2017

Havi Napló

2017

Szeptember-október-november-december

A vízszint már nagyon alacsony volt ősz elején, így hosszabb időt vett igénybe a feltöltődés. Októberre jött végre egy kis csapadék, majd idővel többször számíthattunk rá. A vízszint a télre helyre állt és megkezdődhetett az Alsó-tó feltöltődése is. DSC_1270Október 18-án közgyűlés volt, ahol döntés született az Alsó tó használatáról. A tervek alapján halneveldeként fog üzemelni a jövőben. Telepítések ettől függetlenül továbbra is lesznek biztosítva a megfelelő halállományt. Az utolsó őszi társadalmi munkára október 21-én került sor. November 3-án a vezetőség ülést tartott, ahol megtárgyalásra került a pergető horgászat kapcsán kialakult helyzet. Egy félreértés alapján pergető horgászok részére novemberben engedélyezve lett a gátról történő pergető horgászat. A vezetőség úgy határozott, hogy a horgászrendet ebben a kérdésben jelenleg nem módosítja, marad változatlanul a régi szabály és továbbra sem lehet a gátról semmilyen módszerrel horgászni. Akik október és novemberi hónapokban próbálkoztak pergetéssel, eredményes kapásokra számíthattak. Estétől a süllők is jól kaptak a gumira, DSC_1171kha megfelelő időben megfelelő helyen sikerült dobálni. Csukából és süllőből is sok méreten aluli példányra lehetett számolni, ezért számukra is humánusabb módszer a pergetés. Szintén szép pontyokat és amurokat fogtak idén, az utóbbiakból még november közepéig is kerültek horogra. November 10-én pénteken a korábbi közgyűlési döntésnek megfelelően dévérkeszeg telepítés történt. Az átlagosan 15-20 cm-s halakat a Tógazda Zrt-től szereztük be. Összesen 400 kg dévérkeszeget telepítettünk a tóba. Ezután december 14-én érkeztek a csukák, 200 kg vegyes méretű krokodilpofájút engedtünk a tóba. Akadtak köztük szép 60-70 cm-es példányok is. A telepítéssel egyidejűleg a frissen érkezett halak védelme érdekében a vezetőség a csukára elviteli tilalmat rendelt el, valamint ragadozó halakra pergetéses módszer kivételével teljes horgászati tilalom lépett életbe. A tilalom 2018. február 1-ig van érvényben, onnantól pedig már életbe lép a faji tilalom. Az elrendelt tilalmak viszont nem vonatkoznak a léki horgászatra. Ha tehát befagy a tó és lehetséges jégről horgászni, ebben az esetben a tilalom feloldva arra az időszakra. A telepítés utáni napokban vékony jégréteg keletkezett a tavon, így semmilyen horgászatot nem tett lehetővé. Karácsonytól az enyhe idő miatt ismét szabaddá vált a felület. A telepítések a költségvetés és áthelyezett Alsó tavi halállomány figyelembe vételével történtek. Csukatelepítés képekben link. A halállomány kielégítő, szép fogásokat lehetett elérni az idei évben is. Az Egyesület nevében kívánok minden horgásznak sikerekben gazdag boldog új esztendőt!

 


