2016

Havi Napló

2016

December

Ismét eljött az év utolsó hónapja. December 6-án fejeződött be a telepítés 2 mázsa ponty érkezésével. Az idei évben 47 mázsa hal került telepítésre, ami nem elenyésző mennyiség. Mivel az idei évtől csökkent az elvihető halak száma, ez csak azt eredményezheti, hogy mindig több hal marad a tavakban. Szeretnénk, ha a fogási naplókból pontosan kiderülne mennyi hal került elvitelre, mert akkor évről évre kiszámítható lenne a különbség. Sajnos, erre még mindig nem lehet százszázalékosan számítani, ezt inkább nem részletezem. Az egyesületnél egyre több szeredsc_1817ncsére a lelkiismeretes tag, aki azon van, hogy megpróbáljuk megszüntetni de legalább is nagyrészt csökkenteni ezeket a tényezőket. Itt gondolva a hallopásokra is. Minden horgásztagnak érdeke lenne, hogy betartsa a szabályokat és pontos adatokat vezessen. Minden tavon fontos felmérni a halállományt és annak megfelelően gondozni a tavat. Szerencsére a Felső tónak elég jó adottságai vannak, de mérete nem nagy, korlátlanul nem lehet telepíteni. A nagyhalak száma folyamatosan növekszik és egyszer talán elérjük, hogy kihozzuk a tóból a maximumot. A horgászat sokaknak nem csak a halfogásról szól, kikapcsolódás és szórakozás. Megtörtént az év végi vezetőségi gyűlés is, ahol áttekintésre kerültek az eredmények és jövő évi változtatások. teli16Erre a hónapra befagytak a tavak és a jég nem vastagodott meg eléggé, hogy rá lehessen menni. Így ebben a hónapban fel kellett hagyni a horgászattal, sajnos pergetni sem lehetett már. Aki az ünnepekre nem fogott korábban halat, annak már nem maradt alkalma. Süllőt fogni november végén már nem volt könnyű, a csukákból pedig a méreten aluliak kapnak, mert ezek hamarabb rátalálnak a csalira. Egy két partmenti hely később fagyott be, pár napig esélyt adva annak, aki ott próbálkozott. A tó elején van egy pont, ahol termálvizes forrás lehet, ott fagy be legkésőbb a víz. Ez most is látható volt, a keleti partól kb. harminc méterre. Még nem próbálkoztam itt horgászni. Rá lehet dobni főleg úszós készséggel, de nem túl ésszerű a halat kirángatni a jégre. Az idei évben is voltak szép fogások, reméljük mindenkinek kellemes élményei. Kívánom az Egyesület nevében, hogy jövőre ez még sikeresebb legyen. Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk minden horgásznak!


 

November

Az idhidei év novemberében kissé csalódhatott az, aki nagyhalakat akart fogni. A korábbi évekhez viszonyítva elég hamar leálltak a halak, legalább is igen csak ritkán táplálkoztak. A víz hamar lehűlt 7-8 fokosra, de ekkor még jól lehetett fogni a pontyot. A hónap közepétől azonban 4-5 fokosra hűlt, ami már nem kecsegtet sok sikerrel. Kétszer próbát tettem én is bojlival, de kapás sem volt. Még a hónap elején fogtak amurt is és pár szebb halat, de zömében inkább a kisebb pontyokat. A telepített pontyokra sem volt jellemző a túl nagy aktivitás. A csukák és süllők jól mentek, persze jobbára a kisebb példányok. A süllőhöz több idő és türelem kell. Pergetve műcsalira a csukák kaptak jobban, amik a döghalat is felvették. Az Alsó tavon is próbát tettem, ahol nem igen volt siker a süllőzés sem. Az októberi telepítések után m_2543243357946946249_nég november1505637ben is hoztak halat. 10-én több mint 400kg dévérkeszeg lett kihelyezve a Felső tóba. A tavaszi telepítésből nyárra elpusztult pontyok pótlására is kapunk két mázsa pontyot, ami még ezután érkezik. A híd eléggé veszélyessé vált, ami hamarosan lebontásra kerül. Nem anlott közlekedni rajta. A lehűlt vízben egyre nehezebb halat fogni és a nappalok is rövidebbek. Sokan már lemondtak a horgászatról és nincs kedvük kint fagyoskodni. A ragadozóhalakra azért érdemes próbálkozni továbbra is, bár pergetve egyre nehezebb őket kapásra bírni, ami jó szórakozás. Kellemes késő őszi napokat kívánunk a vízparton!


