pergetni ragadozóhalakra. Aki pedig az egyesület Felső taván műcsalival perget, az tudhatja, szinte mindig csak a csuka vág oda neki. Más halat ott nem igen tud fogni még gumival sem, persze akadt már kivétel. Az Alsó tó helyzete egyszerűbb, mivel ott nincs csuka, csak süllő. Így ott márciusig minden továbbiak nélkül gondtalanul lehet pergetni. A csukák ívási időszaka tehát megkezdődött, amit minden tisztességes horgász figyelembe vesz. A tilalom alatt persze nincs megtiltva a pergetés, mivel nem a csuka az egyedüli ragadozó. Az Egyesületünk külön megtilthatja, ha ezt írásba is foglalja szabályzatunkban. Eddig erről még nem tudok. Viszont, mivel a csukát ilyenkor jó békén hagyni, elvinni meg úgysem lehet, mindenki lelkiismeretére van bízva a horgászat. Az Egyesületünk nevében is csak kérhetjük a horgásztársakat, vegyék ezt figyelembe! Aki nagyon szeretne horgászni februárban a Felső tavon, akkor inkább a békés halakkal próbálkozzon. Azt hiszem, ez minden horgásznak is érdeke.

Horgászgyűlés: Egy kicsit tömören összefoglalva. Lezajlott az idei közgyűlés február 8-án. Talán az gyules 15.02időjárás is közre játszott abban, hogy kevesebben voltak jelen. Részt vett 50 személy, így szavazathozásra határozatképes volt a gyűlés. Megvitatásra került néhány szabály, módosítások is érvénybe lépnek.  A múlt évben  adódtak váratlan események, ami többlet költséggel járt. Az idei évben is el kell végezni egy komoly munkát, ami nem kis ráfordítást fog eredményezni. A tavaly indult ellenőrzési program idén is folytatódik, lesz hivatalos ellenőr. Megmaradnak az eddigi társadalmi halőrök is. Ezzel kapcsolatos, hogy egy személy szavazás útján ki lett tiltva tavunkról, nem horgászhoz illő magatartás miatt. Az engedélyek kiváltása a program végén megkezdődött. Aki már megkapta az új okmányait, annak csak a horgászrend hiányzik. Amint elkészülnek, azonnal mindenki megfogja kapni, hiszen, tartalmazni fogja a változtatásokat. Ami sokaknak talán várt változás, hogy ismét meglehet közelíteni a Felső-tavat két oldalról, vagyis a déli oldalról is. Az éves díjak maradtak, nem drágult. A következő hónapban meg fog történni a haltelepítés. Azt hiszem, már minden horgász várja a márciust, hogy elkezdődhessen a szezon.  Tisztelettel üdvözöljük az új területi engedélyt váltókat és tagokat! A meglévőknek és az újaknak is kívánunk idén is a horgászatban sok örömöt!


 

Január

Fogásokban gazdag boldog újévet kívánunk minden kedves horgásztagnak! Az idei év első hónapja végre pihenővel szolgált a halaknak, mivel a tavalyi év végére már befagytak a tavak. Hideg és enyhébb idők váltották egymást a hetek során. Egy rövid időszakra le is olvadt a jég a hónap közepére, de ismét jöttek a mínuszok és vissza is fagyott. A jég egyszer sem volt elég erős ahhoz, hogy rá lehetett volna menni. Most már valószínű, hogy ezen a télen is elmarad a léki peca. IMG_20150110_130509A ragadozóhalakra tehát, már nem igen adódott horgászati lehetőség. A csukákra pedig februártól tilalom lép érvénybe. Sajnos a karácsonyi ünnepekkor nem gyönyörködhettünk a havas tájban, de azóta párszor pótolhattuk. Nem őrülhettünk túl sok hónak, de több alkalommal is esett. Ebben a hónapban érdemes a felszerelések karbantartását, illetve javítását elvégezni. Többen kérdezték mikor kell leadni a fogási naplókat. A fogási naplók leadása már megkezdődött. Mint tudjátok, a területi engedélyek 13 hónapig érvényesek. A régi engedélyek tehát január 31-ig érvényesek, aki ezután akarja használni, az jogosulatlanul horgászik. Hivatalosan az új állami jegy kiváltásáig, de legkésőbb ez év február 28-ig kell leadni a fogási naplót. Eddig ugye január 5-ig szoktuk leadni, amit most is meg lehetett tenni. Aki viszont már leadta az előző évi fogási naplóját, az csak akkor horgászhat, ha új területi jegyet váltott. Most az összesítés kitöltésével is több munkánk van, mint eddig. Bizonyára sokan nem tudják, vagy legalább is elgondolkodtak azon, hogy a januári horgásznapokat hová is kell feljegyezni? Az engedélyekben ugyebár a naptár január 1-től december 31-ig szól. Ebben az esetben, aki a tavalyi engedélyével még januárban horgászott, annak a naptár mellett, vagy egy üres területen kell beírni ezeket a napokat. A 2015-ös évtől már figyelembe vették ezt és két januári hónap fog szerepelni a fogási naplóban. A kitöltések pontosságát most már jobban megkövetelik. A kifogott halak mennyiségének pontos vezetése pedig egyesületünk számára kiemelten fontos. Mindenki figyeljen oda mit és hová ír! Aki elrontja, annak többe kerülhet az új papír. Mindenkit megkérünk arra, mivel lehetőség van rá, hogy a 48-adik oldalon a Felső és Alsó tó fogásainak összesítéseit külön külön jegyezzük a felső sorban! Találkozzunk az idei közgyűlésen, ami februárban várható!

 visszahorog