Június-július-augusztus

Először is elnézést a szokatlanul összevont beszámolókért, de nem igen értem rá eddig foglalkozni vele. Sajnos, a horgászatra sem tudtam sok időt szánni, csak 1-2 órás horgászatok jöhettek inkább szóba, ezért főként az úszós horgászat kapott szerepet. Friss hírekkel személyesen nem tudtam mindig szolgálni. Az idei nyári időszak másként alakult az átlagosnál, szokatlanul száraz volt. A vízszint hamar csökkenni kezdett, ami egész őszig tartott. Nyár közepére már 40-50cm hiányzott, ami megváltoztatta a halak tartózkodási helyét és a szokásos haltartó helyek fogásait. A legtöbb halra a tó északi felén a gát környékén lehetett számolni. Az idei halállomány szép halakkal bővült, hiszen áttelepítésre került az Alsó-tó összes lakója. DSC_2411_resize1570 kg hal, amiből 120 kg süllő, 700 kg amur, 550 kg ponty. A lehalászás megtekinthető a galériában. A nagy lehalászás után június 3-án rendkívüli társadalmi munka keretében a megmaradt víz teljes leengedése és bennmaradt halak áttelepítése is lezajlott az Alsó tavon. Az Alsó-tó kiszáradása után megtörténtek a javítások, a gát szerkezetének helyreállítása, majd a fóliázása szeptember 4-re önkéntesek segítségével. Mindezek nem kevés költséget és munkát jelentettek. Augusztus 12-én pedig a rendes harmadik társadalmi munka történt meg, amikor a bazaltkövek is helyükre kerültek. Az idei évben négy társadalmi munkát írtak elő, amiből kettőn kötelező részt venni. A kaszálásokat vállalkozó végezte. Június elsejével változás történt a napijegyes horgászatban is. Ami a következő változásokat jelentette. Napijegyes horgász naponta legfeljebb 2 db darabszám korlátozás alá eső halat tarthat meg a korábbi 3 helyett. Békéshalas napijegyes horgász ragadozó hal megfogására alkalmas módszert nem használhat, ragadozó halat nem tarthat meg. A korábbi kék színű halas napijegy ára 6.000 Ft-ra emelkedik, ezáltal ezzel bármilyen módszerrel, bármilyen halra lehet horgászni. Bevezetésre került egy új 4.000 Ft-os békés halas jegy, amivel csak békés halra lehet horgászni és ragadozó halat nem lehet megtartani. Az idei évtől a halak védelmében kötelezővé vált a halmatrac használata békéshalakra, ami azt jelenti minden kimerített halat arra kellene fektetni. Sajnos, ezt viszont nagyon sok horgász nem teszi meg, elő sem veszik horgászatkor. Reméljük idővel változik a szemlélet és magatartás ennél is. A napijegyes horgászok látogatása a változások ellenére megmaradt, aminek őrül az egyesület, hiszen célunk minél több horgász töltse itt szabadidejét és érezze jól magát.

24 órás horgászverseny

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezésre került a 24-órás horgászverseny. 2017. augusztus 26-én szombaton délig 35 fő nevezett be a megmérettetésre és kezdte meg a viadalt egymással és a halakkal. A versenykiírás szerint a kifogott ponty amur és compó halfajok kerültek értékelésre. A szervezők, Jandó Péter és Vinkó Dániel gondoskodtak a verseny feltételeinek biztosításáról. Már az első órákban jöttek a visszajelzések értékelhető halfogásokról, a korai fogások alapján látható volt, hogy a mélyebb vizeken fognak eldőlni a dobogós helyek. A legnagyobb halak versenyét sokáig 10 kg körüli amurok uralták, majd vasárnap reggel a strandhelyen Koltai Milánnak hosszú csendet követően egy közepes ponty után beköszöntött egy 16,5 kg-ot elérő csodálatos ponty, mellyel a végén megérdemelten vette át legnagyobb halat kifogó horgász kitüntető címet. A vasárnap déli harangszóval befejeződő verseny értékelése szép eredményt mutatott. Az összes nevező horgászból 23-an fogtak értékelhető halat, a fogásuk 241 kg volt.

A díjazottak eredményei:

I. helyezett Fehér Marcell
54. horgászhely
összes fogás: 35,7 kg
ebből: 2,8 kg ponty 32,9 kg amurIMG_3133
legnagyobb hala: 12,8 kg-os amur

II. helyezett Koltai Milán

16. horgászhely

összes fogás: 27,5 kg
ebből: 25,9 kg ponty 1,6 kg amur

legnagyobb hala: 16,5 kg-os ponty

III. helyezett Kelencz Tünde

19. horgászhely

összes fogás: 24,5 kg

ebből 1,6 kg ponty 22 kg amur 0,9 kg compó

legnagyobb hala: 6,6 kg-os amur

A díjazottak, kupát, emlékpólót, vásárlási utalványt és bojli csomagot kaptak. Gratulálunk! Reméljük minden résztvevő és segítő horgásztárs jól érezte magát! A szervezők azt ígérik, jövőre is megtartjuk ezt a versenyt! Képek a versenyről.