 Október

 A hónap elején a hűvösebb esős idő meghozta a kapásokat. A csukák legjobb pergető időszaka elérkezett. Az őszi telepítés hamar megjött, ami két ütemben zajlott le és mind két tavat érintette. Az első 4-én éppen egy esős napon történt. 12 mázsa ponty és 3 mázsa csuka került ekkor áthelyezésre. Utána egy hét általános tilalomra került sor. A feloldás után már is kapták a műcsalikat a kis krokodil fejűek. A honosított palbumontyok is azonnal felvették a csalikat, sőt a bojlikat. Átlagban 2 kiló körüli halakat hoztak, de voltak köztük 3 kilósak is. A kilencven százaléka tükörponty. A második fordulón 150 kg süllő és 10 mázsa keszegféle érkezett. A süllők is még méreten aluliak, mint a csukák. Ezért is lett ismét tilalom elrendelve, de csak ragadozóra. A tiltás ezekre másnap kezdődött egy elírás miatt, ennek viszont nem volt jelentősége. Album a képre kattintva. Október 24-től ismét lehet pergetni illetve kishalazni. Erről jut eszembe, hogy az első telepítéskor kint felejtettem a pontymatracomat, ami következő napra eltűnt, azóta sem került elő. Ennyit a becsületes etikus viselkedésről, ami sajnos nem mindenkiről mondható el. Az éjszakai horgászat óraátállításig még tart, ami 30-án jön el. Viszont a korábbi ledolgozott október 31 miatt négy napos hétvége lesz, ennek folytán no16-10-13vember 1-jén estig tart az éjszakai horgászat. Az idegesítő rovarok lassan eltűnnek, bár a csapadékosabb időjárás nem olyan kellemes. Valószínű, hogy a belekerült kisebb halak megfogják mozgatni a régebbi tólakókat is. A ragadozók főleg nem szeretik, ha megzavarják kedvenc tartózkodási helyüket. Talán ennek is köszönhető, hogy sikerült fognom egy szebb 90cm-es példányt. A meglepő az volt, hogy süllőnek szánt élettelen kishalra kapott. Szerencsére nedsc_0402m harapta el a monofil vékony előkét. Remélem, még újra láthatom valamikor a jövőben. A másik fogás pár nappal később már meg sem lepett, amikor a halszeletet (küszfej) gyorsan behörpintette egy 3 kilós ponty. A víz most elég gyorsan hűlni kezdett, de küszök még könnyen foghatók csalinak. Úgy tapasztaltam egyelőre még partközelben jobban találni csukát. Az öregebb példányok viszont mélyebb területeken tartózkodnak, amiket nem könnyű horogra csalni. Az amurok is a mélyebb régiókból kerültek elő, és a hónap közepén még mindig kaptak. Az Alsó-tó még rászorul további vízpótlásra. A hónap vége felé elég csapadék hullott, így a Felső tavon is szépen emelkedett a vízszint. Használjuk ki még az utolsó jó időket hobbinkra, amíg lehet. Kellemes vénasszonyok nyarát!


Szeptember

Szeptemberben sajnos ismét véget ér a nyári szezon. Hűvösebbek és nedvesebbek az éjszakák, a reggelek. A hónap elején az idén először hagyományőrző szándékkal 24 órás horgászverseny került megrendezésre. Minden évben szeretnénk ezután tartani, ha továbbra is lesz érdeklődés.

