Pontyok és csukák is kerültek a pusztaszentlászlói tóba

Haltelepítéssel egybekötött természetvédelmi munkát tartott a múlt hét végén a község melletti tavon a Pusztaszentlászlói Horgász Egyesület. Ez évben ez már az ötödik halasítása volt a civil szervezetnek. Jandó Zoltán egyesületi elnök lapunknak elmondta: a telepítést a mostani halasítással ez évre befejezettnek tekintik, a természetvédelmi munkával pedig a tó amúgy rendezett környezetét kívánták még inkább rendbe tenni.

– Az éves halasítási tervünk elfogadásakor döntöttünk arról, hogy a folyamatos utánpótlás biztosításáért évente több alkalommal, s inkább kisebb mértékű telepítéseket végzünk – magyarázta Jandó Zoltán.

Ez alkalommal öt mázsa ponty és egy mázsa csuka került a tóba, ezzel az őszi időszakban elértük a 14 mázsányi pontyot, valamint a két és fél mázsa csukát. A természetvédelmi munka ugyancsak tervezett volt, egy évben négy alkalommal tartunk ilyet. Ezúttal a gát megsérült zsilipét fogjuk megigazítani, illetve a bozótos területeket rakjuk rendbe, hiszen október 27-én tartjuk az első pusztaszentlászlói pergetős horgászversenyt. Az egyesület elnöke azt is elmondta: a pusztaszentlászlói tavat mesterségesen alakították ki egy völgyzáró gát kiépítésével. A tavat két patak vize is táplálja. A felülete mintegy 7,2 hektárt tesz ki.

– A horgászok körében igen kedvelt ez a tó, 145-150 tagunk van, többségében Pusztaszentlászló, Söjtör, Pusztaederics és Tófej községekből – folytatta Jandó Zoltán. – Rajtuk kívül 20-25 tagunk él távolabbi településeken, olyan horgásztársunk is van, aki megyén kívüli.

forrás: zaol.hu