Május

Május 20-án a Söjtöri Polgárőr Egyesület horgászversenyt szervezett, amiben polgárőrök, mentősök és rendőrök vettek részt. A verseny kellemes barátságos légkörben folyt, ahol nem annyira az eredményeké inkább a részvételé és élményé volt a főszerep. A programról készült képeket láthatók a galériában. Az ügyesebb horgászokat díjazásban is részesítették, az első 6 helyezett kapott valami jutalmat és persze oklevelek is kiosztásra kerültek. A verseny után finom ebéd várt mindenkire, amiért a Söjtöri Népdalkör önkénteseiért jár a köszönet.

32,54 kg halat fogtak összesen a résztvevők, 24 versenyzőből 11-nek sikerült mérést felmutatni. Az ifjúsági versenyző ifi támogatói segítségével fölényesen nyerte a versenyt. Képek

Helyezettek:

1.         Orsós Krisztófer – 7,91kgDSC_2532

2.         Szekeres Zoltán – 6,06kg

3.         Kovács Róbert – 5,4kg

4.         Szekeresné Doktor Barbara – 5,05kg

5.         Lezsán Krisztián – 2.42kg

6.         Kálmán Niki – 1,29kg

A május 8-án megtartott rendkívüli közgyűlésen megszavazásra került az Alsó-tó leengedése és lehalászása. Május 9-én a Tógazda Zrt. szakembereinek közreműködésével és több tucat horgásztárs segítségével végrehajtottuk az alsó tó lehalászását. Kétszeri alkalommal sikerült az összes halat leszűrni. Minden egyes halat a felső tóba telepítettünk át.