Horgászverseny

Szeptember 3-án délben kezdődött és 4-én ugyanabban az időpontban ért véget. Éjjel nappal folyt a verseny 2 bottal békés halakra. A fogásokból mérlegelésbe csak a pontyok, amurok és compók számítottak be. Fogtunk keszegeket és kárászokat is, de ezek azonnal vissza is kerültek a tóba. Mindez a halak érdekében történt. Az időjárás jól alakult erre az időre. Az első napra nem volt jellemző a sok kapás, ahogy az éjszakára sem. Érdekes, hogy az első órán belül gyorsan jöttek a kapások, aztán utána már semmi. 092A halak zömét a második nap délelőttjén fogták. A helyek kihúzása természetesen nagyban hozzájárult a sikerhez. A szervezés úgy döntött, mivel volt több szabadhely, lehet egy pótszámot is húzni, aki nem volt megelégedve az elsővel. Így két választási lehetőség adódott. Minden résztvevő kapott másnap reggelit és ebédet a verseny végén. 21 horgász nevezett be. 153kg hal lett kifogva összesen. Ponty 78,7kg, amur 73kg, compó 1,3kg. Legnagyobb hal egy amur volt, 11,3kg, amit Simon Károly fogott, aki ezért különdíjban részesült. Az első három helyezettet díjazták még. A pontyok közül a legnagyobb 10,3kg volt, ami Bor Gábor horgára akadt. Voltak leakadások és szakítások is, fogtak véletlenül süllőket is. Több olyan horgászhely is volt, ahol nem akadt horogra hal. Ettől függetlenül a verseny kimondottan jól sikerült. A legtöbb halat ifjú horgásztagunk Tóth Szilveszter fogta. Sorban az első 5 legtöbb halat fogó horgász.

 1 – Tóth Szilveszter 34,02kg

2 – Bor Gábor 27,82kg

3 – Fehér Vencel 20,62kg

4 – H. Nándor Róbert 19,4kg

5 – Sándor László 10,7kg

A program képei megtekinthetők itt, az események galériában.


 

Augusztus

Kánikulai jó időre lehetett számítani ebben a hónapban, a víz 24-25 fokos volt. A napközbeni nagy melegekben nem igazán lehetett fogásra számítani. Az amurok viszont szívesen ettek a déli órákban, továbbra is szép számmal fogták a nagyobb példányokat. Javarészt ezek a tó északi felén a mély vízből kerültek ki. dsc_1705Meglepően jól kapnak a bojlikra. Akik süllőre próbálkoztak, azok jó eséllyel fogtak. A harcsák fogásáról viszont nem igen van tudomásom, éjszaka pedig szépen durrog a víz rablásaiktól. Megtörtént az utolsó társadalmi munka augusztus 27-én. A kaszálást továbbra is megbízott vállalkozó végzi. Az idei falunap augusztus 13-án került megrendezésre a tóparton, amire szintén adott halat az egyesület, amit a horgásztársak fogtak. Gazdag műsor várta az érdeklődőket. A bográcsok csatájában a halászlé a második helyezést érte el. Én augusztus 20-án Lendván a XI Nemzetközi Halászléfőző Versenyen képviseltem Egyesületünket, ahol második, ezüst minősítést kaptunk. Az Alsó tó zsilipjénél elfolyt a tóból sok víz, ami a Felsőből pótolva lett. Az esőzések nagyrészt visszahozták a hiányt. A következő hónaptól már hét társadalmi halőr végez ellenőrzéseket, kérünk, mindenkit segítse munkájukat. A nevek és elérhetőségek felfognak kerülni a weboldalra. Fontosnak tartjuk a tavak és halak védelmét. Kellemes időtöltést az utolsó nyári hónaphoz!


Július

Lassan a nyár közepére értünk. Az időjárás elég kedvezőre alakult a horgászatban. A kánikulai nagy melegekben viszont nap közben nem igen lehetett halat fogni. Kivétel erre az árnyékos fák alatti akadós terep, ott úszóval egész délelőtt tudtam pontyot fogni. 15-én markáns hidegfront jött. A frontok betörése előtt egy két nappal általában nem evett a hal, de ez inkább csak a pontyokra volt jellemző. Amint megérkezett elkezdtek kapni, de ezt sem lehet általánosítani. Azt hinnénk, ki lehet számolni a halak viselkedését az időjárás és holdnaptár szerint, akkor sokszor tévedünk. Számtalanszor bebizonyosodott, hogy megcáfolták ezt a halak. Azt viszont tapasztaltam, hogy amurok szinte mindig kaptak, akkor is lehetett fogni, amikor a pontyok egyáltalán nem akartak táplálkozni. A korábbi évek telepítésének köszönhetőleg jó az amur állomány, ami az idei évbenDSC_1029 meg is mutatkozott. Továbbra is nemeshalnak tekintjük, amit védünk és óvunk, az 5kg feletti Egyedeket pedig mind vissza kell engedni. Az Alsó tavon is egyre több amurt fognak, mivel az idén kevesebb nekik ott is a táplálék. A tó partján a feltöltés még nem fejeződött be, de az összes érkezett földet már kiterítették. A parti sáv magasabb lett és így nem önti el a víz. Itt pontyokból igazán nagyhalakat nem sikerült fognom. Amurokból viszont többen fogtak tíz kilogramm feletti példányokat. A keszeg állomány is kezd szaporodni a kárászok mellett. Süllőket is fognak néha. A fedetlen éjszakázásokra még kiváló ez a hónap. Kívánunk mindenkinek horgászatban kellemes kikapcsolódást!