Az Alsó tó lehalászása

Tisztelt horgásztársak! Az Alsó-tó lehalászása megtörtént. Most nem csak az Egyesület nevében szeretnék szólni, de a saját meglátásomat is megosztanám veletek. Sajnos, nem volt más lehetősége az Egyesületnek, drasztikus lépést kellett tennie, hogy megmentsük az Alsó tavat és halállományát. Nehéz döntés volt, mindenki tudja, én sem őrültem neki, de ez volt az ésszerű lépés, pedig sok éven keresztül kialakult biológiai létről beszélünk. A tónak sajnos egyforma mélységű a medre, így nem jöhetett szóba a részleges leengedés. Sokan vannak, akik nem jártak le vagy csak ritkán az Alsó tóra horgászni. Ennek számos oka is van, többek között a következők, kicsi a mérete, a halállomány nincs olyan idős, mint a Felsőn, korábban csak egy bottal lehetett horgászni, kevesebb halat lehet elvinni stb. Szívesen látogattam korábban én is, kellemes ott is a környezet és kiváló úszózásra is a tó. Sajnos beigazolódott, amit sejtettünk, a NagyPontyok mind eltűntek belőle. Tavaly is mint minden évben próbáltam nagy pontyokat fogni, de már csak 7 kg-ig jutottam, nem csoda, mint kiderült nem is volt benne. A tóból le lett halászva az összes hal és át lett rakva a Felső tóba. Nem, hogy pár darab, de egyetlen egy nagy ponty sem került elő, értem itt a 10kg körüli halakra. Nagy amurok voltak, valószínű azért, mert azokat korábban mindig is nehéz volt horogra csalni és ritkán fogtak. Hová lettek a pontyok kérdi mindenki de nem értetlenül. Az Alsó tavi horgászatot nem igen lehet figyelemmel kísérni, így könnyen megtörténhet ott bármi. Úgy vélekednek néhányan, hogy akár többször hálózhatták is észrevétlenül. Lehetséges, de akkor nem valószínű, hogy ezek a szép amurok és süllők megúszták volna. Nem haszonállatnak kell tekinteni a pontyot, mint a csirkét vagy disznót, ha nem sportnak és szórakozásnak a horgászatot. Hasznot nem a tagoknak, ha nem az egyesületnek hozhat. Sokakat bolondnak néznek mennyi időt és pénzt képesek rááldozni erre a hobbira csak azért, hogy szórakozzanak. Az tudja ezt megérteni csak aki szenvedélyesen szereti a horgászatot. A halaknak megvan a lehetőségük, hogy szabadon akár életük végéig élhessenek. Igaz, korlátozott a lehetőségük, hiszen csak az adott területen tudnak élni és rengeteg veszélynek ki vannak téve mire elérik a védett kort. Ha az 5kg -ot elérték azután is elpusztulhatnak, legfeljebb nem végzik konyhaasztalon. Több mint 20 éve vagyok az egyesületnél, ott voltam az Alsó tó születésekor. Igazán sok élményt nyújtott a horgászoknak. Amikor tilalom volt a Felsőn, az Alsón lehetett horgászni, és a hínármező igazi kihívást biztosított. A kezdetektől fogva támogattam a NagyPontyok védelmét, mint sokan mások, hiszen korábban évekig csak a pontyok voltak bevonva. Én nem csak sporthorgásznak tekintem magam, hiszen gasztronómilag is szeretem a halat és szívesen fogyasztom, ezt fel is vállalom. Van, aki egyáltalán nem eszi meg vagy csak a ragadozóhalat. Számomra a konyhán ugyanúgy értékes a keszeg, vagy más egyéb hal, csak úgy kell elkészíteni, hogy élvezzük. Rengeteg halat fogok és engedek vissza, szinte nincs is olyan alkalom, hogy ne fognék halat. Aki azt mondja jelenleg nincs elég hal a tóban, azon csak mosolyogni tudok. Évek óta azon vagyunk és munkálkodunk, hogy egyre jobb legyen a tó és állománya. Soha nem vittem el öreg nagy halat, sőt négy kiló felettit is nagyon ritkán, úgy gondolom bőven elég annál kisebb a konyhára. Valahogy úgy vagyok vele, hogy már minden halat sajnálok, amit nem engednek vissza. Talán vannak mások is így vele, a megfogás élmény, de akkor okoz örömöt, amikor visszaengedem. A kisebb halakat állandó telepítéssel tudjuk pótolni. Jó lenne, ha minden horgász így gondolkodna, nem csak a sporthorgászok, akik nem viszik el a pontyot. Én az amurokat nagyon jó halnak tartom és szeretek rájuk horgászni. Sok az ellenvélemény miért kellett ezeket az idegenhonos halakat is védelem alá helyezni. Szerintem nagyszerű élmény és öröm ilyen gyönyörű halakból nagyobb példányokat fogni. Én nem szeretem a fix ólmos önakasztós módszert és nem is használom bojlizásnál sem. Elfogadott sporthorgászatnak számít és akik bojliznak általában vissza is engedik a halat, ezért is hívják az ezekkel a csalikkal való horgászatot catch and release-nek, amit nem mindenki tisztel. Sokat változott a nézet és hozzáállás az utóbbi években. Valóban van miért, hisz 10 évvel ezelőtt nem igen volt nagyhal a tavakban. Volt rossz időszaka az egyesületnek, amikor csak törpeharcsát lehetett fogni. Most egy nap alatt több halat fogok, mint akkor egész év alatt. Ha valakinek van elég szabad ideje lejárni, sok halat foghat és ezt többen bizonyították is. Sajnos mindig szembesülök olyan példákkal, hogy vannak, akik nem becsülik, tisztelik a halat. Régen az volt a nézet, minél nagyobbat megfogni és hazavinni, megmutatni, dicsekedni, megtölteni a hűtőt vele. Az idősebb korosztály lassabban fogadja be az új hozzáállást és nézetet. Számomra nem csak a nagyhal megfogása öröm, minden fogás, maga a horgászat. Ezért is kedveltem talán annyira meg az úszózást, mert tele van izgalommal, mozgalmasabb, persze, ha van kapás is, viszont előnye, hogy olyan helyeket horgászhatunk meg vele amit mással nem. Egy bottal is több élményt nyújt a jó haltartó helyeken, mint várni órákat két bottal a kapásra. Talán kicsit elkanyarodtam a lényegtől, amit le akartam írni és hosszúra sikerül a kifejteni való. Mint tudjátok kb. 2009-től hoztam létre weboldalt és mentem el a fogási képeket is. IMG_20140615_115043newBizonyíték van az Alsó-tavi halakról is, amiről párat felsorolok és ezek csak egy személy, jómagam fogásai az Alsón. 2010-ben már 8,3kg-os pontyot fogtam 2011-ben 8,5kg-ost és 5kg-osokat is, a következő években már csak 5, 6 és 7 kiló fölöttieket, kb. összesen 10db 5kg fölöttit. Legalább pár db 10kg fölötti pontynak kellett volna lennie, nem beszélve a 7 és 8 kg körüliekről. Ez a mennyiség irreálisan kevésnek is bizonyul a halállományhoz viszonyítva ennyi év után. Pedig az Alsó-tó már nem mai gyerek. Sajnos, nem csak azoknak üt vissza ez, akik erről tehetnek, ha nem mindenkinek. Nem mondhatok erre mást eltűntek a NagyPontyok és nem maguktól. Lopás nem csak feltételezés, hisz volt rá már példa nem egyszer. Bizonyára minden tavon elő is fordulhat, de legalább ne a sok éves szép öreg halállományt károsítanák meg. Mindig lesznek lelkiismeretlen emberek és ezek után valóban megkérdőjelezhetik, van értelme nagyobb halakat tenni az Alsó tóba?

Képek

Nándor Róbert (admin)

 


 

Április

Tavaszi Horgászverseny

Április 30-án lezajlott a tavaszi horgászverseny. Az időjárás kedvezően alakult. A résztvevők száma, 33 felnőtt és 8 gyermek horgász próbált szerencsét. A következő eredmények születtek.

Felnőtt kategória:

1. helyezett Koroknyai István 16.3 kg

2. helyezett Szekeresné Doktor Barbara 3.74 kg17.04.30

3. helyezett Bognár Márk 3.65 kg

Gyermek kategória:

1.helyezett Gonda Mihály Patrik 1.34 kg

2. helyezett Barta Dávid 0.66 kg

3. helyezett Tuboly Márton 0.37 kg.

Legnagyobb hal:Koroknyai István 8.86 kg ponty

 

Tavaszi társadalmi munka

2017. április 22-én szombaton, éppen a Föld napján, tartottuk meg a tavaszi társadalmi munkát.

Reggel hét órára gyülekeztek a horgásztársak, majd egy kisebb eligazítást követően több csoportban kezdték meg a megtervezett feladatok végrehajtását.

A felső tónál 9 db az alsó tónál pedig 1 db vaslábra szerelt akácfa lécezésű fedeles szemetes edényt helyeztünk el. Mindegyikben nylon zsák helyezhető és ezután gondoskodni fogunk rendszeres ürítésükről is.

A felső tó keleti oldalának déli felén, illetve az alsó tó partján végig közel negyven darab előre meggyökereztetett fűzfát ültettünk el. Minden újonnan ültetett fűzfa, illetve korábban ültetett, de még kisméretű fa mellé karót is helyeztünk, vagy ahol még hiányzik, ott rövid időn belül pótoljuk.