Június

Az idei nyári időjárás elég változékonynak ígérkezett eddig, így a halak is szeszélyesebben viselkednek. DSC_1024Ebben a hónapban viszont megérkezett az igazi nyár idő, melegebbek az éjszakák is. Sátor nélkül is kint lehet aludni. Jobban kapnak az amurok. Az Alsó tavon viszont úgy tűnik, a reggeli időszakban esznek inkább a halak. Itt továbbra is folyik a part feltöltése. 15-től vége a harcsa fajlagos tilalmának, hatvan cm-től ismét el lehet vinni. A compóra nem vonatkozott az időszakos tilalom, mert azt egész évben tilos elvinni. Szépen növekednek, jövőre már több lesz a 30cm körüli méret. A bő esőzések révén a vízszint elég magas. Az idén még rekordfogás nem történt, de lehetséges hamarosan az is megesik. Kellemes kikapcsolódást kívánunk mindenkinek a hőségben. Irány a vízpart!

2016 május 21-éDSC_0736mnn Megyei Halfogó Csapatbajnokságon vettünk részt és képviseltük egyesületünket. a Zalalövői Borostyán tavon. A forduló időtartama 4 óra volt. A verseny 5 szektorban került megrendezésre. A Bajnokságra minden tagegyesületből 1 csapat nevezhetett! Egy csapat 6 főből, 4 felnőtt, egy ifjúsági, és egy csapatvezetőből állt. Egy úszós készséggel lehetett horgászni finomszerelékes versenyszabályzat szerint. Elég kevés halat fogtak a résztvevők, többen semmit sem. Sok esetben, mint itt is sokat számított ki melyik helyre került, merre voltak a halak. Csapatunk a hatodik helyen végzett. Jó kis program volt, a díjakat a horgászegyesületek zala megyei szövetségének elnöke adta át.


 

 Május

Indul lassan a nyári szezon, már aktívabbak a halak. Ebben a hónapban kezdődik a békés halaink ívása. A süllő és csuka tilalma befejeződött, viszont a harcsára most kezdődik fajlagos tilalom. A süllők ilyenkor ívás után ki vannak éhezve és jól lehet fogni őket. Fogtak is belőlük elég szépen mindkét tavon. Az Alsó tavon nincs hínár az idei évben, tiszta vízfelület várja a horgászokat. A tavakon hónap elején még láthattunk pár döghalat, elpusztult pontyokat, amik valószínű az utolsó telepítéssel kerültek ide. Vannak fekélyes pontyok is, amik talán hamar regenerálódni fognak. A hónap végén már nem találkoztam áldozatokkal, a korábbiak el lettek távolítva. A kaszálást megkezdte a megbízott. A sok eső miatt viszont gyorsan nő a növényzet. A magas vízállás miatt a zsilipeket többször megengedték, kedvezően jó a vízszint ami lassan melegszik.