A munkát végzők több csoportban elégették a téli letört vagy levágott ágak maradékait. Több helyen kisebb méretűre vágták a tűzifának valót, hogy az éjszakai horgászások során a kisebb tábortüzeknél könnyebben felhasználhatóak legyenek. Ahol még maradt felfűrészeletlen nagyobb rönk, ott később gondoskodni fogunk azok felaprításáról is.

Több horgásztárs végigjárva a tópartot kivágta a horgászhelyeknél és gyalogösvénynél zavaró kisebb cserjéket, belógó ágakat, majd kapával és más alkalmas szerszámmal kiigazításra került a nyugati oldali valamint az öbölt kerülő gyalogút is.

A munkák vége felé kényszerűségből két helyen felbontottuk a híd teljesen elkorhadt deszkázatát és ezzel, valamint a két végén való keresztben történő leszögezéssel megszüntettük a híd használatának lehetőségét. Sajnos a híd életveszélyessé vált, a vezetőség kéri, hogy azt senki se próbálja meg használni.

Tizenkettő órától a társadalmi munkán résztvevő horgászok egy kis pihentető beszélgetéssel egyidejűleg főt kolbászt fogyaszthattak.

Köszönjük minden résztvevő horgásztárs munkáját!

Dr. Jandó Zoltán     HHEP elnök


 

Március

Végre eljött a kikelet hónapja, csak nem tarthat örökké a tél. Úgy gondolom minden horgász lelkesedve várja a jobb időket. Mondhatnám, talpra horgász hí a víz! A tavaszi melegedés hátránya viszont, hogy sokszor megtréfál bennünket a szél, ami szinte folyton fúj ilyenkor. A csendes úszózás még várat magára. Azért nagyon kellemes a gyengén melengető napfényben a dallamos madárhangokat hallgatva ismét csodálni a vizet.

Góliát

Március utolsó szombatjáról vasárnapra virradó éjszaka kezdődik a nyári időszámítás is. Szerencsére az idén sok szabadnap lesz az ünnepek révén, mint ebben a hónapban tizenötödike is.  A jég jól kitartott egész februárban, így a halak háborítatlanul pihenhettek. A tartós hosszú hideg és jégfogság után bizonyára nem fognak sokáig vegetálni és hamar elkezdenek táplálkozni. A hónap elejétől kezdett felszabadulni a víz és eltűnni a jég. A víz nagyon lassan melegszik mert kevés a napsütéses órák száma. A jó hír viszont, hogy már az első napoktól fogták a halakat. Bojlis horgászaink szép eredménnyel kezdték az idényt. Idén is megfogták már a 16 kilós Góliátot nem is egyszer, ami jellegzetesen felismerhető pikkelyhiányos oldaláról és farokúszónyáról. Most van ideje a fák ültetésének is, ígéret van rá, hogy most már programba van véve a fűzfák frissítése. Szinte hagyomány számomra minden évben kihelyezzek pár fát, ha csak egy része megmarad, már az is eredmény. Velünk együtt öregednek a fák is és ezek adják az igazi vadregényes környezetet, ahogyan a többi növény is. Ilyen tóparton élmény a peca és élmény a halnak is az élet. Kíváncsian várjuk milyen szép halak kerülnek idén is horogra és mennyit fejlődtek a nagyhalak. Kellemes tavaszi időtöltést!


 