Május 7-én került sor a rendhagyó tavaszi horgászversenyre. Kellemes idő volt a verseny idején, ebédkor jött egy kis zápor. A pontyok elég óvatosan kaptak és nem voltak mindenhol megtalálhatók. Ettől függetlenül színvonalasra sikerült a fogás, mérlegelésre került több ponty, keszegfélék, néhány DSC_0646compó és kárász, 2 db amur és 1 db süllő is. Összes fogás 54,2kg hal. A rendezvény alkalmával ismét rekordszámú résztvevő szerepelt. Az idei évben voltak a legtöbben, 53 horgász, ebből 24-en fogtak halat. Reméljük tovább nő az érdeklődés. A versenyek történetében is új rekord született, női résztvevő fogta a legtöbb halat. Első lett a felnőtt és női kategóriában is a kanizsai Zsoldos Helga 6,2kg. Második Szekeres Zoltán 5kg, harmadik Simon Károly 4,8kg. egyesületünk tagjai. Női második helyen Tuboly Veronika 2kg. Gyermek első hely Barta Dávid 3,6 kg. Második Szekeres Dorina 1,1kg. Harmadik Tuboly Márton 1kg. Gratula mindenkinek és reméljük jövőre ugyanitt! Képek a versenyről itt a galériában!


 

Április

A víz lassan melegszik és a halak egyre jobban táplálkoznak. Ennek csak őrül minden horgász. A tél után az április az első igazi horgász hónap, amikor már a zöldülő természetben és napsütésben élvezhetjük a vízparti hobbinkat. Az idő sajnos elég szelesnek bizonyult, amit nem igen kedvelek. Nem sok alkalmam volt még kimennem, de az úszós horgászatnak nem igen hódolhattam az állandó szél miatt. Vannak a partszélben szélmentesebb területek illetve az öblök, de az attól is függ, milyen irányból fúj a szél. A lombozat még nem alakult ki és átjárja a hullám a fák alatti területeket is. Így csak a reggeli vagy esti időszakot kihasználva lehetett megpróbálni úszózni, de ez is ritka volt. A fenekező horgászatot űzte szinte mindenki. A hagyományos pontyozó mellett már többségben van a bojlis és feeder szerelékek használata. A hónap közepére elérte a víz a 15 fokot. A halak egyre jobb erőben vannak. Az amurok is elkezdtek táClip_4plálkozni, fogtak párat. Az Alsó-tavon a hínár növekszik a víz alatt, de meglepetésemre nem burjánzott még föl. Ott nehézkesebb a horgászat. Április 16-án lezajlott a második társadalmi munka. A kerülő utak tovább készültek. Két kis híd épült a tó északkeleti és déli oldalán. Most már körbe lehet kerülni a gyalogösvényen az egész tavat. Eddig a tó elején lévő öböl keleti oldalán nem volt járható út, a régi ösvényre is rá szorult a felújítás. Most híd készült, így nem kell nagyot kerülni. Aki nem szeretné használni a főhídat, mert az már nem biztonságos, akkor erre el tud menni. A tó végében is ki lett egészítve a korábbi átjáró még egy kishíddal, hogy a nádas mentén ne kelljen vizenyős talajon járni. Ezen kívül a tó keleti oldalán, a bejövő út végében a kisparkoló részben elkészült, már használható is. A lekövezése még ezután fog megtörténni. A horgászrendben leírtak alapján a parkoló csak maximum egy órára, ki és bepakolás idejére vehető igénybe. Kellemes tavaszi horgászatot kívánok minden horgásztársnak.


 

Március

Eljött a tavasz induló hónapja, amit minden horgász nagyon vár. Kezdődik a pontyok horgászata is. Elő lehet venni a finom szerelékeket. DSC_0454A víz még elég hideg, de a bojlisok fogtak már is szép példányokat. Szintén jól kapnak nálunk ebben a korai hónapban a compók, ezeket az idén nem lehet elvinni. Szerencsére sokan gondoltuk így a tavalyi évben is, és azok minden példányt visszaengedték. Lassan megindul az élet a melegedő vizekben. Március 20-án lezajlott a horgász közgyűlés. A jelenlévők száma elég alacsony volt a regisztrált taglétszámhoz képest. Az Egyesület elnöke részletesen tájékoztatta a jelenlévőket a tavalyi megvalósult tevékenységekről, az idei tervezett programokról és halasitásról. Néhány módosítás is még szavazásra, elfogadásra került. A végleges szabályzatokba mindez bekerült. közgyűlés Az irattárban mindenki számára elérhető és le is tölthető pdf formátumban az összes új dokumentum.  Aki nem volt jelen utólag az is olvashatja a tavalyi év beszámolóját és jövőbeni terveket. A hónap utolsó napján, 31-én megtörtént az idei év első haltelepítése. 14 mázsa ponty került kihelyezésre, amiből 3 mázsa az Alsó-tóba. Képek. Utána egy hét tilalom lépett érvénybe ami csak a pontyozást foglalj magában. Elmondhatjuk továbbra is pozitív irányba fejlődnek tavaink, amit célunk ezután is fenntartani, növelni. Szeretnénk, minél színesebb halfauna élne a nagyhalak mellett a Felső-tóban. A napijegyek eladása a 2015-ös évben volt a legmagasabb. Ebben az évben fogták a legtöbb tíz kiló fölötti halat, aminek a száma egyre nő. Csak így tovább!