Február

Az engedélyek kiváltása elindult és ebben a hónapban lehet még három alkalommal igényelni, 07, 18 és 24-én. A halőrházban várja Jandó Zoltán, Tuboly István és Ferenc Károlya az igénylőket. A jég kitartott erre a hónapra is, de a pár napos enyhülés után veszélyessé vált és nem lehet rámenni. Az első hónapban lehetett kihasználni a jég adta lehetőségeket. Csuka, süllő, balinra már nem lehet horgászni elsejétől. Sajnos, az időjárás ismét kárt tett pár fában és horgászhelyben. Az ágakra fagyott jég és hó megterhelő volt és nem bírta minden fa. Éppen az egyik számomra is kedves akadós, árnyékos partszéli horgászhely fűzfájának legszebb törzse hasadt ketté. DSC_1941Az idős szomorú fűzfák is mind veszélyesek, eljár felettük az idő. Pótlásuk idén is tervben van. Elszomorodva láttuk, hogy a gátnál rengeteg követ szórtak a jégre, amik a partszél védelmét szolgálják. Már nem sokat kell várni az idei szezonra, február az utolsó pangási hónap. Hamarosan el lehet kezdeni a szerelékeket átnézni és rendbe szedni. Sokan vagyunk olyan horgászok, akiknek még jóval később indul az aktív időszak, de az is eljön egyszer. Gondolom a vérbeli horgászok már türelmetlenül várják az alkalmat. Ha egyszer ismét elkezdi az ember akkor már nehéz megállni és menni kell. Hát várjuk a tavaszt!


 

Január

Fogásokban sikeres 2017-es évet kívánunk minden horgásztársnak! Több éve nem volt jelentősen befagyva a víz és nem lehetett lékről horgászni. A december hónapi vékony jégréteg miatt a horgászattal fel kellett hagyni az év végére. Az idei tél viszont januárban keményre váltott, ami ki is tartott egész hónapban. Napról napra vastagodott a jég, a 20 cm is meghaladta. Nem is emlékszemDSC_1933sss mikor volt ilyen jég a Balatonon, hogy át lehetett kelni gyalog rajta. Őrülhetett aki szeretett volna ragadozóhalra jégről pecázni. Bár nagyon hidegek voltak és az időjárás kellően riasztó tud lenni, azért sokan jártak ki próbálkozni. Úgy hallottam jobbára csak csukákat fogtak, békéshalból keszegeket. Sajnos mire enyhülést ígérnek az már csak február, de akkor kezdetét veszi a ragadozóhal tilalom. A képen az a 3-4 méternyi pont a tavon, ami a leghidegebb időben sem fagy be. Évről évre szeretnének többen bekerülni az egyesületbe, illetve váltani ki területi jegyet, így tovább nőtt a létszám. A napijegyes látogatók közül is egyre szívesebben jönnek próbálkozni, akiknek létszáma folyamatosan 3,1kgnő. Számunkra ez jó visszajelzés, miszerint jó irányban fejlődik tavunk, halállományunk és jól végzi dolgát az egyesületi tagság. Továbbra is cél a nagyhalak védelme és a halfauna színesítése.  A tavalyi évtől tovább nőtt a halőrök és ellenőrzések száma, ami még szinte gyakorlati időnek számított, így elnézőbbek is voltak. Ne feledkezzen meg senki arról, hogy ismét változás történt a horgászrendben. A kiváltás után ajánlott mindenkinek átnézni. Ami fontos, hogy a békés halas horgászatnál ezután minden horgászat alkalmával a felszereléshez kell tartoznia egy pontymatracnak is. Az idei évtől a faluban a Kele presszóban nem lehet már napijegyet váltani, mostantól Szilvás Gyula horgásztársunknál tudnak az érdeklődők engedélyt venni. A tó közelében lakik, így nem nehéz megtalálni. Január 28-án szombaton volt az idei év első társadalmi munkája. A nádasok frissítő vágása és a vízpartok tervezett rendezése megtörtént. Szeretnénk, ha továbbra is tetszetős, izgalmas és igényeknek megfelelő horgászhelyek és élmények várják a horgászokat.

II. helyezett Koltai Milán

16. horgászhely

összes fogás: 27,5 kg
ebből: 25,9 kg ponty 1,6 kg amur

legnagyobb hala: 16,5 kg-os ponty

III. helyezett Kelencz Tünde

19. horgászhely

összes fogás: 24,5 kg

ebből 1,6 kg ponty 22 kg amur 0,9 kg compó

legnagyobb hala: 6,6 kg-os amur