Február

Az utolsó téli hónapunk is véget ér, ezt gondolom nem csak a horgászok várják. Sok mindent nem tudok írni erről az időszakról, nem horgászom még áprilisig. DSC_0398Pár fűzfát azért sikerült ismét kihelyeznem. Jó látni, hogy a tavalyiból is maradt pár fa, ami növekszik. Februártól enyhébb idő következett, már szabaddá vált a vízfelület. A ragadozóhalas tilalom életbe lépett. A pontyozást megkezdték, fogták a halakat. Persze ilyenkor még az 5-6 fokos vízben ehhez több türelem és kitartás kell. Az engedélyek kiadása javarészt megtörtént, még egy márciusi napon, majd a közgyűlésen lesz rá még egy alkalom. Elég sok a jelentkező aki szeretne bekerülni. A fogási  naplókat a hónap végére le kell adni. Várjuk a tavaszt.


 

Január

Üdvözlők az újévben minden horgásztársat és kívánok mindenkinek horgászati élményekben gazdag, sikeres halűzést! A januári hónap a leginaktívabb hónapunk a horgászatban. Számomra legalább is általában  az, mert az első két hónapban pihen a felszerelésem. Nem veszem elő, mert tavaszig nem szoktam békés halakra horgászni, pergetni is csak nagy ritkán. Jó szórakozás persze a léki peca, ami az utóbbi években elég ritkán adatik meg. Az idén is így alakult az időjárás. Most valóban a leghidegebb hónapunk lett a január, be is fagytak a tavak.  DSC_0355Volt alkalmunk a szép havas tájban és jég fedte tavakban is gyönyörködnünk. A jég vastagsága viszont nem volt elég a biztonságos horgászathoz. Mikor megmértük csúcsidőszakban, csupán 5,6,7 cm volt. Így nem volt alkalmas rámenni léket vágni. Az Alsó-tavon korábban képződött jég, így azon erősebbnek bizonyult. Én próbát nem tettem, így erről sokat nem mondhatok. Az enyhébb idő beállta után olvadni kezdett, de még kitartott a jég januárban. Az utolsó hétben akadt egy két kis szabadfolt a fák alatt, de pergetésre alkalmatlan volt. Az év első hónapjában tehát nyugodtan pihenhettek a halak. A következő hónaptól pedig már tilalom lesz a ragadozóhalakra. Az idén első alkalommal volt téli társadalmi munka januárban, amit egybe kötöttek az engedélyek kiadásával is, amire még három alkalommal lesz lehetőség. A parton megkezdtük a szedres, bodzás, csekmetes felszámolását. A híd sajnos elég rossz állapotban van, aminek sorsa egyik fontos teendő. A Felső-tó észak-keleti oldalán az ösvényt újra járhatóvá tettük, így a hídtól balra a kis-öböl mentén meg lehet kerülni a tavat. A figyelmeztető tábla ki is van helyezve, mi szerint mindenki a maga felelősségére használja a hidat. A fogási naplókat február végére le kell adni, de március 2-án még lehet rendezni az engedélyeket. Az idei évtől életbe lépett az új horgászrend és a változott tarifa is. A kiadott papírok is változtak, illetve van olyan, ami összevonásra került. Az új horgászrendet már tartalmazzák, amit minden horgásznak ajánlott ismerni. Még egy hónap és indul a szezon, addig kitartást a vérbeli pecásoknak!